Komentara: 1
Pregleda: 2473

Festival Slobodna Zona u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta

03.05.2017. u 18:48h
Izvor: Subotica.com
Filmski festival Slobodna Zona ovog proleća kreće na svoju 11. Turneju u preko 40 gadova i mesta širom Srbije!
Festival Slobodna Zona u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta

Sedam najboljih filmova sa 12. izdanja Slobodne Zone održanog tokom novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta prikazivaće se od 5. do 11. maja 2017. godine. Ulaz je besplatan.

Misija Turneje Slobodne zone jeste da decentralizacijom kulture najširoj publici u manjim gradovima i mestima u kojima bioskopi ne postoje godinama, a kulturna dešavanja su retkost, ponudi na uvid, vrhunski festivalski filmski program. Turneja je jedina filmska manifestacija ovakvog karaktera u zemlji.

Predvodnik ovogodišnjeg repertoara Turneje je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je film Neruda Pabla Laraina u kom Gael Garsija Bernal igra ulogu policijskog inspektora koji progoni čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerudu. Drugi film koji će biti prikazan na Turneji Slobodne Zone je najnoviji film legendarnog Vernera Hercoga o fenomenu internet, njegovom nesagledivom uticaju i posledicama - Čujte i počujte. Naročito dobar prijem beogradske publike na Slobodnoj Zoni imao je film Beskrajna poezija, o mladosti kultnog filmskog autora Alehandra Hodorovskog, oslobađanju od roditeljskih stega, istraživanju života, i druženju sa najpoznatijim čileanskim boemima. Za višestruko nagrađivani dokumentarac Pod suncem Vitalija Manskog na festivalu se tražila karta više. Ovaj film nam otkriva životnu svakodnevnicu diktatorske Severne Koreje, kao i ono što se krije iza nje. Šesti film na Turneji biće romantična komedija o čoveku koji se pravi da ne ume da pliva da bi ga spasila žena koju voli, film Efekat vode.

U saradnji sa Grupom 484 nakon filma Sklonište, biće održana tribina koja tematizuje pitanja prisilnih migracija i izbeglištva. Kroz različite uglove pristupa ovoj temi učesnici će pokušati da odgovore na pitanje – postoji li održivo rešenje za izazove koje donose aktuelni procesi migracija? Razmatraće se humanitarni pristup migracijama, ali i pravni okviri, integacijske politike, praktični rad i angažman prilikom prihvata izbeglica i migranata, kao i obrada teme migracija u medijima.

Turneju Slobodne Zone podržali su Francuski instit u Beogradu i Distributerska kuća Five stars.

Program možete videti u povezanim dešavanjima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2473

Povezana dešavanja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.