Komentara: 1
Pregleda: 2016

Festival Jazziré 2012 (petak, 20 časova)

31.10.2012. u 10:19h
U petak. 2. novembra, u Velikoj većnici Gradske kuće će se održati Festival savremene i istraživačke muzike “Jazziré 2012”, koji se u Subotici organizuje već nekoliko godina unazad.
Festival Jazziré 2012 (petak, 20 časova)

Savremene tendencije u jazz-u XXI veka, njegovi prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima, iz godine u godinu podstiču organizatore festivala da višegodišnje aktivnosti na afirmaciji jazz muzike predstave u okviru jedinstvenog, koherentanog programa.

"Jazziré svakako jeste svojevrstan izolovani muzički impuls našega grada, izraz kontinuuma borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. U fokusu ovogodišnjeg događaja je džez muzika koja nastaje u našem bližem okruženju, i to naročito njeni savremeni oblici koji ukazuju na izuzetnu prepletenost i neodvojivost tradicionalne muzike od tekovina savremenog evropskog džeza, ili improvizacije kao izraza slobode umetničkog nadahnuća." - kaže se u saopštenju organizacije.

Učesnici / izvođači:

Dreš – Lukač duo (Mađarska)

Redak je primer da sa toliko entuzijazma, čak i nakon 30 godina na jazz i/ili etno sceni u Mađarskoj, ova dva nadasve vanredna muzičara, možda nesvesno, ali i dalje prate precizno zacrtanu viziju izgradnje jednog zaokruženog i utemeljenog muzičkog žanra. Sasvim je sigurno da on spada u značajne Hungaricum-e, da ostaje u amanet generacijama koje dolaze da ga slušaju, izučavaju i na svoj način interpretiraju. Mi zapravo imamo sreću da smo savremenici i da nam se ukazuje prilika da uživamo u predivnim muzičkim kompozicijama Mihalja Dreša ne samo kroz njegov orkestar, već i kroz sasvim suptilne postavke poput dua sa Miklošem Lukačem.

Ultima Armonia (Srbija - Francuska)

Koliko je tradicionalno muzičko nasleđe Vojvodine uticalo na Borisa Kovača i Stevana Kovača Tikmajera, čiji se muzički putevi na istraživanju relacija između improvizacije i kompozicije povremeno susreću i prepliću bezmalo tri decenije? Koliko je njihova kreativna intuicija vezana prirodnom vezom? Prvi i dalje živi ovde i pod direktnim je uticajem širokog neba koje pritiska vojvođansku ravnicu, dok se Tikmajer davno otisnuo put sveta i sa izvesnim muzičkim odstojanjem posmatra i komentariše svoju postojbinu...

Program festivala savremene i istraživačke muzike "Jazziré 2012"

Petak, 2. novembar 2012. godine
Velika većnica Gradske kuće

20:00 časova

Dreš – Lukač duo (Mađarska)
Dresch Mihály – saksofoni, frule
Lukács Mikós - cimbalo

21:00 čas

Ultima Armonia (Srbija - Francuska)
Stevan Kovač Tikmajer – klavir, elektronika
Boris Kovač – saksofoni, bas klarinet
Miloš Matić – kontrabas
Lav Kovač - bubnjevi

Cena ulaznice: 200 dinara.
Više informacija o umetnicima i programu na FB stranici festivala "Jazziré 2012".

Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2016

Povezana vest

Povezane teme

jazzire

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.