• Pregleda: 4586

Fiskulturna sala preduslov za pravilan razvoj dece

Iako se Subotici često pripisuje da je "grad sportova", pojedine škole u našem gradu još uvek nemaju fiskulturnu salu. Jedna od njih je OŠ "Đuro Salaj" koja bi, nakon nekoliko pokušaja, u ovoj godini mogla da dobije "zeleno svetlo" za izgradnju prostora koji će deci omogućiti pravilan psiho-fizički razvoj tokom cele školske godine.
Fiskulturna sala preduslov za pravilan razvoj dece

Iako je kao objekat u funkciji obrazovanja više od 150 godina, OŠ "Đuro Salaj" ni danas nema fiskulturnu salu. Čak i kada je mala škola u Petefi Šandora sagrađena 1961. godine, po tipskom projektu u sklopu kojeg je izgrađeno još šest obrazovnih ustanova, sve su dobile fiskulturnu salu, ali ne i OŠ "Đuro Salaj".

- Zašto i kako, to su pitanja za mnoge prethodne generacije ljudi i čelnike koji su vodili naš grad, a tek u poslednjih nekoliko godina smo po prvi put dobili podršku od Grada za realizaciju ovog projekta - kaže direktorka škole Mimica Andrić, objašnjavajući da je ovo već treći put, otkako je ona na čelu ove obrazovne ustanove, da se krenulo u realizaciju projekta. - Dolazilo se na korak do izgradnje, ali je nažalost, nedostatak novca stopirao sve aktivnosti. U međuvremenu dosta zakona se promenilo, o planiranju i izgradnji, protivpožarnoj zaštiti i sve to je iziskivalo prilagođavanje projekta, a kada se ne obezbede sredstva, građevinska dozvola zastari, kreće se bukvalno od nule, kao loš đak koji ponavlja nekoliko puta razred.

A časovi fizičke kulture, odvijali su se sve vreme rada škole. Kako objašnjava Melita Ostojić, profesorka fizičkog vaspitanja u OŠ "Đuro Salaj", škola raspolaže sa velikim brojem talentovane dece, što potvrđuju i nagrade sa opštinskih, pa čak i republičkih takmičenja, ali da je bez fiskulturne sale vrlo teško razvijati ove talente tokom cele školske godine, jer u većini slučajeva nastavu diktiraju vremenski uslovi.

- Mi smo napolju, u dvorištu, dok je lepo vreme i ne dođu prvi mrazevi. Tada možemo da radimo, ali to su uglavnom rukomet i fudbal, jer nemamo košarkaški teren, nemamo odbojkaški teren i samim time smo sprečeni da, osim osnovnih tehnika, decu spremamo za ove kolektivne sportove. Tokom zime, imamo jednu učionicu u velikoj školi koju smo prepravili u salu za fizičko, ali je ta učionica puna prozora. Dakle, ono što možemo da radimo jesu gimnastika i poligoni manjeg karaktera, ali smo i tamo sprečeni za timske sportove. Dodatni problem je što ne možemo uvek da stignemo za jedan čas da odemo i da se vratimo, pa onda deca igraju šah i stoni tenis i to su naši zimski časovi fizičkog vaspitanja.

Pomaku se nadaju u ovoj godini, kada bi trebalo da se povuku prvi konkretni potezi. Naime, prethodno je Grad Subotica izdvojio sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije, koja predviđa da se fiskulturna sala izgradi u sklopu male škole u donjem delu dvorišta, dok bi se duž hodnika koji će spajati zgradu sa salom, nalazilo i nekoliko nastavničkih kabineta, koji će zajedno činiti jednu funkcionalnu celinu. Naredni korak je, kako navodi direktorka škole, dobijanje građevniske dozvole, za koju će sva neophodna dokumentacija biti predata do kraja meseca, a nakon toga i obezbeđivanje sredstava za realizaciju projekta.

- Optimista sam, ali dok se ne krene sa nečim konkretnim, jer toliko toga je bilo do sada, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali sada imam mnogo više nade i uverenja da će se to zaista i desiti, i ubeđena sam da će to biti u ovoj godini - ističe Andrić. - Ovo je zaista višedecenijski problem, a škola koja se nalazi u ovakvom okruženju, gde imamo veliki broj socijalno ugroženih porodica, gde veliki broj dece dobija besplatno užinu, jasno pokazuje da roditelji nisu u mogućnosti da plaćaju treninge ili članarinu u klubovima za decu, a sve to bi mogli da rade u školi besplatno. Stalno govorimo kako nam deca imaju problema sa krivnom kičmom, ravnim tabanima, a gde će to raditi, ako ne u školi?

