• Pregleda: 5189

Gerontološki centar obeležio četiri decenije rada

Gerontološki centar u Subotici, jedna od najuspešnijih ustanova u oblasti socijalne zaštite u našoj zemlji, danas je obeležio četiri decenije rada.
Gerontološki centar obeležio četiri decenije rada

U značajan jubilej Gerontološki centar, nastao na temeljima preteče socijalne zaštite Uboškog doma starog dva veka, ušao je sa brojnim planovima, a uz želje da još dugo uspešno radi od Kancelarije za javna ulaganja dobio ugovor vredan 36 miliona dinara, kojim će se renovirati Dom za odrasla lica. 

- Tokom četiri decenije postojanja, Gerontološki centar prošao je kroz tri faze. Najpre od osnivanja pa do 1990. kada je ustanovom upravljala prva direktorka, Natalija Novaković, druga faza tokom devedesetih, kada je direkotr Ilija Burzan uspeo da sačuva Geronotološki centar uprkos teškim vremenima, i potom, posle 2000. godine, kada kreće nova etapa razvoja ustanove, uz podršku pokrajinske i republičke Vlade – podsetio je direktor dr Nenad Ivanišević.

Danas ova ustanova ima 530 korisnika u domskom smeštaju, deset gerontoloških klubova i brine o oko 10.000 ljudi.

- Sredstvima Kancelarije za javna ulaganja obnovićemo Dom za odrasla lica, a u razgovoru s njima smo i da obnovimo Dom za negu. Sarađujemo sa kolegama iz Hrvatske i Mađarske, zajedno realizujemo brojne projekte i očekujemo nove – najavljuje Ivanišević. - Sa kolegama iz Hrvatske hoćemo da otvorimo Centar za prevenciju demencije, jer ta bolest ima odlike epidemije na prostoru celog regiona. Planiramo da otvorimo i savetovalište za korisnike i njihove porodice pre useljenja, sa idejom da stručni radnici idu kod zainteresovanih lica i već kod kuće počnemo adaptaciju, da ne dočekamo da dođu u dom i onda počne prilagođavanje.

Geronotološki centar ima veliku podršku Pokrajinske vlade i njenog Sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, a po rečima resornog sekretara Predraga Vuletića ovo nije samo ustanova za smeštaj starijih lica, već jedan od stubova socijalne zaštite u Vojvodini i spada u pet najboljih gerontoloških centara u pokrajini.

Pokrajinska vlada za dve godine uložila 460 miliona dinara u socijalnu zaštitu, rebalansom budžeta odobrena su dodatna sredstva i očekuje nas raspisivanje novih konkursa – najavio je Vuletić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
SU Odgovori
Najbolji gerontološki u regionu!
zolika Odgovori
Naj uspešnije gradsko preduzeće u široj okolini..
Овца за шишање
Мислиш - НАЈУСПЕШНИЈЕ? Под наводницима, наравно!
Овца за шишање Odgovori
Разгласите свима,
није фарса, није трач,
омиљена српска дисциплина,
ко је већи прелетач.

Оштра борба беше,
све до самог краја,
од фаворита Неше
само боља Маја!
Ivona Odgovori
A ni jedan ministar nije hteo doci, to nesto govori!!!!
saša Odgovori
Kada se ovaj lekar pre vratio sa svetskog?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.