• Pregleda: 2119

Grad i pokrajina pomažu poljoprivrednicima

Pomoću Garancijskog fonda AP Vojvodine poljoprivrednici sa teritorije grada moći će da dobiju povoljne kredite za nabavku mreže za protivgradnu zaštitu i sistema za navodnjavanje, dok će grad sufinansirati optlatu dela kamate.
Grad i pokrajina pomažu poljoprivrednicima

U Gradskoj kući potpisan je „Ugovor o regulisanju međusobnih odnosa u realizaciji Konkursne linije za odobravanje garancija za obezbeđenje dugoročnih kredita namenjenih finansiranju kupovine nove opreme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu kroz sufinansiranje dela kamate za nalogodavce po garancijama Fonda sa teritorije grada Subotice“ i to je prvi akt ove vrste u našoj zemlji.

- Do sada smo imali kredite putem Fonda za razvoj privrede i Fonda za razvoj poljoprivrede i  svi znamo da smo sa tim kreditnim linijama imali dosta problema, prvenstveno uotplati – objasnio je gradonačelnik Jene Maglai. - Ovo je sada jedan ozbiljan  iskorak u smislu da je lokalna saouprava je obezbedila 18.5  miliona dinara za udruživanje sredstava i kreditiranje kamata za kredite koji će uzeti poljoprivrednici. Sa ovim iznosom naši poljoprivredni proizvođači mogu da povuku sredstva iz poslovnih banaka ukupno u visini od blizu 200 miliona dinara.

Krajem nedelje biće raspisan konkurs za poljoprivredniike, a pojedinačni krediti će biti od 20 do 50 hiljada evra.  Zahvaljujući Garancijskom fondu, poljoprivrednici će dobiti kredite po izuzetno povoljnim uslovima, a dokumentaci o otplati rate doneće u Gradsku upravu, gde će im biti refundiran iznos za kamatu.

- Ovo je primer kako u ovoj oskudici, udrživanjem zajedničkih elemenata možemo pomoći razvoju oblasti koje imaju izvozne delatnosti – dodao je Goran Vasić, direktor pokrajinskog Garancijskog fonda. – Reč je o tradicionalnoj liniji koja se kod nas radi na pet i sedam godina za nabavku opreme i koja je inače sa kamatom od 7.5%, ali će zahvaljujući subvencijama grada ona biti smanjena na 3%, što je najpovoljnija kreditna linija koja se može dobiti u našoj zemlji. Imamo sporazum sa Pokrajiskim sekretarijatom za poljoprivredu da ukoliko ovi aranžmani  dobiju pokrajinsku subvenciju , oni će tada praktično vratiti i manje novca nego što su uzeli. Očekujemo prve kredite odmah posle nove godine, a nadam se da ćemo na proleće obići neko poljoprivredno gazdistvo koje je postavilo opremu zahvaljujući ovim sredstvima.

Kako Garancijski fond na ovaj način podržava i žensko preduzetništvo, gradonačelnik Maglai je najavio da očekuje podršku koalicije da se na ovaj način pomognu i naše sugrađanke koje žele da pokrenu sopstveni biznis.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
baćo Odgovori
Paori oprez ovo liči na veliku šargarepu, ali se nešto bojim banaka koje niko ne spominje a zna se čiji su novci. Spominju se evri da li je kredit devizni ili sa deviznom klauzulomGospodine Maglaji ovde se grad ne nalazi u ulozi kreditora kamata, pošto ih korisnik prvo mora sam platiti pa tek onda od grada tražiti refundaciju istih. Da ne bude puno babica
Vesko Odgovori
Jako im pomazete, sa najvecim povecanjem poreza na poljoprivredno zemljiste u okrugu i regiji.
dokoni Odgovori
kulake u gulage.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.