• Pregleda: 5428

G.O. DS: ukidanje samodoprinosa u MZ Novo selo

G.O. DS: ukidanje samodoprinosa u MZ Novo selo

Građani Mesne zajednice „Novo selo“ još od 2001. godine plaćaju samodoprinos za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnju i regulaciju kolovoza i rad Mesne zajednice, iako je odluka o uvođenju tog samodoprinosa sa trajanjem do 2016. godine, svojevremeno doneta u krajnje sumnjivim okolonostima.

Grupa nezadovoljnih građana, ne verujući u zakonitost te odluke, još tada je pokrenula inicijativu za ukidanje plaćanja samodoprinosa, međutim sva pripadajuća dokumentacija, iz koje bi se videlo da li je samodopronos raspisan na zakonit ili nezakonit način, nakon te inicijative, volšebno je nestala u navodnoj provali u prostorije Mesne zajednice, pri čemu provalnici ništa iz prostorija nisu odneli osim dokumentacije za samodoprinos.

Godinama se povlači sumnja u ispravnost odluke o uvođenju samodoprinosa i da li je na referendumu izašao dovoljan broj građana za izglasavanje odluke, te da je dokumentacija falsifikovana. Gradski odbor Demokratske stranke pokrenuo je inicijativu za ukidanje samodoprinosa, kako bi se građani rasteretili nepotrebnog plaćanja i u iduće četiri godine.

Da bi se zaustavilo dalje sprovođenje jedne krajnje sumnjive, samovoljne odluke tadašnjeg rukovodstva Mesne zajednice „Novo selo“ i Opštine Subotica, oličenog u vlasti Saveza vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka pokreće inicijativu da se na zakonom propisan način sprovede referendum o ukidanju samodoprinosa. Aktivisti Demokratske stranke će u narednom periodu posetiti građane Mesne zajednice „Novo selo“ i dati im mogućnost da potpišu ovu inicijativu.

Demokratska stranka predlaže da referendum o ukidanju samodoprinosa u Mesnoj zajednici „Novo selo“ bude održan na dan održavanja lokalnih izbora, čime bi se izbeglo stvaranje dodatnih troškova. Demokratska stranka će takođe izneti i jasan plan za rešavanje problema nakon ukidanja samodoprinosa u Mesnoj zajednici „Novo selo“.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

17
tomica Odgovori
Konacno,samodoprinos u nasoj MZ nema nikakvog smisla,podrska
ekipa iz Gajeve Odgovori
Vec deset godina placamo samodoprinos a toliko je toga malo uradjeno.SVM je dvadeset godina na vlasti u nasoj mesnoj zajednici i rezultati su vidljivi,samo se prosetajte nasim krajem i sve je jasno...podrka za DS
POVRATAK OTPISANIH Odgovori
JJOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOJJJJJJJJJJJJJJ!!!!!
istvan Odgovori
bravooo...iovako mi je plata mala....
mirjana Odgovori
podrska iz Valdia:)
Gradjanin Kertvarosa Odgovori
Kod nas u Kertvarosu je DS na vlasti,a naselje je katastrofalno,trotoari izvitopereni od korenja drveca ispucali,strasno,majke sa kolicima guraju decu putem jel po trotoaru to vise deluje kao Paris dakar. Decija igralista su nam ne osvetljena i neuredna,u rupama nema peska,a mislim da je to jedno od najmanjih ulaganja za MZ. Mislim da je sve i jedno resenje bolje od DS-a.
peeix Odgovori
@gradjanin kertvarosa

A npr. koje resenje? Gojko gradonacelnik?
Mia Odgovori
Kamo srece da se zaista prekine sa samodoprinosom,(koji nije niti izglasan normalnim putem!) i da ovo ne bude samo jos jedno predizborno obecanje. Vec godinama placamo samodoprinos, a zivimo na 10minuta hoda od gradske kuce i nemamo kanalizaciju.Sramotno u svakom pogledu...
Novoselo Odgovori
Posle 10 godina setili se da samodoprinos treba ukinuti. Pitajte Vašeg koalicionog partnera iz DSHV-a koji je bio predsednik skupštine MZ Novo selo, zašto već nije pokrenuta inicijativa za raspisaivanje referenduma o ukidanju samodoprinosa u MZ Novo Selo. Ne vi znate da je SVM koji je zajedno sa vama uveo samodoprinos već pokrenuo istu kampanju, pa ajd mi da budemo prvi koji će to javno i da kaže. Svake godine je na racunima MZ Novo selo ostalo neutrosenih sredstava od samodoprinasa vise od milion dinara, pitam se zašto građani Novog sela nisu mogli dobiti asfalt, vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Pa nije bilo u interesu Direkcije za izgradnju da bilo šta uradi za Mesnu zajednicu.
NOVOSELOOO Odgovori
Novoselo..ako je pokrenuta kampanja ,sto nije i regulisana? E ovako zašto ovo zašto ono.......moja komšinica neće da uvuče ogradu pa da i moja ulica dobije kanalizaciju i afalt......jedan odgovor na ZAŠTO Naša MZ je stara, kuće su ranije građili gde je ko stigao,sve štoje u cik cak treba nekako i regulisati, pa onda kanalizacija sve što je ispod, pa onda asfalt
aleksandar Odgovori
inicijativa je u redu ali buni me jedna stvar a to je da je placanje samodoprinosa doneseno u sumnjivim okolnostima.e ako je tako onda ljudima koji to placaju vec 10 gd.treba da se vrate pare a ti koji su tad doneli taj zakon treba da odgovaraju i idu u zatvor.ako se to ne uradi onda je ova inicijativa DS samo jos jedan jeftin markentiski trik.
krass1 Odgovori
@Aleksandar
I jeste marketinski trik. Pa dosada su i DS, kao i dosadasnje vladajuce partije ubirali pare od samodoprinosa, a sada ga kao konacno ukidaju. Sta sve nece uraditi samo da bi ponovo dobili izbore.
ma da Odgovori
Kako to jedan zuti demokrata voli da napise ovde na subotica.com: Psi laju, a karavani prolaze... samo ovo sada vazi za vest koju je uputila DS-a.

