Komentara: 0
Pregleda: 2042

Film "Leto" večeras otvara festival "Slobodna zona"

14.05.2019. u 16:27h
Izvor: Subotica.com
Projekcijom filma "Leto" reditelja Kirila Serebrenikova, večeras od 18 časova i 30 minuta u Filmskom klubu na Otvorenom univerzitetu, započeće filmski festival "Slobodna zona". Festival će trajati do petka, 17. maja, a pored projekcije ukupno četiri filmskih ostvarenja, poslednjeg dana biće organizovana i debata na temu "Identiteti koji bude nemir".
Film "Leto" večeras otvara festival "Slobodna zona"

Filmski festival "Slobodna zona" osnovan je 2005. godine, s ciljem da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u zemlji, regionu i svetu.

Tokom ovogodišnje turneje festivala, subotičkoj publici biće predstavljena četiri filmska ostvarenja, koja će se prikazivati svake večeri, od 14. do 17. maja u Filmskom klubu na Otvorenom univerzitetu, s početkom u 18 časova i 30 minuta. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Festival će večeras, 14. maja, otvoriti film "Leto" (2018) reditelja Kirila Serebrenikova. Radnja filma je smeštena u Lenjingradu 80-ih godina, kada se rok muzika sluša pred komisijom za cenzuru, u strogo kontrolisanim uslovima. Uprkos tome, grupa mladih rokera, pankera i njihovih obožavalaca, krišom se okuplja u stanovima da bi slušala muziku sa Zapada, te komponovala i svirala po malim klubovima za mlade. Tokom jednog toplog leta ranih 80-ih, Majk, nekrunisani kralj te mini andergraund scene, pomaže mladom i talentovanom Viktoru Tsoju da postane zvezda. Kada se Majkova žena Nataša zaljubi u Viktora, nastaje nesvakidašnji ljubavni trougao.

Sutradan, 15. maja, na programu će biti film "Tranzit" (2018) reditelja Kristijana Petzolda. Film prati nemačke trupe koje su nadomak Pariza. Georg beži u Marsej u poslednjem trenutku, a njegov prtljag sadrži legat pisca Vajdla, koji je okončao sopstveni život iz straha od progona. Ovaj legat sadrži manuskript, nekoliko pisama i odobrenu vizu od strane ambasade Meksika. U ovaj lučki grad, primljeni su samo oni koji mogu da dokažu da će ga napustiti, što znači da im je neophodna dozvola ulaska od potencijalne zemlje domaćina. Preuzevši Vajdlov identitet, Georg pokušava da se domogne jedne od retkih propusnica za brod.

Narednog dana, 16. maja, subotička publika će biti u prilici da pogleda film "Tri lica" (2018) reditelja Džafara Panahija. Iako mu je od 2010. godine zabranjeno da snima filmove, Džafar Panahi nastavlja s radom bez odobrenja iranskih vlasti. Reditelj se ponovo našao za volanom, ovog puta u društvu iranske glumice Behnaz Džafari i njih dvoje kreću na put u jedno selo na granici sa Azerbejdžanom. Mlada devojka Marzije Rezai se putem video poruke obraća reditelju. Ona bi htela da studira glumu i čak biva primljena na studije glume. Međutim, njeni roditelji poštujući tradiciju nameravaju da je udaju i na taj način staju na put njenoj želji. "Tri lica" je film protiv patrijarhata i predstavlja filmsku odu glumicama i svima koji to žele da budu.

Poslednjeg dana festivala, 17. maja, prikazaće se dokumentarni film "Srbenka" (2018) reditelja Nebojše Slijepčevića. U zimu 1991. godine, u Zagrebu je ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Četvrt veka kasnije, reditelj Oliver Frljić režira pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.

Nakon projekcije filma, uslediće govorni program "Kompas". Tema debate pod nazivom "Identiteti koji bude nemir", inspirisana je višestruko nagrađivanim filmom "Srbenka". O tome šta je identitet i gde su granice naših identiteta, u kojoj meri je identitet naš izbor, ono na čemu radimo, što menjamo i prilagođavamo, ono u čemu uživamo i nosimo, a u kojoj meri je identitet ono što nam se nameće, poput etničkih identiteta koji nas zatvaraju u bodljikave žice neslobode ili rodnih identiteta koji nam propisuju sudbinu nezavisno od naše volje, pokušaće da odgovore Aleksandra Bosnić Đurić, teoretičarka kulture, Dragan Rokvić, bibliotekar, Boško Krstić, pisac, i Oto Tolnaj, pisac i prevodilac. Moderator razgovora biće Ivan Milenković, urednik govornog programa Kompas filmskog festivala "Slobodna zona".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2042

Povezana dešavanja

Povezane teme

slobodna zona subotica

Otvoreni univerzitet Subotica

festival slobodna zona

filmski festival

filmska projekcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.