Komentara: 24
Pregleda: 11979
Foto

Grad Subotica slavi 239. rođendan!

01.09.2018. u 17:01h
Izvor: Subotica.com
Svečanom sednicom Skupštine grada danas je obeležen Dan grada, koji se proslavlja u spomen na 1. septembar 1779. godine kada je Subotica dobila status „slobodnog kraljevskog grada“.
Grad Subotica slavi 239. rođendan!

Svečanosti su prisustvovali članovi diplomatskog kora, predstavnici državnih organa, republički i pokrajinski poslanici, predsednici nacionalnih veća, gosti iz bratskih i partnerskih gradova i susednih opština, bivši gradonačelnici i počani građani...

Goste je pozdravio gradonačelnik Bogdan Laban ističući da je svečanost prilika da se rezimira učinjeno u proteklih 26 meseci.

- Posle višegodišnjeg zastoja nastavljeni su radovi na Ipsilon kraku, obilaznici oko Subotice, koja treba da spoji autoput sa graničnim prelazom Kelebija i tako izmesti teretni saobraćaj iz centra grada. Oni se izvode zahvaljujući podršci Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva i rešenosti da se do završi 2020. godine ovaj izuzetno značajan projekat, započet pre nešto više od četvrt veka. Nastavljena je i rekonstrukcija i adaptacija zgrade Narodnog pozprišta, za sedmu fazu obezbeđena su sredstva od 221 milion dinara, a za 8-1 fazu oko 371 milion – podsetio je gradonačelnik Laban. - Intenzivno smo radili na proširivanju Slobodne zone, što je doprinelo otvranju novih radnih mesta i smanjenju nezaposlenosti, koja je u našem gradu sada oko sedam odsto. Pored toga, ove investicije pozitivno su se odrazile na transfer novih tehnologija i znanja, razvoj malih i srednjih preduzeča i saradnju sa višim i visokim stručnim školama. Grad se od 2016. godina nalazi u spoljno trgovinskom suficitu od sedam do deset odsto, što se prvi put dešava od kraja osamdesetih godina prošlog veka.

Grad Subotica slavi 239. rođendan!

Po njegovim rečima poseban akcenat stavljen je na Palić i njegovo „buđenje“ kao turističke destinacije, a u njega je prošle godine uloženo  120 miliona dinara, a ove godine 100 miliona dinara.

- Počela je realizacija projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, iako kada smo preuzeli projekat nijedan predmet eksproporijacije zemljišta nije bio rešen. Naš prioritet je i adaptacija i rekonstrukcija školskih objekata, Kancelarija za javna ulaganja obezbedila je sredstva za obnovu OŠ „Sonja Marinković“ kao i za kompletnu adaptaciju i restauraciju zgrade Hemijsko-tehnološke škole – istakao je Laban. - Značajna su ulaganja u kulturu, komunalnu infeastrukturu, sportske objekte... Bili smo domaćini godišnjice oboležavanja rada Vlade Srbije, što je za nas velika čast ali i obaveza da i dalje ovu gradsku vlast karakterišu dela, a ne prazne reči i obećanja. Među našim prioritetima biće i dalje privlačenje investicija i širenje Industrijske zone, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta, ulaganje u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu...

Grad Subotica slavi 239. rođendan!

Predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford sa ponosom je istakao da je gradski parlament dostojno radio na ostvarenju ciljeva značajnih za naše građane i ustanove.

- Generalni urbanistički plan Subotica – Palić je kamen temeljac za današnjicu i budućnost, a njegovim usvajanjem otvorena su vrata za nove investitore. Zasijala je Sinagoga, kao pravi dragulj, i simbol prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, koje pronalaze nove mehanizme bilateralnih odnosa a Skupština grada je svemu ovome doprinela davajući saglasnot na Statut Fondacije „Subotička Sinagoga“ - naglasio je Bunford. - Posebno ističemo političko jedinstvo, koje se manifestije u radu skupštine, a demonstrira kroz efikasan rad u najboljem interesu građana.

Grad Subotica slavi 239. rođendan!

Na svečanoj sednici dodeljena su i priznanja – zvanje Počasni građanin uručeno je monsinjoru Ivanu Penzešu, a nagrade „Pro Urbe“ psihologu Branki Bešlić, violinisti Milošu Nikoliću i društvenom delatniku Slavici Tot Lučić.

- Kada bi svako od nas uložio mesečno samo jedan dan svoje struke ili umeća, ubeđena sam da ni pozlatili svoje mesto, svoj Palić i Suboticu. Naravno, kada bi svako od nas učio najbliže da ne bacaju smeće na ulici, da ne prave divljaštvo, da ne crtaju grafite već time bi naša sredina mnogo dobila i to za dobrobit naše dece i unuka, pa i nas samih – poručila je Slavica Tot Lučić.

Fotografije možete videti u 2 fotoalbuma u nastavku.

Izvor: Subotica.com

Proslava Dana grada - svečana sednica Skupštine grada

Proslava Dana grada - svečana sednica Skupštine grada Proslava Dana grada - svečana sednica Skupštine grada Proslava Dana grada - svečana sednica Skupštine grada Proslava Dana grada - svečana sednica Skupštine grada Proslava Dana grada - svečana sednica Skupštine grada Proslava Dana grada - svečana sednica Skupštine grada Proslava Dana grada - svečana sednica Skupštine grada Proslava Dana grada - svečana sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije

Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice

Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice Obeležavanje Dana grada - podizanje zastave Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 11979
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

Grad Subotica

dan grada

bogdan laban

tivadar bunford

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.