• Pregleda: 10611

Grad Subotica slavi 239. rođendan!

Svečanom sednicom Skupštine grada danas je obeležen Dan grada, koji se proslavlja u spomen na 1. septembar 1779. godine kada je Subotica dobila status „slobodnog kraljevskog grada“.
Grad Subotica slavi 239. rođendan!

Svečanosti su prisustvovali članovi diplomatskog kora, predstavnici državnih organa, republički i pokrajinski poslanici, predsednici nacionalnih veća, gosti iz bratskih i partnerskih gradova i susednih opština, bivši gradonačelnici i počani građani...

Goste je pozdravio gradonačelnik Bogdan Laban ističući da je svečanost prilika da se rezimira učinjeno u proteklih 26 meseci.

- Posle višegodišnjeg zastoja nastavljeni su radovi na Ipsilon kraku, obilaznici oko Subotice, koja treba da spoji autoput sa graničnim prelazom Kelebija i tako izmesti teretni saobraćaj iz centra grada. Oni se izvode zahvaljujući podršci Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva i rešenosti da se do završi 2020. godine ovaj izuzetno značajan projekat, započet pre nešto više od četvrt veka. Nastavljena je i rekonstrukcija i adaptacija zgrade Narodnog pozprišta, za sedmu fazu obezbeđena su sredstva od 221 milion dinara, a za 8-1 fazu oko 371 milion – podsetio je gradonačelnik Laban. - Intenzivno smo radili na proširivanju Slobodne zone, što je doprinelo otvranju novih radnih mesta i smanjenju nezaposlenosti, koja je u našem gradu sada oko sedam odsto. Pored toga, ove investicije pozitivno su se odrazile na transfer novih tehnologija i znanja, razvoj malih i srednjih preduzeča i saradnju sa višim i visokim stručnim školama. Grad se od 2016. godina nalazi u spoljno trgovinskom suficitu od sedam do deset odsto, što se prvi put dešava od kraja osamdesetih godina prošlog veka.

Po njegovim rečima poseban akcenat stavljen je na Palić i njegovo „buđenje“ kao turističke destinacije, a u njega je prošle godine uloženo  120 miliona dinara, a ove godine 100 miliona dinara.

- Počela je realizacija projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, iako kada smo preuzeli projekat nijedan predmet eksproporijacije zemljišta nije bio rešen. Naš prioritet je i adaptacija i rekonstrukcija školskih objekata, Kancelarija za javna ulaganja obezbedila je sredstva za obnovu OŠ „Sonja Marinković“ kao i za kompletnu adaptaciju i restauraciju zgrade Hemijsko-tehnološke škole – istakao je Laban. - Značajna su ulaganja u kulturu, komunalnu infeastrukturu, sportske objekte... Bili smo domaćini godišnjice oboležavanja rada Vlade Srbije, što je za nas velika čast ali i obaveza da i dalje ovu gradsku vlast karakterišu dela, a ne prazne reči i obećanja. Među našim prioritetima biće i dalje privlačenje investicija i širenje Industrijske zone, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta, ulaganje u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu...

Predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford sa ponosom je istakao da je gradski parlament dostojno radio na ostvarenju ciljeva značajnih za naše građane i ustanove.

- Generalni urbanistički plan Subotica – Palić je kamen temeljac za današnjicu i budućnost, a njegovim usvajanjem otvorena su vrata za nove investitore. Zasijala je Sinagoga, kao pravi dragulj, i simbol prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, koje pronalaze nove mehanizme bilateralnih odnosa a Skupština grada je svemu ovome doprinela davajući saglasnot na Statut Fondacije „Subotička Sinagoga“ - naglasio je Bunford. - Posebno ističemo političko jedinstvo, koje se manifestije u radu skupštine, a demonstrira kroz efikasan rad u najboljem interesu građana.

Na svečanoj sednici dodeljena su i priznanja – zvanje Počasni građanin uručeno je monsinjoru Ivanu Penzešu, a nagrade „Pro Urbe“ psihologu Branki Bešlić, violinisti Milošu Nikoliću i društvenom delatniku Slavici Tot Lučić.

