Komentara: 0
Pregleda: 3668

Glaukom - drugi uzrok slepila

12.03.2015. u 17:22h
Izvor: RTV Yueco
Povodom obeležavanja Svetske nedelje borbe protiv glaukoma, oftalmolozi „Kuće zdravlja“ sinoć su u sali OU, građanima organizovali besplatnu akciju merenja očnog pritiska i kontrolu očnog živca. Okupljenim građanima, dr Veljko Andreić održao je predavanje o glaukomu, kao drugom najčešćem uzroku slepila. Glaukom je česta bolest u strarijem životnom dobu, kažu oftalmolozi.
Glaukom - drugi uzrok slepila

Akciji Oftalmološkog tima „Kuće zdravlja“ odazvao se veliki broj, uglavnom starijih sugrađana, koji su želeli da prekontrolišu svoj očni pritisak. Neki od sugrađana sa kojima smo razgovarali znaju mnogo o ovoj bolesti, jer imaju dijagnozu glaukoma i redovno se kontrolišu. Bilo je i onih, kojima je ovo bila prva kontrola očnog pritiska.

Oftalmološki tim „Kuće zdravlja“ već petu godinu za redom,  obeležio je  Svetsku nedelju borbe protiv glaukoma, akcijom besplatnog merenja očnog pritiska. Predavanje o glaukomu održao je novi saradnik „Kuće zdravlja“ glaumatolog, dr Veljko Anreić, sa Medicinskog fakulteta iz Novog Sada.

Glaukom ili hronična optička neuropatija je bolest, koju karakteriše propadanje očnog živca kao posledica povišenog očnog pritiska. Ovu bolest često nazivaju i  „tihi  ubica vida“ , jer često ne daje nikakve simptome,  pa ukoliko se ne otkrije na vreme može dovesti do ozbiljnih oštećenja.

Starija populacija primarno je pogođena ovim oboljenjem, ali ima i slučajeva kada se glaukom javlja kod dece. Glaukom je često oboljenje kod osoba čiji su srodnici takođe oboleli od ove bolesti. Glaukom se dovodi u vezu i sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, kao i lošom cirkulacijom. U terapiji glaukoma koriste se kapi, laserske,  ali i klasične intervencije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 3668

Povezana vest

Povezane teme

kuća zdravlja

glaukom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.