Komentara: 6
Pregleda: 5317

Gde na ekskurziju?

06.06.2012. u 18:05h
Izvor: RTV Yueco
Ministarstvo prosvete i nauke poslalo je prošle nedelje dopis srednjim školama u kojima im preporučuje da učenike koji nisu maturanti ne vode na ekskurzije u inostranstvo. U srednjoj tehničkoj školi "Ivan Sarić" kažu da se oni ove preporuke ministarstva pridržavaju već godinama unazad, i da ni jedan razred nije išao na ekskurziju u inostranstvo, osim maturanata. Razlog tome jeste loša finansijska situacija većine učenika.
Gde na ekskurziju?

Učenici imaju različito mišljenje kada je reč o odlasku na ekskurziju, da li u inostranstvo, ili kod nas. Neki misle da je potrebno ići svake godine na neku ekskurziju, nekima je maturska dovoljna, dok neki učenici ne odu ni na matursku ekskurziju.

U srednjoj Tehničkoj školi "Ivan Sarić" kažu da je kod njih praksa da samo maturanti odlaze na ekskurziju i tada se ide u inostranstvo. Učenici Tehničke škole na matursku ekskurziju u glavnom su išli u Grčku i Češku, dok će od ove godine u opticaju biti i Italija. Učenici ostalih razreda odlaze na jednodnevne izlete, ili određene sajmove, ali ekskurzije, pogotovo u inostranstvu, se ne organizuju.

U gradskom Veću za obrazovanje kažu da su ekskurzije u Srbiji počele da gube smisao, i da su se svele samo na prvod srednjoškolaca, i eventualno šoping u nekom od molova. Pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje Ljubica Kiselički navodi da je to veći problem, od same činjenice da li će ekskurzija biti u inostranstvu ili u Srbiji, ali pretpostavlja da je to predlog ministarstva zbog loše ekonomske situacije većine učenika.

S obzirom na to da je ovo preporuka ministarstva, ona nije obavezujuća, i ne zna se da li će to imati pravne posledice kada učenici odu u inostranstvo.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 5317
Povezane teme

Ljubica Kiselički

tehnička škola ivan sarić

ekskurzija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.