Komentara: 18
Pregleda: 8682

Gde su nestale granitne kocke?!

13.07.2015. u 02:53h
Izvor: Subotičke novine
Velika afera oko nestanka kvalitetne, iako stare cigle, tokom rušenja Narodnog pozorišta, pala je odavno u zaborav, iako nikada nije doživela potpuni epilog, jer zvanično nikada nije saopšteno gde je „udomljen” taj građevinski materijal. Ovih dana Subotičani se ponovo prisećaju te afere, ali ne povodom dobre vesti, da su nekadašnji korintski stubovi Talijinog hrama - konačno, i to baš danas, obnovljeni i svečano otkriveni, ponovo ugledali svetlost dana - već povodom nove afere nestanka granitnih kocki kod podvožnjaka!
Gde su nestale granitne kocke?!

Ni presavesni građani nisu do pre nekoliko dana uočili, kako se se sve više širi zemljani prostor koji je bio pokriven granitnim kockama, a na njihovom mestu ostaje veliko udubljenje. Mnogima je to uobičajena pojava na razrušenom objektu, ali oni koji znaju da granitne kocke imaju i zaštitarsku vrednost, naslućuju da je ponovo u pitanju možda neka manja afera, od nestalih cigli sa zgrade Pozorišta, kojima se možda i zna trag?!

Objektivom našeg fotoreportera Dejana Malagurskog zabeležene su poveće rupe na kojima su do nedavno bile granitne kocke, koje su verovatno pokradene i smeštene u nečijem privatnom posedu. Svoje sumnje iznelo je nekoliko građana, apelujući preko Subotičkih novina, da se spreči eventualna nova afera oko granitnih kocki.

Terteli Karolj (senior), diplomirani arhitekta, profesor Građevinske škole, sada u penziji, među građanima je koji su se obratili Subotičkim novinama, da ukaže na problem i iznese sumnju o nestanku granitne kocke kod nadvožnjaka?

- Kada se pomene reč granitne kocke, odmah se zna se da je velika vrednost u pitanju. Uočio sam kod podvožnjaka, na uglu, na bivšoj lokaciji diskoteke Stars, gde je inače nekontrolisan ugao u noćnim satima, da može sa prikolicom da uđe ko hoće. Uočio sam, da je na površini od stotinak kvadrata, pokradeno, verovatno, bar desetak kvadrata granitnih kocki, o čemu izgleda niko ne vodi računa. Verujem, da to nije namenski odneto, niti verujem da inspekcija ima uvida u to. Vide se dve velike načete rupe, iz kojih su kocke odnete. Radi se o materijalu velike vrednosti, koji ima zaštiitarsku vrednost. Takva vrsta kocki kada se uklanja, obično se prenosi na druge lokacije, jer trebalo bi je sačuvati, lagerovati, pošto Grad može da ih koristi za druge radove. Nisu u prvom planu ni pare, nego zaštitarska funkcija. Takvu vrednost trebalo bi skloniti sa ulice, da ne bi bila izložena krađi. Komunalna inspekcija bi trebalo sve da proveri. Apelujem na građane, ako neko nešto primeti, da pokušaje otuđenja tih kocki prijave komunalnoj inspekciji, apeluje Terteli Karolj.

Nezvanično saznajemo, u Komunalnoj policiji, koja je nadležna, kako nam je i potvrđeno, za takve probleme, da nemaju saznanja oko odnošenja granitnih kocki sa pomenute lokacije. Međutim, povodom našeg pitanja, da li su uočili šta se događa na tom terenu gde je i ruševina, zarasla potpuno u korov, rečeno nam je da će narednih dana izvršiti provere o kakvoj se eventualnoj šteti za Grad radi.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 8682
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.