• Pregleda: 3828

Flešmob performans u čast knjige održan na Gradskom trgu

Povodom meseca knjige i 124. rođendana Gradska biblioteka Subotica danas je tačno u podne organizovan scenski performans u čast knjizi koji je u zakazano vreme podržao veliki broj Subotičana, pretežno mlađe dobi.
Flešmob performans u čast knjige održan na Gradskom trgu

U duhu posvećenosti knjizi i čitanju danas na Gradskom trgu tačno u podne izveden je fleš mob pod nazivom #centriraj_knjiga.

Na unapred najavljenoj akciji predviđeno je da svaki učesnik fleš moba ponese jednu svoju knjigu i da se zaustaviti na Sunčanom satu kada otkuca 12 časova, da otvori knjigu te da je čita pet minuta i tom performansu danas odazvao se veliki broj pretežno mlađih osoba.

Knjiga i čitanje se već duži period neopravdano stavljaju u drugi plan po pitanju individualnog i kolektivnog napretka. Svrha performansa poslužila je kao podsetnik građanima na značaj knjige, kojoj je mesto u centru svakog oblika životne strategije, te kao potvrda da Subotičani (ipak) čitaju.

- "Ovo što danas vidimo u Subotici je dokaz da kultura niej incident, puno mladog sveta se okupilo da podrži knjigu i čitanje i nema veće radosti za jedan grad nego videti ovakav prizor. Mislim da smo 124 godine Gradske biblioteke proslavili na jedan osobit i zanimljiv  način." - izjavio je Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke Subotica.

Neposredno pred održavanje ovog performansa u čitaonici Naučnog odeljenja Gradske biblioteke upriličena je svečanost na kojoj su proglašena najbolja zavičajna knjiga, nagrađeni najverniji čitaoci i prikazan presek najzapaženijih manifestacija u proteklom periodu.

Ovogodišnju nagradu, najbolje zavičajne knjige Gradska biblioteka dodelila je časopisima Rukovet i Eletjel. Nagrade su primili etnološkinja Devavari Besedeš Valerija, urednica Eletjela i književnik Boško Krstić, urednik Rukoveti.

Gradska biblioteka osnovana je kao javna čitaonica i u svojoj zbirki ima preko 400.000 knjiga i izuzetno vrednu kolekciju starih i retkih knjiga. Tokom prošle godine biblioteka je imala 560 manifestacija, što uključuje predavanja, promocije, koncerte, književne večeri, likovne i muzičke radionice.

U rođendanskoj nedelji biblioteke, od 14. do 18. oktobra učlanjivanje svih građana vršiće se po povoljnijim uslovima (400 dinara) i poništavaće se dugovanja za nevraćene knjige. Celomesečno učlanjivanje srednjoškolaca u biblioteku vrši se po povoljnijim uslovima (400 dinara).

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
Nebitno Odgovori
Ovo se zove probni balon.

Juče okupljanje šatro zbog YU festa, danas šatro zbog knjige...

Samo se vi dragi građani i dalje naivno zamajavajte raznim sporednim stvarima od kojih ne vidite suštinu. Uvlače vas u svoje planove, da im u ostvarivanju njihovih interesa budete topovsko meso tzv. "kolateralna šteta".
Sojic Odgovori
A to pozoriste u pozadini je tuga Subotice.
Always Ultra Odgovori
Nebitno

Kome to ? Ko ih uvlaci u svoje planove ?
hmnthse Odgovori
bravo
daca Odgovori
Bravo za poduhvat . Jedino me je plašilo , ako bi deca malo duže sedela na trgu, da im ne naplate zakup poslovnog prostora. Nadam se da se to neće desiti i da gradski oci ovoga puta neće naplatiti upotrebu vazduha i trotoara.
kopernik Odgovori
Kako je to Maglai dozvolio knjige na Glavnom trgu. Zna se da Glavni trg služi za svinjokolje i Boru Drljaču a ne za knjige. Trebalo je to topovima razjuriti
mali Odgovori
bravo za pokusaj povratka zute nacitane jeseni ,sledece okupljanje podrska akva parku ,a sledece nedelje podrska odrzivom planu razvoja nagradjenog turizma u gradu
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.