Ipak, bez obzira na nedostatak fiskulturne sale, učenici ove škole ni u jednom trenutku nisu trpeli zbog toga i jednako su motivisani da se bave fizičkom aktivnošću, zahvaljujući kreativnosti svojih nastavnika koji se na sve moguće načine dovijaju kako da im priušte kvalitetnih 45 minuta rada i u nepostojećim uslovima.

- Deca se stvarno maksimalno trude i kada se pogleda u globalu, oko 80 odsto učenika još uvek vole fizičko vaspitanje i žele da rade na časovima. Naravno, njima je uvek zanimljivo kada nastavnik napravi čas i od onoga što je nemoguće. Tako kada napada sneg, to iskoristimo da napravimo poligone u dvorištu i oni zaista uživaju u tim zimskim sportovima - dodaje Melita Ostojić.

Osim OŠ "Đuro Salaj", fiskulturnu salu nema još Ekonomska škola "Bosa Milićević", koju pohađa veliki broj đaka i talentovanih sportista, o čemu svedoče uspesi njihovih košarkaša, basketaša i drugih, a nastava fizičkog vaspitanja se odvija, u skladu sa mogućnostima nastavnika koji organizuju aktivnosti poput krosa, stonog tenisa ili odlaska na klizanje u toku zimskih meseci.

