Komentara: 22
Pregleda: 7902

Gde su subotički brucoši?

11.10.2013. u 16:46h
Izvor: Subotičke novine
Studije na subotičkim državnim univertitetskim institucijama ove godine izgleda da nisu bile popularne jer samo je Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku popunio sva mesta dok je na ostalim fakultetima i visokim školama ostalo 258 slobodnih mesta.
Gde su subotički brucoši?

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku je već u prvom upisnom roku popunio sva planirana mesta na prvoj godini, ali Ekonomski i Građevinski fakultet nisu uspeli ni u dva navrata da „mobilišu” dovoljno brucoša za ovu školsku godinu.

Na građevinskom fakultetu nije bilo interesantno mesto čak ni za studiranje o trošku države pa je ostalo 48 klupa bez studenta.

Ekonomski fakultet će raditi na prvoj godini približno sa dve trećine „kapaciteta”, a srazmerno ukupnom broju mesta planiranih za ovu školsku godinu. Dve Visoke škole će imati najmanje slobodnog hoda jer u Visokoj školi za trenere i vaspitače kao i u Visokoj tehničkoj školi ostalo je desetak odsto slobodnih mesta iako je prijavljivanje bilo organizovano čak u tri konkursna roka.

Gde su subotički brucoši?

Ostaje otvorena enigma zašto lanjski maturanti radije ostaju na berzi rada nego što će graditi univerzitetsku karijeru?

Da li se razlozi kriju u opredeljivanju za studiranje na fakultetima u drugim gradovima? U visini školarina, malim primanjima roditelja? U velikim kvotama za upis samofinansirajućih studenata? U sve većem prisustvu privatnih fakulteta čije promocije i način rada obećavaju brže i efikasnije studiranje? Ili se svršeni srednjoškolci odlučuju na prekvalifikacije za zanate koji im omogućuju brz dolazak do zaposlenja, pa i odlazak u inostranstvo? 

Možda i statistika nezaposlenosti kandidate za studije odvraća od univerziteta?

Kakvo je stanje na berzi?
Prema podacima NSZ u Subotici, sada na posao čeka: 39 inž. građevine i arhitekata 40 učitelja i profesora razredne nastave bez obzira na jezik 65 inž. mašinstva i elektro usmerenja 109 vaspitača i strukovnih vaspitača bez obzira na jezik 235 dipl. ili master ekonomista

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 7902
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.