Komentara: 1
Pregleda: 3537
Video

Forum za kulturu Subotice i projekcija filma "Okupirani bioskop" u Savremenoj galeriji

24.04.2019. u 09:55h
Izvor: Subotica.com
Prvi Forum za kulturu Subotice na temu "Kulturna scena u Subotici - između politike i javnog interesa" održaće se u četvrtak, 25. aprila, u Savremenoj galeriji, s početkom u 18 časova. Nakon diskusije, od 20 časova, prisutni će biti u prilici da pogledaju dokumentarni film "Okupirani bioskop" rediteljke Senke Domanović.
Forum za kulturu Subotice i projekcija filma "Okupirani bioskop" u Savremenoj galeriji

Forum ima za cilj pokretanje otvorenog dijaloga za unapređenje kulturnog razvoja Subotice, a namenjen je zaposlenima u institucijama kulture, kulturnim radnicima, predstavnicima civilnog sektora u kulturi, umetnicima, medijima i svim zainteresovanim sugrađanima koji čine aktivnu publiku u našem gradu.

Moderator razgovora biće Petar Mitrić, a u njemu će učestvovati dr Goran Tomka, gostujući predavač na UNESKO katedri za kulturnu politiku Univerziteta umetnosti u Beogradu i na Institutu za komunikacije Univerziteta Lion 2 u Francuskoj, koautor Strategije razvoja kulture Grada Novog Sada i koncepta projekta "NS 2021", Virdžinija Đeković, ispred Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Senka Domanović, rediteljka filma "Okupirani bioskop" i Viktorija Šimon Vuletić, etnolog i antropolog Gradskog muzeja Subotica. 

- Nedostatak jasne kulturne strategije grada i usklađivanja sa republičkom i evropskom kulturnom strategijom, podvojenost između nacionalnog i javnog interesa na lokalu, potpuno razdvajanje civilnog od javnog sektora i sistematsko gušenje javne reči i dijaloga u svim sferama društva, dovelo je do nepodnošljivog stanja za kulturni život Subotice. Grad koji je decenijama bio jedan od vodećih centara umetničkog i kulturnog stvaralaštva na putu je marginalizacije u odnosu na evropske i svetske tokove - navode iz Građanske inicijative Subotica.

Nakon Foruma, od 20 časova, prikazaće se dokumentarni film "Okupirani bioskop", nedavno nagrađen Gran prijem za najbolji dugometražni dokumentarni film na 66. Martovskom festivalu u Beogradu. Film prati mlade aktiviste i događaje oko okupacije bioskopa "Zvezda", kada su se različite društvene grupe ujedinile s istom namerom da menjaju stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebalo da izgleda nisu bile iste. 

Program organizuje Građanska inicijativa Subotica, u saradnji sa Savremenom galerijom Subotica i Asocijacijom Nezavisna kulturna scena Srbije, a ulaz na Forum i projekciju filma je besplatan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 3537

Povezana vest

Povezane teme

kultura

forum

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.