- Kada bi svako od nas uložio mesečno samo jedan dan svoje struke ili umeća, ubeđena sam da ni pozlatili svoje mesto, svoj Palić i Suboticu. Naravno, kada bi svako od nas učio najbliže da ne bacaju smeće na ulici, da ne prave divljaštvo, da ne crtaju grafite već time bi naša sredina mnogo dobila i to za dobrobit naše dece i unuka, pa i nas samih – poručila je Slavica Tot Lučić.

Fotografije možete videti u 2 fotoalbuma u nastavku.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

24
Mara Odgovori
Srećan rođendan našem gradu
Grad Subotica
Hvala!
Turul Odgovori
Éljen Maria Theresiapolis!
Radomir Odgovori
Pa nemojte ( o p e t ) praviti terminološku grešku . Nije " dobila" . Kupila je . Da li je laž ovo što sam napisao ? Koja stranka na vlasti se prisetila ovog datuma ? Da li je to ona ista što je sklonola Ivu Lolu Ribara ( jer je komunista ) , ali ne i neke druge komuniste , recimp Kizur Ištvana ili Kun Belu ? Zašto?
Komsija Odgovori
Sa ovim rukovodstvom i gradonacelnikom se nalazimo u 230 g ,ali p.n.e
robert Odgovori
kako je meni ovaj bogdan laban antipatican lik!
Anđa
Nisi se nešto bunio dok je Kasa bio na čelu grada! A znamo šta je radio i koliko je stekao dok je bio na vlasti
Ptica trkacica
@ANĐA
Neka ste mu rekli.
Realan Odgovori
Populizam i demagogija.
Bivši Subotičanin Odgovori
Nije to više Subotica nego labangrad . :(
Realan
Do pobede SNS bio je Dulićgrad. Sve je isto samo su glumci drugi.
BUNJO MUNJO
Sabangrad.
Ptica trkacica
Dok je bio Kasagrad,mlagovitigrad nije ti smetalo?
Sasa Odgovori
Suboticu niko bolje nije vodio od Labana..
Ptica trkacica
Nece je ni voditi bolje.
Radomir
@ SASA . Poštovani SASA , što je više kleveta i laži Vučić mi je miliji i draži !
BUNJO MUNJO
Kako ga nisu zadrzali na carini kad je tako dobar lider?
Bunjevac1 Odgovori
Ovo od Srba ko slavi kao dan grada nije normalan. Slaviti kada su Srbi izgubili sva prava i postali gradani drugog reda je ludost. Za mene kao Bunjevca je dan grada kada je usla srpska vojska i osnovani bunjevacko-srpski odbori, a to je 13.novembar!!!
Livio
Slatko sam se nasmejao.
Ti si ili neki provokator ili neki zej**ant.
Radomir
@ BUNJEVAC 1 . Između dva rata taj je i bio što je i logično , jer je 13 . novembra je postao Srpski grad , do tad je pripadao dvojnoj monarhiji . Mene ne iznenađuju potomci poraženih oni imaju kontinuitet ne priznavanja rezultata dva svetska rata . Na Senćansko su (posle Tita ) krenuli prvo komunisti . Mogli su i za vremeTita , ali su znali da bi im to bilo poslednji put . Mene čudi sadašnja vlast što ne vraća taj datum ? Kad su nedavno mogli izglasati ono u Novom Sadu , mogli bi i ovo u Subotici vratiti kako je bilo .
suboticanka Odgovori
Sve je bilo lepo organizovano. Danima neka desavanja. Bilo bi dobro da nam dajete povod za cesce okupljanje u centru.
robert
daju oni nama povoda svaki dan da se okupljamo u centru !!
Ptica trkacica Odgovori
Pripadnici jedne grupe naroda su na ovaj dan postali gradjani drugog reda. Ta ista grupacija je najglasnija i najveselija u proslavi. Imaju ljudi cemu da se raduju.
Nena Odgovori
Sve "uspehe" sto je Laban izrecitovao je u stvari reciklirao od prosle godine: Ipsilon krak, Narodno Pozoriste, budjenje Palica....
Ima li STVARNO nesto novo (i bolje) u nasem gradu, Gradonacelnice?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.