• Pregleda: 4583

Gde na ekskurziju?

Ministarstvo prosvete i nauke poslalo je prošle nedelje dopis srednjim školama u kojima im preporučuje da učenike koji nisu maturanti ne vode na ekskurzije u inostranstvo. U srednjoj tehničkoj školi "Ivan Sarić" kažu da se oni ove preporuke ministarstva pridržavaju već godinama unazad, i da ni jedan razred nije išao na ekskurziju u inostranstvo, osim maturanata. Razlog tome jeste loša finansijska situacija većine učenika.
Gde na ekskurziju?

Učenici imaju različito mišljenje kada je reč o odlasku na ekskurziju, da li u inostranstvo, ili kod nas. Neki misle da je potrebno ići svake godine na neku ekskurziju, nekima je maturska dovoljna, dok neki učenici ne odu ni na matursku ekskurziju.

U srednjoj Tehničkoj školi "Ivan Sarić" kažu da je kod njih praksa da samo maturanti odlaze na ekskurziju i tada se ide u inostranstvo. Učenici Tehničke škole na matursku ekskurziju u glavnom su išli u Grčku i Češku, dok će od ove godine u opticaju biti i Italija. Učenici ostalih razreda odlaze na jednodnevne izlete, ili određene sajmove, ali ekskurzije, pogotovo u inostranstvu, se ne organizuju.

U gradskom Veću za obrazovanje kažu da su ekskurzije u Srbiji počele da gube smisao, i da su se svele samo na prvod srednjoškolaca, i eventualno šoping u nekom od molova. Pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje Ljubica Kiselički navodi da je to veći problem, od same činjenice da li će ekskurzija biti u inostranstvu ili u Srbiji, ali pretpostavlja da je to predlog ministarstva zbog loše ekonomske situacije većine učenika.

S obzirom na to da je ovo preporuka ministarstva, ona nije obavezujuća, i ne zna se da li će to imati pravne posledice kada učenici odu u inostranstvo.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

6
Sion Odgovori
DIrektori srednjih skola snose celokupnu odgovornost.
Sa pravnog aspekta ministarstvo je dakle dalo preporuku koja nije obavezujuca, ali ukoliko dodje do nekog incidenta direktor skole bi trebalo da bude pravno gonjen, ministarstvo prosvete i obrazovanja ne snosi odgovornost jer je ono dalo preporuku, dakle skole same donose konacnu odluku.
ledenjak Odgovori
Obavezno tražiti da se uplati osiguranje i za zdravstveno i protiv kradje Da se ne prodje kao onomad sa Profisom u Italiji kada je nestao ceo autobus To je sitna para za nešto što se na žalost može desiti Još i dan danas niko ništa tim učenicima nije isplatio kao nadoknadu A znamo koliko se para vrti da ne kažem ko se sve podmićuje sa ciljem da agencije napune svoje đžepove
ned Odgovori
Ima toliko lepih mesta u Srbiji ,odmor na Staroj planini,Suva planina, Kopaonik, Zlatibor.Na svim tim pravcima se nalaze lepi manastiri, brojne fabrike,ima i lepe prirode za odmor,kupanje.Srebrno jezero.Grčka nije toliko skupa ali put je dug i sada roditelji moraju da plate najmanje 300eura za 10 danaDok opremite dete za ekskurziju ode i 500eura a treba i uz put da ima koji euro.Ne znam ali kod nas postaje i skuplje i teže.Posle diplomiranja maturanta dilema je ,gde raditi i kako studirati?Hoće li odmah dobiti posao?
cika crny Odgovori
S obzirom na to da je ovo preporuka ministarstva, ona nije obavezujuća, i ne zna se da li će to imati pravne posledice kada učenici odu u inostranstvo.

Opet trpe učenici i tretira se zakon kako kome odgovara?
prvod-prevedite mi ovu reč ili je greska u tekstu?
Zar nije Ljubica Kiselički smenjena sa mesta omoćnice gradonačelnika za obrazovanje?
roditelj Odgovori
Gde god ali da ekskurzija opravda tradicionalne skolske ekskurzije. Obici mesta koja jos nisu videli, spomenike, manastire, muzeje, trgove-sve ono sto sami ili sa roditeljima ne mogu obici. Shoping ture - NE!
KZ77 Odgovori
TREBA VIDETI SVET!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.