• Pregleda: 4453

Godišnjica oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca na spomen kompleks na Trgu žrtava fašizma i na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas je obeleženo 74. godine od oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.
Godišnjica oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

Po rečima Tivadara Bunforda, predsednika Skupštine grada, kako se istorija ne bi ponovila, treba da poštujemo prošlost, ali i na njenim greškama da gradimo budućnost, negujući harmonične međunacionalne odnose i poštujući prava građana različitih nacionalnih pripadnosti.

Naša okolina i društvo vremenom je sazrelo i stvorilo temelje za prave vrednosti. U ljude se polako ugradio osećaj zajedništva, međusobnog poštovanja, potrebe za mirom, skladom i zajednicom koja stvara osnov za razvoj – naglasio je Bunford. - Mržnja, zavist, netrpeljivost i nepoštovanje znatno su manje izražene nego ranije, čovek se razvija, svestan potrebe za povećanjem kvaliteta života, moralnim osećajem za pravim smernicama i istinski dobrim vrednostima. Upravo će razvoj ove svesti dovesti do sreće, ljubavi, međusobnog poštovanja i uvažavanja, a samim tim i do okončanja ratova, nevolja i stradanja.

Za Maksima Bakrača, predsednika Gradskog odbora SUBNOR-a,  10. oktobar je najznačajniji datum u istoriji našeg grada, jer su tada jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i pripadnici Prvog subotičkog partizanskog odreda  u sadejstvu sa jedinicama Crvene armije, slomili otpor neprijatelja i tako dugo očekivanu slobodu doneli Subotici i njenim građanima.

Zato smo dužni da negujemo posebne uspomene na, pre svega, slavnog komandanta Prvog subotičkog partizanskog odreda, vrhunskog sportistu i heroja Jovana Mikića Spartaka koji je za oslobođenje svog rodnog grada položio dvoj mladi život – jasan je Bakrač. - Subotica je dala više od 2.000 mladića i devojaka u redove Osme Vojvođanske udarne brigade, od kojih je 586 poginulo, a više od hiljadu kućama vratilo kao ratni vojni invalidi.

U ime Grada Subotice vence je položila delegacija koju je predvodio Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine grada, koji je rekao da je 10. oktobra 1944. godine Subotica slavno oslobođena ne samo od fašističke čizme nego i od pogubne ideologije koja je započela najveću tragediju 20. veka.

- Ne smemo da zaboravimo da su vojne operacije, poput one vođene za oslobođenje grada Subotice, bile prvi koraci u uspostavljanju novog civilizacijskog poretka u kojem danas slobodno živimo u radimo – naglasio je Vojnić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

15
Neca Odgovori
Večna slava svim oslobodiocima, koji su živote dali da bi mi danas mogli živeti u miru i slobodi.
u inat svima Odgovori
Smrt fasizmu sloboda narodima!! A sada nema onoga ustase stormwatcha, sa svojim zmijskim i podlim komentarima..ili jos nije naspavan posle pranja kibli'/govnara gde zaraduje novac zvani '' evrici '' ili funte!!
Овца за шишање Odgovori
Ови из власти - све сами левичари који подржавају актуелну СНС-власт, а нарочито у спровођењу антицивилизацијских и антилевичарских мера према радницима, омладини и пензионерима!
Za kralja Odgovori
Ovi oslobodioci kad vide ko ih slavi prevrću se u grobu
Mini Jugoslavija Odgovori
smrt fasizmu - sloboda narodu!
Vecno hvala junacima koji su pali za slobodu naseg grada, ne dozvolimo da oni sada padnu u zaborav, vec sledimo njihove korake i borimo se za slobodu i pravdu.
Pz Odgovori
Da nisu nasoslobodili sada bi bila nemačka...fujj :-)
Ptica trkacica Odgovori
Nisu ni trebali da nas oslobadjaju...
gastarbajter Odgovori
Oslobodili nas od Nemaca a onda išli na rad u Nemačku da jedu nemački hleb.Hmmmmmm…..Trebalo je Tita dobro povući za uši u ono vreme.....
Daddy
Pa nije Tito opljacko pola sveta vec Nemacka (WWII). Nisu vecina tih opljackanih blaga nadjena i ako su bila tu, pri ruci. Dobar deo je bio sakriven u Vatikanu. Pa se ti pitaj zasto se Nemacka tako brzo oporavila, brze nego zemlje koje je opljackala, zasto je Hitler Youth leader postao Papa?
Daddy Odgovori
A eto fasisticke slike se vec kace samo jednu stranu ulice treba preci.
Daddy Odgovori
Postovanje herojima!

Fala!
Daddy Odgovori
Tu u crkvi odma pored se sastaju oni sto su Hitleru poklonili i dusu i veru. Hoce li ko progovorit o tom, ili spomenik, svake godine nanovo obilaze oni bez moci govora?
Samo istina Odgovori
Da smo znali kako posle 45 godina prosperiteta i kako tako normalnog života u Socijalizmu, dolazi velikorspski nacionalizam, klerofašizam i građanski ratovi nastali iz istog tog nacionalizma. Bolje da nisu ništa oslobađali kad se bolje pogleda. Na kraju svi završavaju kao radna snaga u nemačkoj i Austriji, bez obzira na naciju i veru.
SW Odgovori
Tada su mi Crveni silovali maloletnu baku, a ne samo nju. Posle je Drug Tito oduzeo kucu, zemlju sve a ne samo njima. Moji preci zive u Subotici od pre nastanka Kraljevine. Toliko o tom datumu. Da je rat bio zverski to stoji ali i posle jos par godina.
Шнајцо Odgovori
Овца ти је изгледа и карактерна особина, а не само име на сајту.
Какве везе имају јунаци који су се борили и гинули за слободу од оних који су побили десетине милиона Јевреја,Цигана,Срба,Руса...са овим грозним "новим светским поретком"?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.