Komentara: 4
Pregleda: 5981

Godišnje 600 Subotičana doživi moždani udar

09.06.2015. u 15:30h
Izvor: RTV City
Prema Nacionalnom kalendaru zdravlja danas se obeležava Dan borbe protiv moždanog udara. Godišnje u Srbiji od ove bolesti oboli 25.000 osoba, a na Odeljenju neurologije Opštoj bolnice svake godine hospitalizuje se ili pregleda oko 600 pacijenta. Prema rečima dr Livije Despenić, moždani udar ili šlog predstavlja veliki medicinski i socioekonomski problem koji u nekim slučajevima ume mnogo i da košta, i dodaje da su preventivni pregledi od velike važnosti.
Godišnje 600 Subotičana doživi moždani udar

Moždani udar smatra se teškim urgentnim stanjem i predstavlja poremećaj moždanih funkcija koji traje duže od sat vremena. Manifestuje se simptomima kao što su utrnulost ili slabost jednog dela tela, lica, ali i nekim nespecifičnim poput glavobolje, vrtoglavice, ili magljenja vida. Postoje dve vrste moždanog udara, ishemijski, koji uzrokuje zatvaranje krvnog suda, i hemoragični gde dolazi do pucanja istog. Tok izlečenja od moždanog udara zavisi od perioda kada se pacijent javi lekaru.

Moždani udar je bolest koja se leči i dovoljno je da se pacijenti od momenta pojave simptoma Službi Hitne pomoći jave prva tri sata, međutim terapija će dati najbolje rezultate ukoliko se pacijent javi lekaru u prvom satu, koji se još naziva i „zlatni standard“. Ishemijski oblik ove bolesti se leči trombolitičkom terapijom koja se mora primeniti u prvim satima, i često je veoma uspešna. Subotička Bolnica ispunjava sve neophodne medicinske i organizacione uslove za zbrinjavanje pacijenata sa ovim stanjem.

Uzročnici moždanog udara, pored porodične anamneze i godina starosti mogu biti i druge bolesti krvnih sudova i srca. I loše životne navike, gojaznost, manjak fizičke aktivnosti i pušenje predstavljaju glavne faktore rizika koji uzrokuju ove oboljenje. Trećina pacijenata od moždanog udara umre, trećina ostaje sa trajnim invaliditetom, a trećina se izleči.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 5981
Povezane teme

moždani udar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.