Komentara: 25
Pregleda: 3748
Foto

Gde su Hrvati u Srbiji u odnosu na Hrvate u drugim državama?

27.10.2023. u 14:38h
Izvor: Subotica.com
Na sastanku članova Odbora za hrvatsku nacionalnu manjinu, koji okuplja predstavnike Hrvata iz 12 zemalja u okruženju, jedna od glavnih tema bili su problemi i izazovi sa kojima se hrvatska nacionalna manjina susreće u zemljama u kojima žive, kao i statusom koji tamo imaju. Glavni problem Hrvata u Srbiji jesu finansiranje i nepostojanje zagarantovanih mandata.
Gde su Hrvati u Srbiji u odnosu na Hrvate u drugim državama?

Sastanku članova Odbora za hrvatsku manjinu prisustvovali su predstavnici Hrvata iz 8 zemalja - Mađarske, Slovenije, Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije, Italije, Austrije i Srbije. Ovaj Odbor je jedan od 4 koji čine Savet Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

 - Ono što najviše muči Hrvate izvan Republike Hrvatske jeste to što oni nemaju krovne institucije i što neke zajednice nisu priznate kao nacionalna manjina, kulturna baština nije dovoljno istražena, prezentovana u matici pa naše zajednice nisu dovoljno vidljive. Ovo je još jedan način da sve te naše goruće teme stavimo na papir i nađemo moguća rešenja - rekla je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća. 

Gde su Hrvati u Srbiji u odnosu na Hrvate u drugim državama?

Na osnovu razgovora i razmene iskustava sa Hrvatima iz drugih zemalja, ona je uporedila status Hrvata u našoj zemlji sa statusom koji imaju u drugim zemljama.

 - Mi smo u prednosti što imamo krovnu instituciju, što smo priznati, imamo status nacionalne manjine, a postoje države u kojima Hrvati nemaju taj status. Ono što je najveća razlika između nas i Hrvata u drugim državama jeste to finansiranje, koliko država ima razvijene politike spram nacionalnih manjina, i koliko izdvaja sredstava za finansiranje krovnih instirucija. Poređenja radi, za Hrvatsko nacionalno veće se iz budžeta države, pokrajine i lokala izdvaja oko 180 hiljada evra i sada smo čuli da je slučaj za gradišćanske Hrvate u Austriji, da se izdvaja 1.7 miliona evra a u Rumuniji milion. Za puno manje zajednice se izdvajaju puno veća sredstva. Ono što je još specifično za Hrvate u Srbiji jeste da ne učestvuju u procesu donošenja odluka, nemaju te zagarantovane mandate, kako je to u drugim državama uređeno. Mi sada imamo ministra u Vladi, ali to nije posledica poštovanja bilateralnog sporazuma između dve države, već smo svojim naporima to ishodovali - objašnjava Jasna Vojnić. 

Gde su Hrvati u Srbiji u odnosu na Hrvate u drugim državama?

Da se pripadnici hrvatske nacionalne manjine sa sličnim problemima susreću i u drugim državama, potvrdio je i predsednik Saveta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ivan Gugan, koji je istakao da je možda najveći zajednički problem to što se o njima ne zna mnogo u matičnoj zemlji. 

- I na prethodnim ovakvim sastancima zaključili smo da se dosta malo zna o nama u Republici Hrvatskoj, nismo dovoljno zastupljeni u medijima i društvenom životu u svojoj matici - rekao je Ivan Gugan, i objasnio zašto su ovakvi skupovi važni - Plan je da donesemo jednu vrstu dokumenta, strategije, koji ćemo onda predati i Vladi Republike Hrvatske. Dosta je teško uporediti sve nas koji pripadamo hrvatskoj zajednici, u drugim zemljama, jer se razlikujemo po statusu, po brojčanosti, situaciji društvenoj i političkoj u tim zemljama. Sastanci su važni, jer možemo pomoći jedni drugima, savetima, primenjivanjem praksi koje postoje u nekim zemljama, i možemo zajedno istupiti prema našoj matičnoj zemlji. Važno je i da se družimo, upoznamo gradove i krajeve gde žive drugi Hrvati. 

Gde su Hrvati u Srbiji u odnosu na Hrvate u drugim državama?

Hrvati u Sloveniji još uvek nemaju status nacionalne manjine, što im u velikoj meri otežava funkcionisanje, jer to znači da nema nikakvog finasiranja od strane Republike Slovenije. 

 - Hrvata u Sloveniji ima oko 35 hiljada. Raspadom bivše državne tvorevine, mi smo se organizovali u Savez hrvatskih društava, ali do danas, nismo rešili naš status. U Sloveniji ne postoji politička volja da bi se to rešilo. Posledica je asimilacija, Hrvati jednostavno nemaju svoje prdstavnike u lokalnim niti u državnim telima - istakao je predsednik Saveza hrvatskih društava iz Slovenije, Đanino Kutnjak.

Sastanak u Hrvatskom domu - Matici počeo je obraćanjem predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića i državnog sekretara Zvonka Milasa koji su istakli da će današnje inicijative naići na plodno tle u Hrvatskoj. Plan je da donesemo jednu vrstu dokumenta, strategije, koji ćemo onda predati i Vladi Republike Hrvatske,

 

Izvor: Subotica.com
Sastanak članova Odbora za hrvatsku nacionalnu manjinu Sastanak članova Odbora za hrvatsku nacionalnu manjinu Sastanak članova Odbora za hrvatsku nacionalnu manjinu Sastanak članova Odbora za hrvatsku nacionalnu manjinu Sastanak članova Odbora za hrvatsku nacionalnu manjinu Sastanak članova Odbora za hrvatsku nacionalnu manjinu Sastanak članova Odbora za hrvatsku nacionalnu manjinu Sastanak članova Odbora za hrvatsku nacionalnu manjinu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 3 nedelje
Komentara: 25
Pregleda: 3748
Povezane teme

hrvatska nacionalna manjina

jasna vojnić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.