Komentara: 38
Pregleda: 8520
Foto

Fontana na rekonstruisanom Trgu biće završena u roku, probno testiranje mlaznica počekom naredne sedmice

30.07.2020. u 06:19h
Izvor: Subotica.com
Rekonstrukcija Gradskog trga privodi se kraju, a biće završena do 4. avgusta, u roku - objašnjava Branislav Ćopić, odgovorni projektant. Prostor oko nove gradske atrakcije imaće do 300 sedećih mesta, a biće raspoređeno 77 vodenih mlaznica, koncentrisanih pretežno u centralnom delu. Ukupna vrednost investicije iznosi 123,5 miliona dinara.
Fontana na rekonstruisanom Trgu biće završena u roku, probno testiranje mlaznica počekom naredne sedmice

Četvrtog februara 2020. godine počeli su radovi na rekonstrukciji Trga koji je podrazumevao uređenje gradskog jezgra na mestu nekadašnje "Zelene fontane" koja je duže od 10 godina praktično bila ruglo gradskog jezgra zbog nemogućnosti da vrši svoju osnovnu funkciju, predugo preklopljena daskama, iz godine u godinu sve devastiranija.

Bez obzira na vanredne okolnosti izazvane epidemijom korona virusa i otežanog svakodnevnog funkcionisanja svih grana društva, ovaj građevinski projekat ulazi u završnu fazu i biće realizovan u roku, odnosno do 4. avgusta.

- Radove ćemo završiti u roku, sledeće nedelje očekujemo tehničku probu fontane, nakon čega ćemo izvršiti tehnički prijem i primopredaju. Fontana će biti završena do 4. avgusta, radiće, funkcionisaće, ali moraće da prođe kroz sitnije intervencije da bi bila u potpunosti završena - objašnjava Branislav Ćopić, odgovorni projektant preduzeća "Support" iz Subotice.

Kako je ranije najavljeno, rekonstruisani Trg, koji u svom srcu ima novu fontanu, prostiraće se na 3.300 kvadratnih metara, a "Žolnai" keramika će biti zamenjena granitnim pločama i betonskim kockama. Da bi se što bolje uklopila sa abijentom, iako je modernog dizajna, vodila se briga da se obezbedi dovoljno zelenila i ukrasnog cveća.

Privodi se kraju kraju postavljanje pratećeg mobilijara, pre svega klupa i kandelabera, nakon čega će biti postavljena završna ambijentalna led rasveta i podno osvetljenje. Svaka vodena mlaznica, a njih je ukupno 77,  ima oko svog prečnika 9 sijalica, a one će u najvećem broju biti raspoređene u devet krugova. Kako je najavljeno mlaznice će izbacivati vodu i do visine od 4 metra.

- Najveći broj mlaznica, njih 61, biće raspoređeno u centralnom delu, u krugovima, a preostalih 16 će biti locairano na spoljnim ivicama fontanskog prostora. Led rasveta će omogućiti jedinstven vizuelni efekat, koji će biti moguće isprogramirati - dodaje Ćopić.

Kako je najavljeno, na rekonstruisanom delu Trga biće klupe i prostor za sedenje koji će moći da obezbedi do 300 sedećih mesta. Kako bi se obezbedio racionalno korišćenje predviđeno je da fontana ima svoje "radno vreme" tokom kojeg će izbacivati mlazove, a ono će biti od 9 do 22 časa, uz napomenu da se isto može podesiti drugačije, u zavisnosti od potreba.

- Subotica će dobiti modernu i atraktivnu fontanu koja će verujem biti novo sastajalište i mesto za prijatno provođenje vremena, u specifičnom ambijentu, okruženi autentičnim građevinama po kojima je naš grad prepoznatljiv - zakljućuje Ćopić

GRAĐANI PREDLOŽILI DA NAZIV NOVE FONTANE OSTANE STARI

U onlajn anketi koju smo sproveli tokom juna građani su predlagali novi naziv fontane. Građani koji su dali svoje predloge su bili vrlo kreativni i bilo je teško suziti izbor i izabrati desetak naziva za koje bi se moglo dalje glasati. Ipak, među predlozima su se našli nazivi: "Careva fontana", "Fontana centar", "Fontana slobode", "Fontana umetnosti", "Kružna fontana", "Nova fontana", "Pozorišna fontana", "Spartakova fontana" i naravno "Zelena fontana".

Iako novo rešenje neće imati nijednu zajedničku tačku sa nekadašnjim simbolom grada - Zelenom fontanom (osim da je suštinski u pitanju fontana), anketirani građani su ipak poželeli da ta nova fontana ostane "Zelena fontana".

Od nešto više od 5.000 anketiranih, čak 40 odsto glasalo je da ostane stari naziv (Zelena fontana), 14 odsto da se zove "Nova fontana", a njih 12 odsto da bude "Careva fontana", zbog blizine spomeniku caru Jovanu Nenadu.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 meseca i 21 čas
Komentara: 38
Pregleda: 8520
Povezane vesti
Povezane teme
rekonstrukcija fontane rekonstrukcija zelene fontane rekonstrukcija trga rekonstrukcija gradskog trga
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.