*** cenzurisano ***
Preferans Odgovori
Nije vam ovo partija preferansa opa da je prekinete kad hoćete.
Samodoprinos je veoma ozbiljan i delikatan posao i to kao da je brat rođeni sa porezom. Kao što se porez utvrđuje ZAKONOM i menja ili ukida jedino ZAKONOM tako i samodoprinos koji je uveden na osnovu REFERENDUMA može biti ukinut jedino na osnovu REFERENDUMA.
Može partija biti predlagač za organizovanje referenduma samo kasno se setzila da ukaže na moguće kriminalne okolnosti oko referenduma. Čak ni na sudu joj ne bi bilo priznato naknadno popzivanje na takve činjenice zbog kojih traži reviziju procesas. Ima li DS nova saznanja koja nije imala u vreme kada je izglasan samodoprinos ? Šta je tu novo ? Novo je da je raskinuto lokalno političko prijateljstvo sa SVM-om. To nije razlog da se ponavlja referendum. Biće pre da će se Mađari homogenizovati na budužem glasanju da bi se odbranili od proždrljivosti DS-a.
Ali da ne širimo priču: čak i da stigne inicijativa DS u ruke predsednika Skupštine grada, kad će gradska skupština o tome odlučivati, kad će se referendum onda organizovati itd - jednostavno nesprovodljivo je do izbora a predlagaču je najvažnije da ideju o ukidanju samodoprinosa naplati glasovima građana iz V kvarta gde Mađari stoje mnogo bolje od DS-a. To je suština, bitka za glasove na Bajskom putu, a predlagač je spreman čak i da zavadi ljude u Pertom kvartu samo da bi tamo popravio svoju poziciju za nekoliko stotina glasova. Počele su ulične borbe za svaku kuću !
Ali čak i ako bi se požurilo sa procedurom pa čim prođu oba Uskrsa, recimo da možemo da napravimo referendum taman u klimaksu izborne kampanje. I odluči se da se ona stara odluka o samodoprinosu poništi. Kako će Demokratska stranka da organiuzuje vraćanje novca ljudima koji su pošteno plaćali do sada.
Ne misli valjda DS da se to jednostavno prekine. Pa nije to partija preferansa pa da se kockarski dugovi od sinoć više ne pominju, a da se dobitak popije i baci pred tamburaše.
Najgotre je to što se UOPŠTE NE ZNA KOLIKO JE NOVCA SAKUPLJENOG ZA TU MESNU ZAJEDNICU STVARNO OTIŠLO U TU MESNU ZAJEDNICU.
GRAD KOJIM JE UPRAVLJAO SAVEZ DS-a., SVM-a; DSHV-a, G17+, jedno vreme LSV, i naravno DSS kao najskuplji partner, nije uspostavio kontrolu nad novcem od samodoprinosa jer je taj posao vodila poreska uprava kao republički organ. Kad je taj posao prešao u nadležnost grada DS nije uspeo da u ministarstvu finansija reši problem i da napravi konačni obračun . Tako se desilo da su pare od samodoprinosa u nekoliko mesnih zajednica skupljane na jednu gomilu i deljeno je za poslove po nečijem ćešu. To je još jedna afera u vezi sa novcem koja pritiska ovu vlast. To je isto kao da radnici u jednoj firmi dobijaju platu na jednu karticu, a sa nje diže pare direktor firme i deli im kako on misli da treba i pritom nikome ne daje obračun na uvid. radnici , znači imaju ulogu mesnih zajednica, a samovoljni direktor je gradonačelnik. Pa jel može to tako ?
V kvart Odgovori
Zivo me zanima gde idu te pare..i zasto se o tome cuti....15 godina samodoprinosa sto je mnogo mnogo je..Preterali su ga....A bitno da u mesnoj zajednici vri od vracunara i cak na vratima kancelarije PVC vrata....a u odboru penzioneri kome se ne skida sa penzije
lilly Odgovori
još kako nego da ga ukinu.!!!!!!!nije dosta što nam svaki mesec skidaju sa plate za samodoprinos,nego nam krajem godine stignu i priznanice da se plati taj isti samodoprinos.a za čega i koju kanalizaciju kad je u pola mesne zajednice nema,nego smo "pretplaćeni"u čistoći za čišćenje septičke a kuće pucaju jer puno podzemnih voda pa zemljište šeta,i još mnoooooogooo toga bi bilo da se rekne.......da je ko u pitanju.pi.
arturka Odgovori
ustavni sud u beogradu ukinuo plaćanje samodoprinose 27.8.2010.g.
I ko radi protiv ovog zakona uradi krivično delo i kažnjava se

i zvolite i potražite i vi da saznajte istinu.

kad sam u gr.kuću tu temo bacila na porezkom rekli jeste istina ali ako bi onda došla odpisali bi sa platnog lista a sad i zvolite platite dalje i ( nasmejana ) prodajte kuću pa ne morate platiti
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.