• Pregleda: 2865

Predstavljen udžbenik za Fizičko i zdravstveno vaspitanje

Pored vežbanja i trčanja, osnovci i srednjoškolci će od sada imati i udžbenik za Fizičko i zdravstveno vaspitanje autora dr Dušana Perića, dekana Fakulteta za sport i turizam, u kome će pronaći sve odgovore i smernice koje se tiču zdravlja i razvoja dece školskog uzrasta.
Predstavljen udžbenik za Fizičko i zdravstveno vaspitanje

Prema rečima autora, praksa je pokazala da dva do tri časa fizičkog nedeljno po 45 minuta, na kojima petina dece vežba, dok ostali uglavnom sede, nisu dovoljna za zdravlje i pravilan razvoj.

- Fizičko vaspitanje je dobilo status predmeta kao što su srpski i matematika, a ovo je prvi udženik iz ovog predmeta, jer on više nije samo veštinarstvo, nego treba da se nauči i kako, van škole, u slobodnom vremenu, da se primeni ono što se radi na času - objašnjava autor dr Dušan Perić. - Imamo dobre povratne informacije od roditelja, koji kažu da nema praktičnije stvari od ove teorije. Znanje se stiče kroz strip, čiji su akteri nastavnik Rade i đaci Ljubiša i Slobodanka, jer su rad, ljubav i sloboda tri najvažnija principa zdravog života.

Savez za školski sport ima zadatak da udženik „distribuira“ do škola, kako bi đacima dao odgovore na sve nedoumice koje imaju, a tiču se fizičke aktivnosti, fizionomije tela, zdrave ishrane.

- Školski sport treba da zainteresuje i omogući što većem broju dece da se takmiči, on je inicijalni rasadnik talenata i zato je važno da se u školama radi kvalitetno - poručio je Radoslav Svirčev, predsednik Saveza za školski sport.

Subotica je odavno poznata kao „grad sportova“, a od naredne godine iz gradskog budžeta finansiraće se lekarski pregledi za članove svih sportskih klubova.

- To će biti stavka u budžetu grada u vrednosti od tri miliona dinara. Grad će direktno, a ne putem klubova, plaćati lekarske preglede, koji će morati da budu kompletni kako bi maksimalno sačuvali svoju decu - najavio je Nemanja Simović, član Gradskog veća za sport i omladinu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

16
Majmun Odgovori
Da li mislite da se knjigom može rešiti problem fizičkog vaspitanja u školama? Drago mi je da priznajete, ili bar da ste čuli, da se u školama NE radi fizičko. Nastavnici daju deci loptu, jednu ili dve celom odeljenju, pa ko hoće može da šuta, a može i da se sedi i da se igraju na mobilnim telefonima. Mogu i da NE prisustvuju času jer nastavnik to dozvoli, a i njemu je lakše sa manje dece. Dragi nastavnici fizičkog, da li znate da naša deca kući razgovaraju sa roditeljima, tako da dosta znamo. A sada ćete vi sa knjigom sve rešiti. Samo se pitam zašto direktori u školama ne obilaze časove, onako nenajavljeno.
Majmun Odgovori
U svetu elektronskih udžbenika vi ćete distribuirati udžbenike u škole. Kakve mućke! Na kraju ipak sve se vrti oko novca. A da roditelji ovo podržavaju ne verujem. Mene niko nije pitao. Sve se može naći na Internetu, džabe!!! Koga vi lažete?
jozo bubnjar Odgovori
Ovakvim sitnim koracima ljudska rasa se polako vraca svom izvornom obliku. Ne znam kada smo, uz sav "napredak" medicine, prestali da tamanimo "viruse" /shvatate/ ... Ili je to prirodni tok ljudske evolucije?
C Odgovori
Šteta, fizičko (zdravlje) je veoma bitno, u školama je to bilo neko glupiranje uglavnom. Niko nije naučio ništa, barem što se tiče slobodno mogu reći od '85 do danas. Ne slažem se da je knjiga najbolji izbor ali ajde i to je neki početak...valjda.

