Komentara: 32
Pregleda: 12324

Grad izgubio spor zbog komunalnih policajaca

02.09.2015. u 15:19h
Izvor: Subotica.com
Posle sudskog spora između Grada Subotice i tri mladića, kojima je nezakonito poništeno rešenje o zaposlenju u Gradskoj upravi na mesto komunalnog policajca, Grad je obavezan da ih pošalje na obuku i zaposli ukoliko polože završni ispiti.
Grad izgubio spor zbog komunalnih policajaca

Naime, u novembru 2012. godine raspisan je konkurs za šest komunalnih policajaca, a u aprilu 2013. naš sagovornik dobio je rešenje da je izabran i da se upućuje na obuku. Međutim, mesecima se ništa nije dešavalo, do sredine novembra kada je stigao poziv da obuka počinje 4. decembra.

- Rečeno nam je da rešimo svoje prethodne poslovne obaveze i da se pripremimo za obuku. Mi smo prekinuli radni odnos u svojim preduzećima da bi otišli na obuku, ali smo, posle samo nedelju dana kako se promenila vlast u gradu, pozvani u Gradsku kuću gde nam je rečeno da je novi gradonačelnik Jene Maglai poništio naša rešenja i da od obuke i posla nema ništa – priča ogorčeno naš sagovornik. - Bukvalno smo do petka radili na starim poslovima, a u sredu nam je rečeno da nema ništa od novog posla.

Mladići su se obratili za pomoć gradskom Ombudsmanu, koji ih je uputio na tadašnju načelnicu Gradske uprave Mariju Ušumović Davčik, ali kako kažu, ona nije mogla ništa da učini jer je to bila odluka gradonačelnika.

- Razlozi koje nam je ona predočila je da je prošao dug vremenski period od konkursa do odlaska na obuku, kao i da je stupila na snagu zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Nas trojica smo potom odlučili da podignemo tužbu protiv grada od koga smo tražili da nam se vrate rešenja, koja su pravosnažna i koja su bez adekvatnog razloga poništena – nastavlja mladi Subotičanin. - Osnovni sud je u septembru prošle godine presudio u našu korist, a presudu je potvrdio i Apelacioni sud u Novom Sadu. Grad je bio u obavezi da plati oko 140 hiljada dinara sudskih troškova i da nas pošalje na obuku i da nas zaposli ukoliko položimo završni ispit.

Mladićima je nedavno stigao dopis od Grada, da se Gradska uprava obratila ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu za termine obuke. - Kada će to biti niko od nas ne zna, ostaje nam samo da čekamo i vidimo kako će se situacija dalje odvijati – sleže ramenima naš sagovornik.

Ovaj slučaj je za naš sajt potvrdio i gradonačelnik Jene Maglai, koji je svoju odluku obrazložio činjenicom da godinu i po dana niko nije mladiće poslao na obuku i da nije želeo da vuče „repove svojih prethodnika“.

Grad izgubio spor zbog komunalnih policajaca

Gradonačelnik Subotice, Jene Maglai

- Kada sam stupio na dužnost gradonačelnika ispostavilo se da su oni izabrani od strane lokalne samouprave za komunalne policajce, ali oni godinu i po dana nisu upućeni na obuku. Nije bilo korektno da ja posle toliko vremena rešavam to, a pitanje je bilo i da li su ti ljudi uopšte u Subotici, da li i dalje žele taj posao, da li su fizički spremni za njega i zato smo odlučili da to poništimo – objasnio je gradonačelnik Maglai. - Oni su tužili Grad, izgubili smo spor i moramo da ih uvedemo u sastav komunalne policije. Čim smo dobili presudu, pisali smo ministarstvu kada će biti obuka, kada će i oni moći da je prođu, to ne zavisi od nas.

Dok se ovaj sudski spor vodio, krajem novembra prošle godine raspisan je konkurs i primljeno je novih 12 komunalnih policajaca koji su posle samo mesec dana otišli na obuku. Oni su obuku prošli, ali još od marta čekaju da polože stručni ispit i počnu sa radom.

- Po zakonu treba mesec dana posle obuke da bude organizovano polaganje stručnog ispita, grad je platio sve troškove, ali se to još uvek nije desilo. Od ministarke Kori Udovički dobili smo obećanje da bi to trebalo da bude sad u septembru – dodaje gradonačelnik.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 12324
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

Grad Subotica

jene maglai

komunalna policija

komunalni policajac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.