Komentara: 4
Pregleda: 2179

Firenca u Subotici (II) - Dani evropske baštine

01.10.2012. u 13:41h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Pod nazivom "Firenca u Subotici“ u nedelju, 30. septembra ponovljen je zabavan i interaktivan obilazak neorenesansnih palata.
Firenca u Subotici (II) - Dani evropske baštine

Više desetina građana od voditeljke šetnje dr. Viktorije Aladžić steklo je saznanje o istorijatu šesnaest neorenesansnih objekata koje su locirane u samom centru grada. Šetnja je počela ispred stogodišnje Gradske kuće i nastavljena Korzoom, Parkom Ferenca Rajhla, ulicom Dimitrija Tucovića, Trgom Republike, ulicama Matka Vukovića, Matije Gupca, Maksima Gorkog i završena u Štrosmajerovoj.

Posećeni objekti građeni u periodu između 1880. i 1899. godine služili su za iznajmljivanje poput najamnih palata Mate Vojnića, Samka Manojlovića, Lazara Mamužića, Jožefa Rota, Jovana i Dušana Radića, Petra Radišića, kao i najamne kuće Đule Valija i Sime Popovića, dok su u palati Đure Manojlovića, kući Dušana Petrovića i porodičnoj kući Šimona Mukića stanovali njihovi domaćini sa porodicama. Većinu pomenutih građevina projektovali su Titus Mačković i Geza Kocka istaknuti prestavnici neorenesanse.

Učesnici šetnje saznali su više o izgledu i uređenosti grada u prošlosti, glavnim karakteristikama zgrada, ali i pojedinosti i zanimljivosti iz života njihovih vlasnika.

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2179
Povezane teme

nasmeši se subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.