Komentara: 3
Pregleda: 2009

Festival "Ekoslavija" 6. i 7. avgusta u parku Mini Jugoslavije

04.08.2021. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
Festival ekologije i antifašizma "Ekoslavija" održaće se 6. i 7. avgusta u parku Mini Jugoslavije, a uz nastupe bendova iz Subotice, Novog Sada i Beograda, posetioce očekuje i bogat prateći program u vidu radionica, izložbi, debate, predstavljanja zbornika, projekcije dokumentarnog filma i oslikavanja murala.
Festival "Ekoslavija" 6. i 7. avgusta u parku Mini Jugoslavije

Festival "Ekoslavija" je prvi put organizovan u septembru prošle godine, a nastao je s idejom da promoviše ekološke principe i životni stil koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, ali i antifašizam kao univerzalnu humanističku vrednost i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima.

- Smatramo da susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi, zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo, može da obezbedi održivi razvoj, jednakost i humane odnose u našim selima, gradovima i društvu - navode organizatori.

Takođe, festival se organizuje i da bi se podržale samoorganizovane solidarne inicijative u našem gradu, te je ove godine prihod od ulaznica namenjen inicijativi "Obrok solidarnosti", u okviru koje samoorganizovana grupa pod okriljem subotičkog ogranka Združene akcije "Krov nad glavom", kuva i deli tople obroke našim ugroženim sugrađanima.

- Do sada se kroz akciju skuvalo i podelilo preko 3.000 toplih obroka. Svojim doprinosom želimo da pomognemo da akcija traje što duže - poručuju organizatori.

Ulaznica za prvi dan festivala "Ekoslavija" košta 500 dinara, a za drugi dan 600 dinara, dok se komplet ulaznica za oba dana može kupiti po ceni 1.000 dinara na prodajnim mestima u Mini Jugoslaviji i Cafe "Dvorištance" u Subotici, kao i u barovima "Crni ovan" u Novom Sadu, "Dve krigle debele" u Somboru, "Izlog ideja" u Bačkoj Topoli i "Zentropija" u Senti. Za vreme trajanja festivala, postoji i mogućnost kampovanja, po ceni od 800 dinara. Broj mesta u kampu je ograničen, te je potrebna prethodna prijava na imejl adresu kamp@ekoslavija.com.

Program 2. Festivala "Ekoslavija"

Petak, 6. avgust

  • 14.00 Eko radionice za decu i mlade - Interaktivne radionice na teme permakulturnog organskog uzgoja hrane, pravilnog upravljanja otpadom (reciklaža i kompostiranje), uštede energije u domaćinstvu i primene obnovljivih izvora energije.
  • 15.00 Oslikavanje eko murala - Subotički umetnici oslikavaju eko mural na prikladnoj površini u parku Mini Jugoslavija. Pridružite se.
  • 16.00 Predavanje i radionica "HEMP (r)Evolution" - Ede Šinković, vajar poreklom iz Mileševa i eko aktivista, prikazaće značaj koji gajenje i upotreba industrijske konoplje u građevinarstvu i raznim oblastima ima za životnu sredinu.
  • 17.30 Projekcija dokumentarnog filma "Tok: Zbog ljubavi prema vodi" (Flow: For Love of Water, 2008). Nakon projekcije filma sledi razgovor o privatizaciji vode, ekološkom aktivizmu i značaju zaštite prirodnih resursa, koji će voditi Saša Perić, Samoobrazovni univerzitet "Svetozar Marković" Beograd.
  • 20.00 Koncert "Stroberiz" - Kantaurorka Ana Marija Tumbas iz Subotice odnedavno nastupa pod ovim imenom, a na subotičkoj sceni je aktivna u više muzičkih projekata. Objavila je nekoliko EP izdanja i brojne singlove.
  • 21.00 Koncert "Kurta Utca" - Alternativna vojvođanska folk banda izdala je tri EP-a do sada i predstaviće svoju eklektičnu mešavinu tradicionalne muzike i savremenog zvuka.
  • 22.00 Koncert "Nemi pesnik" - Novosadski sastav koji je oformljen 2018. godine, a prošle godine je njihov singl "Koliko si luda" proglašen hitom godine od strane Radija 202.
  • 23.00 Koncert "Lepša Brena" - Muzički duo osnovali su Atila Antal i Višnja Žugić kako bi spojili poglede, ideje, inspiracije i misli o arhitekturi sa indie electro pop muzikom, stvarajući novi muzički pravac arhi-pop.
  • 00.00 Koncert "Vizelj" - Mladi beogradski eksperimentalno alternativni rok trojac koji je trenutno u procesu promovisanja novih pesama.

Subota, 7. avgust

  • 12.00 Kritična masa - Biciklistička vožnja na relaciji Mini Jugoslavija-Palić-zaštićena područja Selevenjske pustare-Mini Jugoslavija.
  • 15.00 Izložba radova slobodnih underground umetnika - Damir Pavić Septic (SU), Senka Kokić – Shadow art (SU), Kristina Rilak – Solidblackcore (BT), Luka Zerdav (KI), Bojana Jarošenko (NS).
  • 15.30 Promocija projekta "Ženski glasovi" - Izuzev predstavljanja ideje, toka i zaključaka projekta "Ženski glasovi", kroz tribinu "Snaga pojedinca, snaga zajednice" biće predstavljene i žene iz Subotice koje uporno, posvećeno i konstruktivno grade svoju stvarnost oko onoga što vole. Učesnice tribine su Izabela Lanji Hnis (Turistički klaster mikroregije Subotica-Palić), Maja Stipić (PU "Mali talenti"), Natalija Raičević (OBŠ "Raičević") i Natalija Jakovljević (portal "Magločistač"). Na tribini učestvuju i Gordana Vukov Ciganjik (UG "Klara i Rosa") i Žofia Serda. Ovom prilikom biće otvorena i izložba fotografija "Portreti žena", čije priče su zabeležene u audio formatu (SR/HU) i koje se mogu čuti na onlajn radiju "Plac".
  • 16.00 Debata "Antifašizam juče, danas, sutra" - Debata o pojavnim formama fašizma danas, istorijatu ranijih formi i načinima suprotstavljanja i borbe. Učesnici debate su predstavnici antifašističkih organizacija i kolektiva iz Srbije i bivše Jugoslavije.
  • 17.30 Predstavljanje zbornika "Ovo svakome može da se desi" Združene akcije "Krov nad glavom". 
  • 20.00 Koncert "Kalo" - Žestoki hardcore-punk bend na sceni je aktivan duži niz godina i dolaze sa svojim beskompomisnim nastupom i furioznom svirkom.
  • 21.00 Koncert "Nagon" - Glasan, prštav, varvarske horde iz mračnog srca Evrope. Čist ulični R'n'R u svojoj sirovoj i neuglađenoj slavi, onakvoj kakva je uvek trebala da bude.
  • 22.00 Kooncert "Neprijatelj prelazi zeku"- Bend je nastao 2012. godine, dolaze iz Novog Sada, a do sada su objavili četiri albuma melodičnog pank-rok zvuka.
  • 23.00 Koncert "Zbogom Brus Li"- Dobro poznati pankburaški sastav dolazi na festival u punom sastavu i spremni da naprave pravu feštu.
  • 00.30 "Samostalni referenti " - Beogradski turbo ska pank bend, iza sebe imaju dugogodišnji muzički staž i prava su festivalska atrakcija.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2009

Povezana vest

Povezane teme

mini jugoslavija

ekoslavija

festival ekologije i antifašizma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.