• Pregleda: 1306

Festival duhovne muzike sutra u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

Crkveni hor "Sveti Roman Melod" i Crkvena opština Subotica, pod pokroviteljstvom Grada Subotice, po treći put organizuju Horski festival duhovne muzike, koji će se održati sutra, 10. novembra, u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, s početkom u 19 časova. Ove godine nastupiće ukupno šest horova, tri iz Subotice, dva iz Srbije i jedan iz Rusije.
Festival duhovne muzike sutra u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

Pored domaćina manifestacije Crkvenog hora "Sveti Roman Melod", na ovogodišnjem Horskom festivalu duhovne muzike iz našeg grada nastupaće i Hor "Collegium musicum catholicum" i Kamerni hor "Pro musica", a među učesnicima biće i Crkveni hor "Sveti car Konstantin i carica Jelena" iz Sombora, Mešoviti hor KUD-a "Svetozar Marković" iz Novog Sada, dok će specijalni gost festivala biti Omladinski hor "Nižnji Novgorod" iz istoimenog grada iz Rusije.

- Na programu će biti dela pravoslavne i katoličke duhovne muzike, izvodiće se kompozicije različitih epoha i čuvenih evropskih kompozitora, te oni koji vole i uživaju u horskoj i duhovnoj muzici su dobrodošli, a ulaz na festival je slobodan - kaže Dragana Nikolić, dirigent Crkvenog hora "Sveti Roman Melod".

Svake godine, čast da otvori festival ima jedan od uglednih srpskih muzikologa. Tako je prve godine festival otvorila Danica Petrović, prošle godine Bogdan Đaković, a ove godine čast će pripasti Sonji Marinković, profesorki Katedre za muzikologiju sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Crkveni hor "Sveti Roman Melod" uvek je otvoren za saradnju i nove članove, čiji prijem je trenutno u toku. Zainteresovani mogu da se prijave utorkom i četvrtkom od 19 časova u prostorijama Crkvene opštine Subotica, kada se održavaju redovne probe hora.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Marko T Odgovori
Ovo je jedna lepa vest... nadam se da će ih biti još.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.