Komentara: 27
Pregleda: 4277

Godinu dana aktuelne gradske vlasti iz aspekta SVM

22.08.2021. u 20:56h
Izvor: Subotica.com
Godinu dana aktuelne gradske vlasti iz aspekta SVM

Povodom godinu dana od formiranja aktuelne gradske vlasti, koju čine Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara, odbor SVM-a održao je konferenciju za medije na kojoj je sumirano sve što je urađeno.

- Krajem novembra održali smo konferenciju za medije na kojoj smo govorili šta je urađeno za prvih 100 dana a sada sumiramo šta je urađeno za godinu dana. Zahvaljujem se građanima koji su nam ukazali poverenje, koalicionim partnerima iz SNS jer zajedno rukovodim gradom, gradonačelniku Stevanu Bakiću i članovima Gradskog veća, odbornicima, mom zameniku u Skupštini grada na saradnji – poručio je Balint Pastor.

Godinu dana aktuelne gradske vlasti iz aspekta SVM

Sve što je urađeno od 21.avgusta 2020. sa aspekta SVM grupisano je u šest celina.

- Imamo tri cilja – zaštitu i očuvanje starog sjaja i posebnosti Subotice, razvoj prirodnih i turističkih kapaciteta Palića i razvoj svih mesnih zajednica. Uz to, tu su aktivnosti koje omogućavaju normalno funkcionisanje grada i projekti koji se realizuju zahvaljujući republičkoj vlasti – objasnio je Pastor. – Značajno je što je zaustavljeno usvajanje PDR za Zonu 2 čime smo stvorili šansu za izradu noovog plana koji će biti izbalansiran i koji će biti pravni osnov za čuvanje arhitektonske baštine. Za rekonstrukciju fasade Gradske bibliote obezbeđeno je 18 miliona dinara i uskoro će početi radovi, a ako dodamo investiciju od 600 hiljada evra od Vlade Mađarske za novu čitaonicu, onda možemo reći da će ova ustanova dobiti novi izgled. Postavljen je spomenik Karolju Birou raduje me što su građani zadovoljni kako on izgleda. U čast Lajoša Vermeša postavili smo informativne table.

Zahvaljujući donaciji Vlade Mađarske od 27 miliona dinara obnovljene su orgulje u Sinagogi, a njihov zvuk građani će moći prvi put da čuju 14. septembra.

Na Paliću se završava projekat „Ekolakus“, izgrađeno je 22 kilometra kanalizacione mreže, stavljena je u funkciju i crpna stanica, zahvljujući kojoj se više ne zagađuju Palićko i Ludoško jezero.

- Glavni cilj je saniranje Palićkog jezera i bezbedno kupanje u njemu. Zahvaljujući Ministarstvu inovacija Mađarske definisane su neophodne mere u cilju poboljšanja kvaliteta vode i verujem da će se i tu rezultati videti. Raduje me što građani kažu da Palić odavno nije bio toliko uređen, radimo na sanaciji štete na Velikoj terasi, nastaloj usled nevremena, avantura park će uskoro biti izmešten a što se tiče akva parka činimo sve što možemo, potrošeno je 879 miliona dinara za njega i treba još 503 miliona dinara. Ne bih da prebacujem odgovornost ni na koga, ali ona nije na ovoj gradskoj vlasti. Kada se gradnja nastavi i obezbede sredstva, za osam meseci može da bude gotovo - zaključio je Pastor.

Godinu dana aktuelne gradske vlasti iz aspekta SVMProšle jeseni SVM je obišao mesne zajednice i počeo da rešava više od 400 problema građana. Uređeni su putevi, atarski putevi, parkirališta, a u toku je izrada projekta za saobrađajnicu između Subotice i Kanjiže. Postavljen je gaosvod na Paliću, u Aleksandrovu, Radanovcu... Započeta je rekonstrukcija rimokatoličke crkve Sveti Petar i Pavle u Bajmoku. Pušten je u rad Vodozahvat 2 – Fabrika vode, koja obezbeđuje pijaću vodu za stanovnike Novog Grada, Radanovca i Palića. U okviru projekta „Čista Srbija“ gradiće se 48 kilometara kanalizacione mreže, od toga 12 kilometara na Paliću, koji će biti jedina mesna zajednica kompletno pokrivena kanalizacijom. Obnavlja se Žuta kuća, sredstvima Vlade Mađarske od četiri miliona evra, a uskoro se nastavlja izgradnja zgrade Narodnog pozorišta i uskoro će biti raspisana javna nabavka za opremu pozorišne sale.

Završen je natputnjak kod Miljkutskog puta na „Ipsilon kraku“, u toku je izgradnja železničke pruge Subotica-Segedin, a vrše se pripremni radovi za prugu Beograd-Budimpešta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 4277
Povezane teme

savez vojvođanskih mađara

balint pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.