Komentara: 3
Pregleda: 2767

Grad i pokrajina pomažu poljoprivrednicima

08.12.2014. u 15:47h
Izvor: Subotica.com
Pomoću Garancijskog fonda AP Vojvodine poljoprivrednici sa teritorije grada moći će da dobiju povoljne kredite za nabavku mreže za protivgradnu zaštitu i sistema za navodnjavanje, dok će grad sufinansirati optlatu dela kamate.
Grad i pokrajina pomažu poljoprivrednicima

U Gradskoj kući potpisan je „Ugovor o regulisanju međusobnih odnosa u realizaciji Konkursne linije za odobravanje garancija za obezbeđenje dugoročnih kredita namenjenih finansiranju kupovine nove opreme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu kroz sufinansiranje dela kamate za nalogodavce po garancijama Fonda sa teritorije grada Subotice“ i to je prvi akt ove vrste u našoj zemlji.

- Do sada smo imali kredite putem Fonda za razvoj privrede i Fonda za razvoj poljoprivrede i  svi znamo da smo sa tim kreditnim linijama imali dosta problema, prvenstveno uotplati – objasnio je gradonačelnik Jene Maglai. - Ovo je sada jedan ozbiljan  iskorak u smislu da je lokalna saouprava je obezbedila 18.5  miliona dinara za udruživanje sredstava i kreditiranje kamata za kredite koji će uzeti poljoprivrednici. Sa ovim iznosom naši poljoprivredni proizvođači mogu da povuku sredstva iz poslovnih banaka ukupno u visini od blizu 200 miliona dinara.

Krajem nedelje biće raspisan konkurs za poljoprivredniike, a pojedinačni krediti će biti od 20 do 50 hiljada evra.  Zahvaljujući Garancijskom fondu, poljoprivrednici će dobiti kredite po izuzetno povoljnim uslovima, a dokumentaci o otplati rate doneće u Gradsku upravu, gde će im biti refundiran iznos za kamatu.

- Ovo je primer kako u ovoj oskudici, udrživanjem zajedničkih elemenata možemo pomoći razvoju oblasti koje imaju izvozne delatnosti – dodao je Goran Vasić, direktor pokrajinskog Garancijskog fonda. – Reč je o tradicionalnoj liniji koja se kod nas radi na pet i sedam godina za nabavku opreme i koja je inače sa kamatom od 7.5%, ali će zahvaljujući subvencijama grada ona biti smanjena na 3%, što je najpovoljnija kreditna linija koja se može dobiti u našoj zemlji. Imamo sporazum sa Pokrajiskim sekretarijatom za poljoprivredu da ukoliko ovi aranžmani  dobiju pokrajinsku subvenciju , oni će tada praktično vratiti i manje novca nego što su uzeli. Očekujemo prve kredite odmah posle nove godine, a nadam se da ćemo na proleće obići neko poljoprivredno gazdistvo koje je postavilo opremu zahvaljujući ovim sredstvima.

Kako Garancijski fond na ovaj način podržava i žensko preduzetništvo, gradonačelnik Maglai je najavio da očekuje podršku koalicije da se na ovaj način pomognu i naše sugrađanke koje žele da pokrenu sopstveni biznis.

Izvor: Subotica.com
Potpisivanje Ugovora između grada Subotice i pokrajinskog Garancijskog fonda Potpisivanje Ugovora između grada Subotice i pokrajinskog Garancijskog fonda Potpisivanje Ugovora između grada Subotice i pokrajinskog Garancijskog fonda Potpisivanje Ugovora između grada Subotice i pokrajinskog Garancijskog fonda Potpisivanje Ugovora između grada Subotice i pokrajinskog Garancijskog fonda Potpisivanje Ugovora između grada Subotice i pokrajinskog Garancijskog fonda Potpisivanje Ugovora između grada Subotice i pokrajinskog Garancijskog fonda Potpisivanje Ugovora između grada Subotice i pokrajinskog Garancijskog fonda
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2767

Povezana vest

Povezane teme

jene maglai

poljoprivreda

potpisivanje ugovora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.