Podršku u svakodnevnom radu, nastavnicima i profesorima fizičkog vaspitanja pruža i Savez za školski sport i pedagoge fizičke kulture Grada Subotice, organizujući edukacije i seminare u cilju unapređenja postojećih znanja i veština, razmene iskustava i iznošenja problema s kojima se suočavaju u praksi. Ova organizacija je, u saradnji sa Sportskim savezom Subotice, distribuirala svim školama i nastavnicima udžbenik za Fizičko i zdravstveno vaspitanje dr Dušana Perića, dekana Fakulteta za sport i turizam, koji im je od velike pomoći u radu sa decom, za koju je pravilan psiho-fizički razvoj u školskom uzrastu od presudne važnosti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
Simpo Odgovori
Skola tera decu da sede 6 sati u skoli i jos 2-3 sata kuci. Kada zavrse osnovu skolu jedva da znaju 10% gradiva i to je uglavnom gradivo nizih razreda. Kada su kuci najcesce su sami jer roditelji rade po ceo dan i u smenama i tesko im je omoguciti pravilnu ishranu. Fiskulturna sala je samo zamazivanje ociju. Treba svaki dan dva casa fizickog i to aktivnog fizickog. Ne jednom nedeljno. To je nista s obzirom koliko se sedi. Nas grad mora kao Jagodina da omoguci svoj deci besplatno bavljenje sportom i da omoguci besplatan odlazak na takmicenja. Uvesti posebne autobuske linije samo za decu koja se bave sportom.
C
I da nose torbe koje neretko prelaze 50% njihove telesne težine. I onda kukaju kako su deci krive kičme, a sve što rade ide im na štetu.
Amelia Odgovori
Sto je lepo biti profesor fizickog u skolama koje nemaju salu. Milina posao.
Kalimero Odgovori
Svi se nadamo da će deca ove škole konačno dobiti salu za fizičko ali:
Ako je i dobiju, deca će u njoj imati samo fizičko vaspitanje onoliko puta nedeljno koliko imaju po rasporedu časova!!! KRAJ!
To znači da će svi ostali termini biti komercionalno izdavani, od strane škole-direktora, kako bi isti zaradili koji dinar. Da li je neko možda čuo za rukometnu, košarkašku, fudbalsku, odbojkaška, gimnastičku ili neku drugu sekciju neke škole u Subotici? Možda grešim, jer sam matoriji, ali nekada su se deca, u okviru škole, bavila i takmičila u sportu (međuškolski turniri) a sada se sve svelo na 3-4 časa nedeljno po 45 minuta a posle.... Ko ima para dete će trenirati ko nema, njegov problem. Deca nam treniraju, plaćaju treninge, u terminima od 19:00 do čak 22:30 kada njihovo mlado telo već uveliko treba da se odmara (pojačan apetit, poremećaj rada žlezda). Može se ovo rešiti ali treba sistemsko rešenje, makar i ono iz Titovog vrrmena, ali tamo gde se para vrti... Samo neka dobiju salu pa...
zoki
Moje dete ima tri puta nedeljno čas fizičkog u sali i ide na odbojkašku sekciju u svojoj školi, a dva puta nedeljno deca imaju besplatan sport u nižim razredima.
Filip Maksic Odgovori
Isao sam u ovu skolu od 95-98, vidim da teren za basket jos uvek nije izbetoniran.
Verovatno zato i nisam uspeo da se probijem u NBA :D
Bilo bi lepo kada bi na tom mestu izgradili filskuturnu salu.
nka Odgovori
Djuro Salaj, ESS Bosa Milicevic, Skolski centar Dositej Obradovic, malecna sala skole J.J.Zmaj. Nije ni cudo sto su nam deca nerazvijena, a da ne pricamo o tome da specijalna skola sa decom posebnih potreba nema fiskulturnu salu. (*odnosno imaju valjda koliko toliko opremljen podrum). Mozda ce ministar resiti to pomocu holograma. Strasno.
Damjan Odgovori
Veoma je bitno da svaka škola ima fiskulturnu salu, kao i terene za fizičku nastavu na otvorenom prostoru.
Za svaku pohvalu je kada se ovakve stvari rade.
Zamolio bih nadležne da obiđu dvorište Srednje medicinske škole u Subotici.
To je sramota. Rastinje, žbunje, ambrozija..
Ograda odavno ne postoji sa zadnje strane.
Radi poređenja, dvorište OŠ Sonja Marinković je približno iste veličine i oni su to veoma lepo uredili i svojim đacima obezbedila sve neophodne uslove.
Kalimero
DAMJAN
Moja oba deteta idu u Sonja Marinković školu, i ja sam tamo išao. Imali smo sportske sekcije, takmičenja između škola na opštinskom, među opštinskom i republičko nivou, nastavnici fizičkog-treneri, bili motivisani za rad sa decom... Na žalost, danas je sve komercijalozovano pa nam je tako kako je. Nova sala će poboljšati časove fizičkog vaspitanja i to je sve! Moje dete trenira košarku, plaćam 2300 dinara mesečno, iako mu je škola "pred nosom" zbog udaljenosti, opet neke osnovne škole koja izdaje termin u kasnim večernjim satima, trening je mnogo skuplji. Da ne pričam da se odigravanje utakmica tj. Put plaća. Slažem se sa tobom i ukazujem na problem u društvu za koji nema volje da se reši jer tamo gde se novac vrti mala je valjda.....
Šandor Odgovori
E super je Aqva Park?U junu ćemo da se kupamo,a i sjajno izgleda ambulanta na Prozivci.
Kako napreduju radovi u zalivu,kad ovde stoje?
DRAPO Odgovori
To je jedina škola bez fiskukturne sale u Subotici a bila je u planu prije 20 godina !!! NEŠTO TREBA MENJATI DEFINITIVNO !"!!
city woman Odgovori
Treba izgraditi kompletnu novu školu sa fiskulturnom salom na adekvatnom mestu ne pored benzinske stanice.
Nemamo dovoljno škola, deca idu poslepodnevne smene što je potpuno neprihvatljivo i nigde nema samo u Srbiji.
Ali zato ćemo imati akva park.katarina
mićo Odgovori
Uvedite samo prepodnevnu smenu alo! I obezbedite uslove jednake i normalne svima. Vozite se politicari autobusom dok god ne obezbedite narodu sve sto vam je duznost da obezbedite. Sramno!
Nina Odgovori
Koliko je generacija prošlo kroz ove dve škole koje ni danas nemaju fiskulturnu salu? I nikom ništa! Koliko je samo Ministara obrazovanja otišlo u zaborav, od lokalnih do republičkih, a da nisu obećano ispunili, i nikom ništa!

Zaista smo čudani ljudi, što umemo trpiti, ćutati, ne reagovati...iako se generacije mladih nižu, mi po starom - nikom ništa!? Do kada tako???
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.