Komentara: 1
Pregleda: 4731

Film maturanata OŠ "Đuro Salaj" sutra na Otvorenom univerzitetu

14.06.2018. u 15:35h
Izvor: Subotica.com
Film rađen po motivima tragedije Vilijema Šekspira "Romeo i Julija", u čijoj realizaciji učestvuju svi maturanti, nekoliko nastavnika i zaposlenih u OŠ "Đuro Salaj" prikazaće se sutra, 15. juna, na Otvorenom univerzitetu, s početkom u 15 časova.
Film maturanata OŠ "Đuro Salaj" sutra na Otvorenom univerzitetu

Završna svečanost za učenike osmog razreda, u OŠ "Đuro Salaj" tradicionalno se obeležava pozorišnom predstavom "Romeo i Julija", u kojoj učestvuju svi maturanti škole. Iako je tematika uvek ista, zahvaljujući kreativnosti i mašti nastavnica srpskog, mađarskog i engleskog jezika, svake godine pronađu način da iznova ožive ovu Šekspirovu tragediju, tako da se svaka naredna izvedba razlikuje od prethodne. Ove godine otišle su korak dalje, te odlučile da zajedno sa učenicima snime film "Ponovo radi bioskop".

- Kroz istorijat filma i razne žanrove, prikazujemo Šekspirovu dramu dok glavne junake smeštamo u ostvarenja kao što su "Kazablanka", "Prohujalo s vihorom", "Prljavi ples", "Titanik" i pa čak i nemi film, a celu radnju prati narator koji objašnjava razvoj sedme umetnosti. Bilo je potrebno mnogo vremena za pisanje scenarija, izradu kostima i scenografije, kao i za nabavku adekvatne kamere, jer škola ima samo amatersku, ali smo uz pomoć direktorke uspeli da angažujemo pravog profesionalca, Stipana Milodanovića, koji nam je zaista mnogo pomogao - kaže Vanja Tomović, nastavnica srpskog jezika, koja je zajedno sa koleginicama Mirjanom Škobo i Slavicom Kuzman pisala scenario za film.

Film maturanata OŠ "Đuro Salaj" sutra na Otvorenom univerzitetu

Prema njenim rečima, priprema završne svečanosti svake godine iznova okupi školu, te gotovo svi učestvuju i daju svoj doprinos u realizaciji ovog i sličnih projekata. Tako je bilo i ove godine, jer je osim maturanata, u filmu glumilo i nekoliko njihovih nastavnika, a snimanja su se pretvorila u druženja, ponekad duboko u noć.

- Imali smo scene koje je trebalo da snimamo noću u zbornici, osmišljenoj kao pećini u kojoj živi Babaroga. Do ponoći smo bili u školi i zaista nikome to nije palo teško, jer smo se svi družili i zbližili. Deca su bila veoma zainteresovama, a osim toga učešće u ovakvim projektima doprinosi razvijanju njihovih komunikativnih veština, saradnje i prevazilaženju treme. Koleginica koja predaje fiziku, Milena Kecman, glumi u filmu takozvanu suđaju, biće koje smo zamislili kao vešticu i ona se čak i šalila sa učenicima da je tako zovu, što je doprinelo dobroj atmosferi na snimanjima. Takođe, ostali zaposleni su pomagali prilikom osmišljavanja koreografije, nabavke rekvizita, nema ko nije dao svoj doprinos, te je ovo veoma lep primer kako škola može da bude istovremeno edukativna i zabavna - ističe Tomović.

Film maturanata OŠ "Đuro Salaj" sutra na Otvorenom univerzitetu

Film maturanata OŠ "Đuro Salaj" sutra na Otvorenom univerzitetu

Da je snimanje filmova gotovo redovna praksa u OŠ "Đuro Salaj", potvrđuje direktorka Mimica Andrić, objašnjavajući da je tokom prethodnih godina snimljeno je više kratkih filmova različite tematike, zbog čega je ove godine škola i zvanično dobila sopstvenu produkciju pod nazivom "Đuro Salaj prodakšn".

- Do sada smo snimili nekoliko kraćih filmova u okviru različitih projekata, a tematika se ticala inkluzije dece, saradnje, prihvatanja i nenasilja, u kojima su takođe glumili naši učenici. Dakle ovo nije prvenac, ali jeste kada je u pitanju dužina, jer film traje čak 45 minuta. Nadam se da će se svima dopasti i da će se roditelji, kao i naši gosti prijatno osećati, jer ovo nije samo manifestacija povodom završetka škole, već je ujedno i pozitivan primer rada sa decom, koja mogu da nauče mnogo toga, a pre svega kako da postanu dobri drugovi i ljudi - naglašava Andrić, dodajući da će se i u budućnosti nastaviti sa ovakvom praksom.

Film maturanata OŠ "Đuro Salaj" sutra na Otvorenom univerzitetu

Film "Ponovo radi bioskop" prikazaće se sutra, 15. juna, u bioskopskoj sali Otvorenog univerziteta, u okviru završne svečanosti za maturante OŠ "Đuro Salaj". Početak svečanosti zakazan je za 15 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4731
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

mala matura

oš đuro salaj

učenički film

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.