Ono što je bitno je da se deca nauče zašto i kako. A ima boljih načina za to od knjige.
Flinstones Odgovori
Znaci ako sam dobro razumeo, problem je sto vecina dece ne radi fizicko nego sede pa su sad uveli udzbenik zbog kojeg ce jos vise morati da sede, genijalno.
Imace fizicko u ucionici, pa kad te roditelj pita sta ima u skoli a ti kazes, "ucim fizicko, sutra kontrolni".
Pere Odgovori
Knjiga iz fizičkog.... sve sam čuo!!!!
Nikolai Sokolov Odgovori
Свако ко се сећа имена Вецо Шарчевић зна шта је право физичко васпитање. Данас су наставници попут њега ретки.
djordje Odgovori
Koliko glupih komentara, koliko neznalica i licnih frustracija. Udzbenik je namenjen profesorima fizickog vaspitanja kako bi kvalitetnije sprovodili nastavu fizickog vaspitanja . Knjiga je usaglasena sa evropskim standardima i na jedan sasvim nov nacin oplemenjuje casove fizickog. Deci su casovi interesantniji i za informaciju onima koji ne znaju od ove godine je broj casova fizickog povecan sa 2 na 3 casa nedeljno.
rt
Gospodine ĐORĐE , u pravu ste da ima neznalica . Uočimo naslov udžbenika , spominje se i odrednica " zdravstveno ". Složićete se , verujem , da je to domen ne samo zdravstvenih radnika ( dr , ali medicine ) nego i zdravstvenih institucija , NAROČITO KAD JE udžbenik u pitanju . Ne znam da li se varam , ali spomenuti autor je vrlo cenjen KONDICIONI trener , dok je instituciji na čijem se čelu nalazi ( srećno ili ne ) pridodata i odrednica TURIZAM . E sad snađi se , čitaoče naslova i teksta u kojem se prejudicira da sa tamo mogu naći odgovori na SVE...( pažljivo pročitajte , molim Vas ,još jednom tekst ) . Naročito je indikativno , da bi neko od dezavuisanih čitalaca ( verujem pogrešno ) , mogao steći utisak , da se ovde radi o šarlatantstvu i tezgarenju , a ne o ozboljnom udžbeniku za PROFESORE .
DRAPO Odgovori
Bože koje gluposti !!! Opet će neko da mazne lovu !!!
Majmun Odgovori
@DJORDJE Ovi komentari se odnose na ovu vest. Gde piše, u ovom članku, da je udžbenik za nastavnike? Ako je za nastavnike zašto nisu napisali PRIRUČNIK ZA NASTAVNIKE?
rt
Ako je za profesore , zar to onda nije domen OBRAZOVANJA ( Natasa ) ?
djordje Odgovori
RT@- Eto sad si pažljivo pročitao tekst i opet nisi skontao da je autor knjige dr.fizičke kulture i dekan fakulteta a ne kondicioni trener. Interesantno je da piše da će lokalna samouprava početi plačati zdravstvene preglede za sve sportiste a to niko nije prokomentarisao a svi se pozivate na pročitani tekst. Klasično subotički,samo minus faza.....
rt
Važi Đorđe , idemo bez " Vi" . Oseti se ljutiš se nešto , nema razloga . Kondicioni , nisam upotrebio u pežorativu , a i napisah i ~ uvaženi . Ako mislimo na istog , pitaj ga sa kojim je pojedincima postizao vrhunske rezultate . Da li je pri tom bio angažovan , kao administrativni sarešina faksa ( dekan ) ili kao kondic.trener . Zna se da nije rektor ( upravnik univerz.) nego dekan . Jedino Ti priznajem da ne znam zažto autonomni sistem upravljanja , na užem delu države ( lokalna samouprava ) prednost daje TIMS~u a ne DIF~u ? Kratko , zašto ne državni a da privatni ? O plaćanju ( bilo kome ) , od stane lolalne samouprave , ne bih . O tome , samo kompetentni . Naravno , kad AV ~ da zeleno .
Komentator Odgovori
Koja komedija, jos samo fali kontrolni iz fizickog
profa Odgovori
Moja reakcija na pročitano: HAHAHAHAHAHHA!
Od srca ste me nasmejali.
Stvarno, još jedino udžbenika za fizičko nije bilo, eto sad i toga!
Hvala vam na ovome, jer baš sam se pitao kada ću naići na nešto što će me nasmejati!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.