Komentara: 1
Pregleda: 3704

Folkloraši u akciji "Mi smo kultura i nasleđe Srbije" u subotu na Trgu slobode

11.10.2017. u 13:17h
Izvor: Subotica.com
OKUD "Mladost" će u subotu, 14. oktobra, u 13 časova izaći na Trg Slobode, gde će održati jednočasovnu prezentaciju svog rada. Sličan program, održaće se istovremeno u gradovima širom Srbije, tokom kojeg će članovi više od 150 kulturno-umetničkih društava prošetati ulicama i izvesti po nekoliko koreografija, kako bi skrenuli pažnju na značaj amaterizma.
Folkloraši u akciji "Mi smo kultura i nasleđe Srbije" u subotu na Trgu slobode

Savez kulturno umetničkih društava Srbije, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, organizuje akciju "Mi smo kultura i nasleđe Srbije" s ciljem da amateri izađu na ulice, pokažu svoju snagu i brojnost, te na taj način skrenu pažnju građana, ali i državnih i lokalnih organa vlasti na sebe. Akciji će se u subotu pridružiti i OKUD "Mladost" iz našeg grada.

- Kulturno umetnička društva su uvek bila stecišta amatera, onih koji se bave nekom delatnošću iz čiste ljubavi, ne žive od toga, ali često žive za to. Zato je među nama uvek bilo đaka, studenata, radnika, pravnika, lekara, ekonomista, profesora, doktora nauka koji, od rane mladosti do duboke starosti, nesebično daju svoj doprinos kulturi, umetnosti, lepoti druženja i zajedničkog stvaranja – kažu iz OKUD "Mladost", pozivajući sugrađane da podrže ovu akciju, tako što će u subotu izaći u šetnju po centru grada i pogledati njihovu jednočasovnu prezentaciju.

Ministarstvo kulture i informisanja pokrenulo javnu raspravu o Strategiji razvoja kulture Republike Srbije za period od 2017. do 2027. godine. Govoreći tokom javne rasprave, ministar kulture Vladan Vukosavljević je istakao da je neophodno da se značajno povećaju izdvajanja za kulturu, naglasivši da će nacionalna kultura, a samim tim kulturno-umetnička društva i amaterizam, zauzeti izuzetno značajno mesto.

Folkloraši u akciji "Mi smo kultura i nasleđe Srbije" u subotu na Trgu slobode

- Kulturno-umetnička društva su ostala i biće oaza čistog ljudskog mladalačkog okupljanja jer čine jezgro kulturnih aktivnosti u malim mestima Srbije. Duh amaterizma je živ i mi ćemo se potruditi da stvorimo okvir za njegov razvoj. Amaterizam je nedovoljno iskorišćen potencijal kome ćemo dati novi podsticaj - rekao je Vukosavljević, koji je najavljujući događaj dodao da se do sada odazvalo više od 150 kulturno-umetničkih društava, kao i da će akciji priključiti kulturno-umetnička društava iz Nemačke, Austrije, Rumunije, Francuske, Mađarske i Republike Srpske.

Savez kulturno-umetničkih društava Srbije ovom akcijom želi da skrene pažnju na značaj organizovanog negovanja nematerijalnog kulturnog nasleđa i umetnosti, i postojanje kulturno-umetničkih društava kao organizacija u kojima se upravo taj najvažniji deo naše kulture neguje.

- Promotivnom akcijom pod sloganom "Mi smo kultura i nasleđe Srbije" želimo da podsetmo da čuvanje našeg stvaralaštva, našeg bića, naše duše i unošenje u opštu riznicu čovečanstva jeste u stvari lepota, pravi duhovni put i smisao postojanja svakog naroda. Kako je naša tradicionalna pesma i igra naš neverbalni maternji jezik, a neguje se, nažalost, samo u kulturno-umetničkim društvima, smatramo da im Strategija mora odrediti najznačajnije mesto i status u državi – kažu iz Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije, dodajući da će ceo događaj će biti dokumentovan, i da će učesnici fotografije i snimke poslati Savezu, koji će zastupati amatere u zauzimanju što bolje pozicije u Strategiji razvoja kulture.

Folkloraši u akciji "Mi smo kultura i nasleđe Srbije" u subotu na Trgu slobode

Osim bolje pozicije, ovom akcijom žele da ukažu i na potrebu da se njihove aktivnosti ugrade ne samo u novu Strategiju kulture, nego i u novu medijsku strategiju.

- Nova Strategija treba da ponudi nova rešenja kako bi mediji bili više u ulozi podrške kulturnom i umetničkom stvaralaštvu. Naše udruženje, kao i svi koji budu učestvovali u ovoj velikoj akciji, predložili bismo da se pri izradi Strategije obezbede i poboljšaju uslovi za rad kulturno-umetničkih društava, kao i da se preporuči lokalnim samoupravama da nam posvete više pažnje i obezbede veća sredstva u svojim budžetima za kulturno-umetnička društva i negovanje nematerijalnog kulturno umetničkog nasleđa - dodaju iz Saveza kulturno umetničkih društava Srbije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3704

Povezana vest

Povezane teme

nacionalna kultura

okud mladost

subotica kultura

kulturno umetničko društvo

ministarstvo kulture

strategija razvoja kulture

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.