Komentara: 3
Pregleda: 2482

Generalna skupština Mreže gradova secesije u Subotici

11.09.2015. u 15:21h
Izvor: RTV Yueco
Subotica će u naredna tri dana biti domaćin Generalne skupštine Mreže gradova secesije, u okviru koje će biti organizovan međunarodni seminar posvećen istraživanju i restauraciji objekata izgrađenih u ovom arhitektonskom stilu.
Generalna skupština Mreže gradova secesije u Subotici

Na seminaru će učestvovati veliki broj stručnjaka iz zemlje i inostranstva koji će imati priliku i da posete Sinagogu, pored Gradske kuće jedan od najznačajnijih objekata secesije u Subotici, kao i da se upoznaju sa kulturnom rutom secesije u Subotici. Skupština će biti nastavljena sutra razgovorima o budućim aktivnostima mreže.

Predsednica ove mreže Manoel Vasaž istakla je na konferenciji za novinare da je Subotica od momenta kada je postala članica ove mreže bila veoma aktivna na predstavljanju njenog nasleđa i potreba njenog očuvanja kroz ovu mrežu, dok Luis Boš, predstavnik Barselone u ovoj mreži, naglašava da je došlo do razvoja po pitanju zaštite nasleđa u samoj Subotici.

Subotica je, po rečima predsednice Saveta za zaštitu i valorizaciju kulturnog i nepokretnog nasleđa Viktorije Aladžić, od 2013. godine član ove mreže koju čine 22 grada, značajnih po arhitekturi secesije.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai smatra da međunarodna stručna podrška ove mreže može pomoći u očuvanju i obnovi ovog jedinstvenog kulturnog nasleđa Subotice.

U sklopu ovogodišnjih aktivnosti na organizaciji Generalne skupštine gradova secesije u Gradskom muzeju je do 14. septembra postavljenja međunarodna putujuća izložba “Priroda i secesija”. Ova mreža postoji od 1999. godine i okuplja 21 grad Evrope i Havanu i posvećena je očuvanju i promociji secesije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2482
Povezane teme

secesija

mreža gradova secesije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.