Komentara: 69
Pregleda: 43589

Genetičarka iz Subotice revizor u američkoj naučnoj bazi

17.10.2016. u 18:45h
Izvor: TV Subotica
Krajem prošlog meseca, Opšta bolnica Subotica, primila je dopis iz američke naučne baze „Research in Helth Science“, koja se bavi javnim zdravljem i radi reviziju kliničkih studija istraživanja iz celog sveta, u kom pozivaju kliničku genetičarku dr Jasminu Durković za člana svog revizorskog tima.
Genetičarka iz Subotice revizor u američkoj naučnoj bazi

Dr Durković je prva genetičarka u ovom delu Evrope koja je počela da radi populacioni genetski skrining u ranoj trudnoći, formirala jedinstveni na svetu populacioni preventivni program za zdravo potomstvo i objavila oko 50 naučnih radova iz ove oblasti.

„Za oblast populacionog prenatalnog genetskog ispitivanja, odnosno programa prevencije za zdravo potomstvo, stručnjaci iz američke naučne baze „Research in Helth Science“, odali su mi priznanje kao najvećem stručnjaku iz oblasti kojom se bavim i proglasili me ekspertom. Kao revizor, ja dobijem ponudu kliničke validacije neke zemlje gde mi oni dostavljaju urađen rad,  a moj zadatak je da ga prekontrolišem. Ukoliko revizor, odnosno ja, prihvatim kvalitet naučnog istraživanja i potvrdim kliničku validaciju, taj rad dobija naučnu referencu gde se stavlja u svetsku naučnu bazu (SCI bazu). Kada želite da koristite neki proizvod ili uslugu na pacijentima, vi morate imati poziv na referencu koja važi za sva vremena, kao dokaz da je proizvod ili usluga prošla kliničku validaciju i reviziju u naučnoj bazi. Do sada sam uradila tri revizije koje su mi poslate za genetske skrininge i koje hoće da uđu u Srbiju. Odbila sam radove, jer su bili bez zadovoljavajućih sertifikata, patenta, kliničkih validacija, referenci i takvi ne mogu u Srbiju. Ovo je put ka prosperitetu i bezbednosti zivota u Srbiji“, kaže dr Jasmina Durković, genetičar Opšte bolnice.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 69
Pregleda: 43589

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.