Komentara: 0
Pregleda: 12353

Gabrić ćuprija - most za sreću

25.10.2010. u 13:38h
Izvor: Press Online
<p>Subotica dobila novu Gabrić ćupriju preko koje mladoženja prenosi nevestu da bi im brak bio stabilan i dugovečan. U most uloženo deset miliona dinara</p>
Gabrić ćuprija - most za sreću

Mišo Urban prvi je mladoženja iz Subotice koji je u subotu posle venčanja preneo svoju nevestu Mariju Balažević preko nove Gabrić ćuprije u subotičkom naselju Prozivka.

Kompanija "Europetrol" darivala je Subotici i njenim mladencima pravi most vredan 10 miliona dinara, koji se pruža preko bazena. Most je dimenzija 30 puta 11 metara u velikom parku na Prozivci.

Običaj prenošenja mlade na ovom mestu traje decenijama. Subotičani su preko zamišljene ćuprije prenosili mladu verujući da će to doprineti da im brak bude stabilan.

Mlada Marija Balažević, sada Urban, kaže da zaista veruje da će prelazak preko mosta doprineti da joj brak bude srećan.

- Nisam ni sanjala da će ovaj dan da mi bude baš toliko poseban, da ću ga osim po svom venčanju pamtiti i po tome što sam prva nevesta koju je mladoženja preneo na rukama preko novoizgrađene ćuprije - rekla je mlada Marija Urban.

Gabrić ćuprija - most za sreću

LEGENDA O GABRIĆ ĆUPRIJI - Priča o Gabrić ćupriji, osim kao legenda, nema drugih potvrda. Ime mosta dali su Bunjevci i ono se održalo do danas. Istoričari smatraju da je mesto gde se nalazila Gabrić ćuprija nekad bio jedini ulaz u grad za stanovnike južnih salaša. Tu se moglo ući samo preko vodenog toka. Prema legendi, kršni čobanin Gabrić, koji je tu napasao ovce i zarađivao prenoseći ljude na leđima. Kasnije je napravio drveni most.

POKLON GRADU

Tomislav Vojnić Purčar, direktor „Europetrola", istakao je da je srećan što je poklonio gradu ovaj most.

- Zadovoljan sam što sam stao u plejadu građana Subotice koji su nešto poklonili svome gradu. Nadam se da će ovo slediti i drugi preduzetnici u Subotici. Narod je najmudriji i zato smo se odlučili da na jednoj strani mosta stavimo tablu sa porukom „Što bog spoji, neka niko ne razdvoji" - rekao je direktor „Europetrola".

Gabrić ćuprija - most za sreću

Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice, citirao je Ivu Andrića: „Svaki most predstavlja večitu i večnu nezasićenu ljudsku želju da se poveže, izmiri i spoji sve što iskrsne pred našim duhom, očima i nogama, da ne bude deljenja, protivnosti ni rastanka".

- Subotica, iako nema reku, imala je i ponovo ima svoj most, Gabrić ćupriju, koja Subotičane tradicionalno spaja u bračnoj ljubavi i simbolizuje vekovnu želju našeg grada da miri i spaja različitosti - rekao je Vučinić i poželeo mladencima sreću u budućem životu.

ĆUPRIJA BEZ REKE

Prema verovanjima ustaljenim od davnina, kod svih Slovena i ne samo kod njih, zli duhovi kriju se u raznim jamama, ispod kućnog praga ili pod mostovima. Dok su drugi mladu nosili preko praga, Subotičani, oni sa juga, opredelili su se za most, jer su na putu do crkve, gde će se obaviti venčanje, morali da pređu ćupriju, ispod koje je čučao nečastivi i čekao nedužnu dušu da joj naškodi.

A pred mostom je nastajala prava hajka. Svatovi su se zaustavljali i dizali galamu da bi uplašili zle sile, koje se, inače, u magijskoj praksi isteruju bukom. Mladoženja je prenošenjem mlade na rukama prekidao fizički kontakt svoje drage sa tlom i odnosio je na drugu stranu, na sigurno.

Svatovske kolone nastavile su da pohode Gabrić ćupriju, koje na tom mestu nema već skoro četiri decenije, pa je subotom i nedeljom poslepodne moderna urbana spavaonica nazvana Prozivka ostala u znaku gromoglasnog trubljenja i simboličnog prenošenja neveste preko ćuprije.

Izvor: Press Online
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 12353

Povezana vest

Povezane teme

europetrol

gabrić ćuprija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.