Komentara: 16
Pregleda: 5114

Predstavljen udžbenik za Fizičko i zdravstveno vaspitanje

06.06.2019. u 16:35h > 23:35
Izvor: Subotica.com
Pored vežbanja i trčanja, osnovci i srednjoškolci će od sada imati i udžbenik za Fizičko i zdravstveno vaspitanje autora dr Dušana Perića, dekana Fakulteta za sport i turizam, u kome će pronaći sve odgovore i smernice koje se tiču zdravlja i razvoja dece školskog uzrasta.
Predstavljen udžbenik za Fizičko i zdravstveno vaspitanje

Prema rečima autora, praksa je pokazala da dva do tri časa fizičkog nedeljno po 45 minuta, na kojima petina dece vežba, dok ostali uglavnom sede, nisu dovoljna za zdravlje i pravilan razvoj.

- Fizičko vaspitanje je dobilo status predmeta kao što su srpski i matematika, a ovo je prvi udženik iz ovog predmeta, jer on više nije samo veštinarstvo, nego treba da se nauči i kako, van škole, u slobodnom vremenu, da se primeni ono što se radi na času - objašnjava autor dr Dušan Perić. - Imamo dobre povratne informacije od roditelja, koji kažu da nema praktičnije stvari od ove teorije. Znanje se stiče kroz strip, čiji su akteri nastavnik Rade i đaci Ljubiša i Slobodanka, jer su rad, ljubav i sloboda tri najvažnija principa zdravog života.

Savez za školski sport ima zadatak da udženik „distribuira“ do škola, kako bi đacima dao odgovore na sve nedoumice koje imaju, a tiču se fizičke aktivnosti, fizionomije tela, zdrave ishrane.

- Školski sport treba da zainteresuje i omogući što većem broju dece da se takmiči, on je inicijalni rasadnik talenata i zato je važno da se u školama radi kvalitetno - poručio je Radoslav Svirčev, predsednik Saveza za školski sport.

Subotica je odavno poznata kao „grad sportova“, a od naredne godine iz gradskog budžeta finansiraće se lekarski pregledi za članove svih sportskih klubova.

- To će biti stavka u budžetu grada u vrednosti od tri miliona dinara. Grad će direktno, a ne putem klubova, plaćati lekarske preglede, koji će morati da budu kompletni kako bi maksimalno sačuvali svoju decu - najavio je Nemanja Simović, član Gradskog veća za sport i omladinu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 5114
Povezane teme

nemanja simović

udžbenici

fizičko i zdravstveno vaspitanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.