Komentara: 4
Pregleda: 3958
Foto

"Festival ljubavi" otvorio vrata deci sa posebnim potrebama

04.06.2019. u 13:23h
Izvor: Subotica.com
Veliki broj mališana iz osnovnih i specijalnih subotičkih škola juče se uhvatilo za ruke i zajednički uživalo u plesu i sportskim aktivnostima, šaljući na taj način jedinstvenu poruku da među decom nema razlika.
"Festival ljubavi" otvorio vrata deci sa posebnim potrebama

Udruženje građana "Zeleni Subotice" treću godinu zaredom organizuje manifestaciju "Festival ljubavi", s ciljem da kroz sportske aktivnosti spoji zdravu decu sa decom sa posebnim potrebama, kako bi se i za ovu kategoriju mališana otvorila vrata sportskih organizacija, te pomoglo zdravoj deci da prihvate različitost svojih vršnjaka. Upravo o tome govori i kratka priča koju je pročitao Blaža Ratković, učenik Školskog centra sa domom "Dositej Obradović", o dečaku Jovanu kome se ostvario najveći san - da zaigra fudbal sa svojim drugarima i postigne pobedonosni gol.

- To je tužna, ali istinita priča, a takve su sve naše priče, mnogo teške - rekla je Mirjana Evetović, potpredsednica Udruženja građana "Zeleni Subotice" i majka deteta sa posebnim potrebama. - Sistem ne podržava decu sa posebnim potrebama, sportske organizacije nisu otvorene prema našoj deci, ali je kroz tri godine, koliko organizujemo ovu manifestaciju, primetan pomak jer se sve više sportskih i kulturno-umetničkih društava odaziva na naš poziv i uključuje u program. Ovo je jedan lep način da napokon otvorimo ta vrata i da ta deca više ne budu u senci.

"Festival ljubavi" otvorio vrata deci sa posebnim potrebama

Prema njenim rečima, veliki broj roditelja i različitih udruženja se godinama borilo da od Grada dobije jednog trenera koji će pružati kontinuirane i prilagođene treninge deci sa posebnim potrebama, u vidu poligona.

- Moje dete je teško motorički pokretno, ali ono mora da se kreće. Većina roditelja je zaposlena i ima vrlo malo vremena na raspolaganju da se tome adekvatno posveti, ali smo sad uspeli da pronađemo rešenje, jer je direktorka škole OŠ "Sečenji Ištvan" rekla da će nam izaći u susret i ustupiti na korišćenje fiskulturnu salu, a javio se i njen kolega koji želi da nam pomogne i bude trener našoj deci - istakla je Evetović.

"Festival ljubavi" otvorio vrata deci sa posebnim potrebama

Ovogodišnja manifestacija je okupila članove brojnih sportskih organizacija i kulturno-umetničkih društava, među kojima su bili mladi fudbaleri, odbojkaši, rvači, karatisti, sportski planinari, članovi horova i folkloraši, a mališani su bili u prilici da se okušaju u fudbalu, ragbiju, hokeju na travi, zumbi, te starim dobrim igrama, poput vuče konopca i skakanju u džakovima.

- Ovo je i psihološka poruka za zdravu decu i podizanje svesti kako da pristupe detetu sa posebnim potrebama, ali i za roditelje da ih nauče da priđu tom detetu i da mu pruže ruku - poručila je Evetović.

Izvor: Subotica.com
Festival ljubavi Festival ljubavi Festival ljubavi Festival ljubavi Festival ljubavi Festival ljubavi Festival ljubavi Festival ljubavi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3958
Povezane teme

zeleni subotice

deca sa posebnim potrebama

festival ljubavi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.