Komentara: 0
Pregleda: 3503

Godišnji rezultati akcije "Selu u pohode"

17.12.2015. u 17:01h
Izvor: Subotica.com
U okviru ovogodišnjeg, petog ciklusa „Selu u pohode“, u organizaciji Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i Crvenog krsta, održano je 14 zdravstvenih akcija u 13 mesnih zajednica. Zaposleni Zavoda za javno zdravlje su pregledali 680 osoba, od kojih je 70 odsto bilo iz ženske populacije. Primećeno je da su na preglede češće dolazili stariji stanovnici, te je prosečna starost pregledanih bila 62,5 godina.
Godišnji rezultati akcije "Selu u pohode"

„Na osnovu rezultata, koje smo dobili prosečna vrednost BMI kod muškaraca je 27,8 kg/m² i statistički je znatno niža neko kod žena, kod kojih iznosi 28,6 kg/m². Veći procenat muškaraca nego žena ima predgojaznost, dok u većem procentu žene imaju zastupljenu gojaznost I, II i III stepena. Primetili smo da sa starošću raste i broj gojaznih, a najviše vrednosti BMI imaju osobe od 56 do 65 godina. Uzroci loših rezultata delom su posledica starenja, ali pre svega prisutnih navika u ishrani i fizičke neaktivnosti“, ističe načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje, dr Nada Kosić Bibić.

Ona je dodala da se rezultati akcije podudaraju sa rezultatima Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine, prema kojem najlošije navike u ishrani imaju upravo stanovnici Vojvodine: doručjuje samo 69,3 odsto odraslih, najviše beli hleb jede 60 odsto, dok svakodnevno jede voće samo 43 odsto, a povrće 51 odsto stanovnika.

Zaposleni Doma zdravlja su, u okviru akcije, građanima merili krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi. Pregledano je ukupno 746 osoba, a povišeni krvni pritisak registrovan je kod 39 odsto.

„Povišen pritisak je registrovan kod 61 odsto žena, dok je procenat muškaraca sa povišenim krvnim pritiskom bio 39 odsto. Ekstremno visok pritisak 180/100 imale su 33 osobe, odnosno ukupno 4,5 odsto. Vidimo da je kod žena bio učestaliji visok krvni pritisak, jer se ne pridržavaju redovne terapije“, naglasila je načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja, dr Radmila Pavić.

Godišnji rezultati akcije "Selu u pohode"

U okviru održanih akcija, vrednosti šećera u krvi su kontrolisane kod 623 osobe, a povišen šećer je registrovan kod 19 odsto.

„Imali smo 40 dijabetičara, a bilo je i 6 noovotkrivenih slučajeva“, ističe dr Pavić.

Holesterol je izmeren kod 739 osoba, a povišene vrednosti registrovane su kod čak 61 odsto pregledanih. Pregled dojki nije rađen u svakoj mesnoj zajednici, jer nisu postojali potrebni uslovi. Od ukupno 182 pregledane osobe, ni kod jedne nije nađena sumnjiva promena.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3503
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.