Komentara: 20
Pregleda: 2685

Festival bunjevačkog stvaralaštva u znaku stogodišnjice Velike narodne skupštine

22.09.2018. u 11:20h
Izvor: Subotica.com
Sedamnaesti po redu Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, koji počinje u ponedeljak, biće u znaku obeležavanja stogodišnjice Velike narodne skupštine.
Festival bunjevačkog stvaralaštva u znaku stogodišnjice Velike narodne skupštine

Program će početi izložbom pod nazivom „Sto godina pre i posle 1918.“, autorke Kate Kuntić, koju će u ponedeljak od 19 časova u Vestibilu Gradske kuće svečano otvoriti predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, Suzana Kujundžić Ostojić.

- Ovo je najkraći festival do sada, morali smo da se prilagodimo sredstvima koja su obezbeđena. Naš festival uvek je nosio poruku za mlade Bunjevce, kako bi znali, ko su su i odakle su. Dugo sam se mučila zato ove godine, kao autor izložbe kako da predstavim 1918. godinu, pa sam se vratila 100 godina pre i posle da se kaže šta smo bili, kakvi smo bili pre i kakva je euforija nastala 1918. godine da se prisjedinimo Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Predstavili smo i Bunjevce danas, kad smo prvi put priznata nacionalna manjina, kad imamo institucije. Izložba će biti predstavljena kroz fotografije, a pored toga biće održana i promocija kataloga, koji će svako moći da dobije za uspomenu - najavljuje Kata Kuntić, predsednica KUD-a „Bunjevka“.

Drugog dana festivala, u sredu od 19 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće biće održana svečana akademija pod nazivom „Sto godina od opredeljenja“. Na svečanosti, predavanje pod nazivom „Blaško Rajić i njegova borba za bunjevački rod“ održaće Mijo Mandić, dok će o značaju Velike narodne skupštine u Novom Sadu 25. novembra 1918. za Bunjevce govoriti predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, Suzana Kujundžić Ostojić. U okviru kulturno-umetničkog dela programa, nastupiće solista Tamara Babić, koja će izvoditi stare bunjevačke pesme, a iste večeri biće prikazan i dokumentarni film Bunjevačkog kulturnog centra iz Bajmoka.

Festival bunjevačkog stvaralaštva u znaku stogodišnjice Velike narodne skupštine

Festival će biti završen „Stogodišnjim bunjevačkim balom“, koji će biti upriličen u petak, u restoranu „Spartak S“ sa početkom od 19 časova. Bal će biti otvoren bunjevačkim kolom, a u programu će učestvovati kulturno umetnička društva „Železničar“, „Bratstvo“, „Aleksandrovo“ i „Bunjevka“.

- Pokušaćemo da doživimo vreme iz 1918. godine kada su Bunjevci bili čelnici Subotice. U to vreme je bilo puno balova, na kojima je dolazila gospoda. Zapisano je da su to bile revije prelepih nošnji, igara i plesova. Pokušavamo da bal napravimo u istoj toj priči, pa je dres kod obavezan. Svi gosti moraju biti odeveni u bunjevačku narodnu nošnju ili večenju toaletu, a muškarcima je obavezno tamnije odelo - kaže Kata Kuntić.

Ulaz na prva dva dana festivala je slobodan, dok je za bal neophodno izvršiti rezervacije. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva finansijski su podržali Grad Subotica, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Nacionalni savet Bunjevaca.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 2685
Povezane teme

bunjevci

bunjevačka nacionalna manjina

festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

kata kuntić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.