Komentara: 10
Pregleda: 2606
Foto

Festival "Hrizantema" od 31. oktobra do 3. novembra u Art bioskopu "Aleksandar Lifka"

29.10.2019. u 16:25h
Izvor: Subotica.com
Međunarodni festival fantazije i horor filma "Hrizantema", sedmi po redu, održaće se od 31. oktobra do 3. novembra u Art bioskopu "Aleksandar Lifka", a osim takmičarkog programa, posetioce očekuju izložbe, književne večeri, predstave, radionice za decu i drugi prateći program.
Festival "Hrizantema" od 31. oktobra do 3. novembra u Art bioskopu "Aleksandar Lifka"

U dva takmičarska dana, publika će biti u prilici da pogleda 45 kratkometražnih filmova na temu fantazije i horora. Prema rečima Miroslava Stojisavljevića, umetničkog direktora festivala, ove godine je pristiglo više od 240 filmova iz celog sveta, a da su, kao i prethodnih godina, najbrojniji i najkvalitetniji filmovi španske produkcije, dok značajno učešće imaju i filmovi sa španskog govornog područja, te francuske produkcije, koja je ponela prošlogodišnju festivalsku nagradu.

- Upravo zato smo prošle godine doneli odluku da promenimo pristup filmovima, na taj način što ćemo u prvi plan staviti filmove koji obrađuju temu fantazije, zatim horor drame i filmova koji će biti lakši za gledanje široj publici, koju i ovom prilikom pozivam da pogledaju filmove u kojima dominira i art forma, koja se bavi temama iz života koje nas svakodnevno okružuju. Publiku očekuje i određeni broj animiranih filmova fantazije koji nam dolaze iz Evrope, ali i iz Tajvana, odakle svake godine dobijamo blizu 50 filmova koji su izabrani na nacionalnom takmičenju animiranih filmova fantazije - najavio je Stojisavljević.

Festival "Hrizantema" od 31. oktobra do 3. novembra u Art bioskopu "Aleksandar Lifka"

Na značaj i popularnost ovog žanra, podsetio je Vladimir Grbić, član žirija takmičarskog programa, dodajući da se ovogodišnje izdanje festivala bavi vrlo važnim pričama, što i jeste bio cilj prilikom selekcije filmova.

- Postoji jedna teorija zašto su horor film i literatura popularni, a to je da nakon doživljenog straha, mi smo i dalje živi i bezbedni u bioskopskoj sali ili kod kuće, posle čega dolazi osećanje sreće - podsetio je Grbić. - Ovi filmovi prevazilaze žanr i oni se bave vrlo aktuelnim temama i ulaze u polje nečega što se zove umetnički film. Dakle, oni se bave životom danas, koji stvarno jeste na ivici horora. Iako se neki filmovi možda i ne tiču današnjice, oni govore o univerzalnim temama, kao što su tema ljubavi, smrti, rata i mislim da je to, pre svega, dobra motivacija da se ovde dođe i pogleda kvalitetan film.

Festival "Hrizantema" od 31. oktobra do 3. novembra u Art bioskopu "Aleksandar Lifka"

Svečano otvaranje festivala zakazano je za četvrtak, 31. oktobra, kada publiku očekuje nastup učenika Muzičke škole, otvaranje izložbe "Besmrtna" mladih umetnika iz Škole za likovnu i vizuelnu umetnost "de Medici", razgovor sa rediteljem Dragomirom Zupancem i projekcija filma "Lavirint" reditelja Miroslava Lekića koji je van konkurencije, a kako je najavlila Gordana Guberinić, direktorka Art bioskopa "Aleksandar Lifka", festival će i u narednim danima imati bogat prateći program.

- Druge večeri nas očekuje koncert sa pozorišnim elementima koji će se dešavati u Pozorištu "Kostolanji Deže" od 20 časova, a izvodi ga "Alice in WonderBand". Predstava se zove "Kiss", a oni su divni umetnici koji koriste svoje telo kao instrument. Osim toga, imaćemo i radionicu za decu, maskiranje u superheroje, koja se pokazala kao veoma interesantna našoj deci. Treće večeri imamo još jedno lepo dešavanje, edukativnu predstavu Kiš teatra "tRip" namenjenu srednjoškolcima, dok smo za kraj ostavili divno književno veče sa tri književnika, nakon čega ćemo proglasiti pobednike ovogodišnjeg festivala u svim kategorijama i dodeliti nagrade za literarni konkurs "Gavran" - rekla je Guberinić.

