Komentara: 11
Pregleda: 3712

Godišnjica "Subotičke inicijative"

28.02.2014. u 16:28h
Izvor: RTV Yueco
U periodu od 2014. do 2018. godine pitanje redefinisanja Ustava se mora staviti na dnevni red, a sve ono što je pre deset godina bilo zacrtano Subotičkom inicijativom mora ponovo da se stavi na sto, izjavio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.
Godišnjica "Subotičke inicijative"

On je prisustvovao obeležavanju prva Vojvođanske konvencije, održane pre deset godina u Subotici, a koja je predstavljala skup stranaka, organizacija i pojedinaca koji se zalažu za široku autonomiju Vojvodine, a čiji su predstavnici, tada aklamacijom usvojili “Subotičku inicijativu”. Svečanosti je prisustvovao i potpredsednik LDP-a Dušan Mijić koji je poručio da je potrebno vratiti se načelima autonomije Ustava iz 1974. godine, koji je donet na današnji dan pre 40 godina.

Na obeležavanju “Subotičke inicijative”, kojom je pre deset godina zatražen bolji položaj autonomije Vojvodine unutar Srbije, predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je ocenio da je tokom te decenije “bilo puno koraka, nadanja, napravljen je krug i sada se manje – više nalazimo na istom mestu”. Pastor je ocenio da je ta inicijativa, kojom su predloženi politički pravci i osnove neizbežnih ustavnih i zakonskih reformi u cilju poboljšanja položaja Vojvodine, danas “potpuno friška i aktuelna”.

Obeležavanju desetogodišnjice Subotičke inicijative prisustvovao je i potpredsednik Liberalno demokratske partije koji je ocenio da je Subotička, ali i mnoge druge deklaracije nastale na jasno definisanoj autonomiji koja je proistekla iz tog Ustava iz 1974. Prema njegovom mišljenju, četrdeseta godišnjica Ustava iz 1974. godine, prilika da se sagleda kakvi su rezultati postignuti kada je autonomija imala svoj puni sadržaj, podsetivši da je Vojvodina tada bila na nivou Hrvatske i Slovenije, a da je danas četiri – pet puta iza njih.

Prva Vojvođanska konvencija, održana pre deset godina u Subotici, predstavljala je skup stranaka, organizacija i pojedinaca koji se zalažu za široku autonomiju Vojvodine, čiji su predstavnici, predvođeni Jožefom Kasom i Nenadom Čankom, aklamacijom usvojili “Subotičku inicijativu”. Prva konvencija je održana na godišnjicu usvajanja vojvođanskog ustava 1974. godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 11
Pregleda: 3712
Povezane teme

ištvan pastor

velika većnica

subotička inicijativa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.