Komentara: 1
Pregleda: 5807

Gimnazijalci dali doprinos kampanji "Zaustavimo nasilje"

08.06.2015. u 17:50h
Izvor: RTV Yueco
Učenici trećeg razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ dali su doprinos kampanji „Zaustavimo nasilje nad ženama“. Posle razgovora o nasilju na časovima srpskog jezika i književnosti, koje vodi profesorka Borjana Gavrilov Bolić, đaci su pogledali predstavu, koja se bavi temom nasilja nad ženama, „Španska nevesta“ u Pozorištu „Deže Kostolanji“, gde su imali priliku i da razgovaraju sa rediteljem Andašom Urbanom i glumicom Martom Bereš.
Gimnazijalci dali doprinos kampanji "Zaustavimo nasilje"

Povezujući savremene društvene probleme i književnost, đaci su o problemu nasilja promišljali i kroz perspektivu predstave „Španska nevesta“, koja je nastala po motivima istoimenog romana, Ildiko Lovaš. Predstava Pozorišta „Deže Kostolanji“ bavi se životom Geze Čata, koji je, na svoju i nesreću svoje porodice, i pored genijalnosti koja ga je krasila, život svoje supruge i svoj završio nasilništvom.

Đaci trećeg razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ na časovima srpskog jezika, koje vodi profesorka Borjana Gavrilov Bolić razgovaraju ne samo o nasilju, nego i o svim drugim nimalo lakim temama. Razvijajući kritički stav i mišljenje, đaci se uče da izbegnu sve društveno negativne pojave. Od brojnih ciljeva koji se postavljaju pred profesore književnosti, profesorka Borjana Gavrilov Bolić upravo je izabrala dva: da pomogne đacima da postanu ličnosti, koje kritički vrednuju svet u kom žive i da postanu ljubitelji pozorišta i književnosti.

Sa rediteljem Andrašom Urbanom, učenici prirodnog i društvenog smera su razgovarali i na temu medijske pismenosti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5807
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.