Festival "Hrizantema" od 31. oktobra do 3. novembra u Art bioskopu "Aleksandar Lifka"

Sva dešavanja u okviru festivala su besplatna, a organizatori podsećaju da su i ove godine obezbeđeni titlovi na srpski jezik za sve filmove.

Program 7. Međunarodnog festivala fantazije i horor filma "Hrizantema"

Četvrtak, 31. oktobar

  • 18:45h Otvaranje festivala mini koncertom Muzičke škole Subotica na temu filmske muzike (Art bioskop Lifka);
  • 18:55h Zvanično otvaranje 7. Međunarodnog festivala fantazije i horor filma "Hrizantema" (Art bioskop Lifka);
  • 19:00h Otvaranje izložbe pod nazivom "Besmrtna", koju će upriličiti mladi umetnici okupljeni u Školi za likovnu i vizuelnu umetnost "de Medici". Izložbu će otvoriti Mile Tasić (hol Art bioskopa Lifka);
  • 19:50h Nastup muzičara Muzičke škole Subotica;
  • 20:00h Veče sa poznatima – Razgovor sa našim poznatim rediteljem Dragomirom Zupancem. Razovor će voditi Vladimir Grbić (Art bioskop Lifka);
  • 21:00h Retrospektiva filmova sa prethodnih festivala "Hrizantema" (Filmski klub Orient);
  • 21:00h Film "Lavirint", reditelja Miroslava Lekića (Art bioskop Lifka);
  • 22:00 - 24:00h Afterparti (Filmski klub Orient).

Petak, 1. novembar

  • 18:00h Radionica za decu - Izrada maski i maskiranje u superheroje (Filmski klub Orient i dvorište);
  • 19:00h Prvi dan takmičarskog programa – Prvi set filmova (Art bioskop Lifka);
    20:00h Koncert sa pozorišnim elementima "Kiss" koji izvode "Alice in WonderBand" (Pozorište "Kostolanji Deže");
  • 20:00h Retrospektiva filmova sa Španskog festivala horora (Filmski klub Orient);
  • 21:00h Prvi dan takmičarskog programa - Drugi set filmova (Art bioskop Lifka);
  • 22:00 - 24:00h Afterparti (Filmski klub Orient).

Subota, 2. novembar

  • 18:00h Prezentacija klub ljubitelja stripova i crtači Škole stripa Sombor. Prikazivanje tehnika crtanja i prezentacija radova (Art bioskop Lifka);
  • 19:00h Drugi dan takmičarskog programa - Prvi set filmova (Art bioskop Lifka);
  • 20:00h Predstava "tRIP" Kiš teatra (Pozorište "Kostolanji Deže");
  • 20:30h Izbor nagrađenih filmova sa prošlogodišnjeg festivala "Hrizantema" (Filmski klub Orient);
  • 21:00h Drugi dan takmičarskog programa - Drugi set filmova (Art bioskop Lifka);
  • 22:30h Afterparti - Odabrana filmska muzika (Filmski klub Orient).

Nedelja, 3. novembar

  • 18:00h Književno veče - Gostovanje pisaca Gorana Skrobonje, Aleksandra Tešića i Drine Steinberg. Razgovor na temu fantazije i horora u našoj književnosti (Art bioskop Lifka);
  • 19:00h Dodela nagrade "Gavran" za najbolje priče srednjoškolaca (Art bioskop Lifka);
  • 20:00h Dodela nagrada za najbolje filmove festivala "Hrizantema" (Art bioskop Lifka);
  • 21:00 - 24:00h Afterparti - nastup benda sastavljenog od učesnika festivala (Filmski klub Orient).
Izvor: Subotica.com
Najava festivala fantazije i horor filma "Hrizantema 2019" Najava festivala fantazije i horor filma "Hrizantema 2019" Najava festivala fantazije i horor filma "Hrizantema 2019" Najava festivala fantazije i horor filma "Hrizantema 2019" Najava festivala fantazije i horor filma "Hrizantema 2019" Najava festivala fantazije i horor filma "Hrizantema 2019" Najava festivala fantazije i horor filma "Hrizantema 2019" Najava festivala fantazije i horor filma "Hrizantema 2019"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 2606

Povezana vest

Povezane teme

hrizantema festival

festival fantazije i horora hrizantema

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.