Komentara: 4
Pregleda: 2641

Gradi se kanalizacija u Starom Žedniku

06.02.2013. u 15:40h
Izvor: SuMedija
Izgradnja kanalizacije, koju mesne zajednice Stari i Novi Žednik već godinama zajednički planiraju, počela je u decembru, i do sada je položeno oko četiri kilometra vodova, a radovi su prekinuti zbog zime i biće nastavljeni na proleće, u zavisnosti od daljih mogućnosti finansiranja.
Gradi se kanalizacija u Starom Žedniku

- Građevinsku dozvolu smo dobili još pre godinu i po dana, ali sticajem okolnosti Direkcija za izgradnju grada je objavila tender krajem prošle godine, tako da je on završen sredinom decembra i za izvođača je izabran DTD „Severna Bačka".

Oko četiri kilometra glavnog kolektora je urađeno, uglavnom zemljani radovi, i ostalo je još oko 400 do 500 metara težeg dela posla sa upojnim podbušivanjem ispod đurđinskog puta. Možda Stari Žednik sada, ovako raskopan, ne izgleda baš lepo, ali radovi će se nastaviti kada otopli - kaže Predrag Kujundžić, predsednik Skupštine mesne zajednice Stari Žednik.

Trasa kanalizacije je predviđena od auto-puta Novi Žednik do Pavlovačkog kanala, gde treba da bude izgrađen prečistač otpadnih voda. Radove je do sada finansiralo Ministarstvo za prostorno planiranje, sa oko 30 miliona dinara, a izgradnja kompletne kanalizacije, sa prečistačem, procenjuje se na oko 4 miliona evra. Računa se na pomoć grada i strane investicije, jer je kanalizacija uslov za opstanak i razvoj kako Starog i Novog Žednika, tako i Đurđina, čije je priključenje u perspektivi, pošto investitori koji su spremni da ulažu konkretno u podizanje klanice, zahtevaju komunalnu infrastrukturu.

Samo ta jedna investicija vredna je oko 13 miliona evra, a ulaganja u proizvodnju hrane značila bi ne samo radna mesta za Žedničane nego i pokretanje stočarske i druge proizvodnje, što bi doprinelo stvaranju boljih uslova za život na selu i zaustavilo već godinama prisutno opadanje broja stanovnika a naročito odlazak mladih.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2641
Povezane teme

Direkcija za izgradnju grada Subotice

stari žednik

kanalizacija

gradnja kanalizacione mreže

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.