Komentara: 4
Pregleda: 3277

Filmske projekcije uz zaštitnu masku, kapaciteti prepolovljeni

25.08.2020. u 13:57h
Izvor: Subotica.com
Nakon što im je od juče dozvoljen rad, Art bioskop "Aleksandar Lifka" otvoriće svoja vrata publici u četvrtak, 27. avgusta, dok će bioskop "Eurocinema" prve gledaoce dočekati u utorak, 1. septembra. Obe sale radiće sa upola manjim kapacitetom uz poštovanje svih epidemioloških mera, kojih će morati da se pridržavaju i posetioci, budući da je nošenje maske i održavanje distance u zatvorenom prostoru obavezno.
Filmske projekcije uz zaštitnu masku, kapaciteti prepolovljeni

Iako nema segmenta života na koji pandemija korona virusa nije ostavila posledice, čini se da su filmska industrija i celokupan sektor kulture među onima koji su teže pogođeni. Tako su se vrata bioskopskih sala zatvorila još u martu i sve do juče nisu imala dozvolu za rad, a koliko se to nepovoljno odrazilo na poslovnu godinu, najbolje govori podatak da su čak šest meseci bez prihoda.

- Ako je iko desetkovan, onda su to bioskopi, jer su stvarno dovedeni na rub opstanka i ne znam zbog čega su do sada toliko bili zapostavljeni - kaže Gordana Guberinić, direktorka Art bioskopa "Aleksandar Lifka". - Nismo radili pola godine i to u mesecima koji su najudarniji u sezoni. Svi ćemo poslovati sa debelim minusom, to je svima jasno, ali je u svakom slučaju bolje početi raditi, nego ne raditi uopšte. Nadam se da će, kako je bilo sluha za privredu, tako biti i sluha za kulturu, kojoj će takođe biti potrebna pomoć za oporavak. "Lifka" je mali bioskop, pa kreće u rad sa velikim minusom, a šta je tek sa većim bioskopima koji imaju više sala.

- Ništa se nije prihodovalo i sve je stalo, kao i u drugim branšama, ali mislim da je ovu branšu baš  zahvatilo - kaže Eva Zrnić iz bioskopa "Eurocinema". - Problem je predstavljalo i to što nije bilo filmova iz sveta, te sve i da smo imali dozvolu, nismo mogli da počnemo da radimo mnogo ranije, ali je dobra vest da je i Holivud konačno počeo da izbacuje nove naslove.

Filmske projekcije uz zaštitnu masku, kapaciteti prepolovljeni

Arhiva

Prvu radnu nedelju, bioskop "Aleksandar Lifka" iskoristiće za projekcije filmova "Otac" i "Optužujem", koje su prekinute u martu usled proglašenja vanrednog stanja, a takođe će se potruditi da obezbedi i animirani film za najmlađe posetioce. U bioskopu "Eurocinema" prva dva dana prikazivaće se najgledaniji filmovi iz prošle godine, a kako bi se publika privukla i navikla da "ponovo radi bioskop", 1. i 2. septembra ulaznice za projekcije u oba bioskopa biće simbolične, svega 100 dinara, dok je prva premijera zakazana za 3. septembar, kada će početi projekcija filma "Tenet".

Ipak, novi početak rada odvijaće se u znatno izmenjenim okolnostima, budući da će bioskopi, kao i posetioci, morati da se pridržavaju epidemioloških mera.

- U prvom redu to je održavanje distance od 1,5 metar, što znači najmanje jedno sedište između gledalaca, tako da će sala sigurno raditi sa 50 odsto manje kapaciteta. Zaštitne maske biće obavezne za sve posetioce, u bioskop će se ulaziti preko dezobarijere, biće obezbeđena sredstva za dezinfekciju ruku, a i imaćemo i redara koji će usmeravati ljude da se pridržavaju propisanih mera - objašnjava Zrnić.

Filmske projekcije uz zaštitnu masku, kapaciteti prepolovljeni

Arhiva

- Nakon svake projekcije dezinfikovaće se rukohvati sedišta i provetravati sala prirodnom ventilacijom, dok će se prostorije ustanove čistiti svakog dana. Desetak minuta pre projekcije, publika će čekati u dvorištu, a onda će postepeno ulaziti u zgradu, održavanjem propisane distance. Na blagajni smo obezbedili pregradu od pleksiglasa, tako da budu u što manjem kontaktu sa zaposlenima, a smanjenje gužvi prilikom smene posetilaca možemo da obezbedimo korišćenjem požarnih stepenica. Tako bi oni koji dolaze na projekciju ulazili preko glavnih stepenica, dok bi oni koji odlaze sa projekcije izlazili preko požarnih - dodaje Guberinić. - Dosta su stroge mere, a naše je da stvorimo uslove da se sve to sprovede i da se publika, koju željno iščekujemo, oseća bezbedno kada se vrati u bioskop.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3277
Povezane teme

bioskop u Subotici

bioskop Eurocinema

aleksandar lifka

subotica bioskop

bioskopska projekcija

gordana guberinić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.