• Pregleda: 2439

Festival bunjevačke kulture za vikend u Bajmoku

Festival bunjevačke kulture od ove godine održava se u dva dana. Nekadašnjem festivalu bunjevačkih jela pridodat je kulturni dan sa izložbama starih zanata, projekcijom filma o istoriji Bunjevaca, promocijom festivalskog biltena, zabavnim programom i koktelom.
Festival bunjevačke kulture za vikend u Bajmoku

Festival bunjevačkih jela (bunjevački ila) po obimu i sadržaju prevazišao je osnovnu ideju manifestacije, te se ukazala potrebna da se u skladu programa i sadržaja koji su nastali tokom rada, da se manifestacija preimenuje u festival „Dani Bunjevačke kulture Bajmok 2018" koji se održava u dva dana.

Prvog dana, u popodnevnim časovima održaće se izložba i prezentacija starih zanata, kao što su korpari, grnčari, papučari, kovači, tkači i licideri. U nastavku programa (19 časova) sledi premijerno prikazivanje dokumentarnog filma posvećenog značajnim bunjevačkim ličnostima, objektu ili događaju. Ove godine dokumentarni film o ulozi i značaju Bunjevaca na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine. Kulturni program će biti prilagođen temi dokumentarnog filma. Posle promocije Festivalskog biltena (19,30), dvanaestog po redu, sledi muzički deo programa i koktel (20 časova).

Drugi dan je „Etno festival Bunjevačkih nacionalnih jela". Prema rečima organizatora, Bunjevačkog kulturnog centra "Bajmok", trenutno je prijavljeno 30 učesnika, a rok za prijavu ističe u četvrtak. Početak kuvanja je u subotu u 9,30 časova, u 10 časova je svečano otvaranje, u 13 časova biće proglašeni najuspešniji takmičari, a pola časa kasnije zajednički ručak. Od 19 časova kreće kulturni program i igranka.

Kao i ranijih godina značajnu ulogu na festivalu imaće i mladi, što kroz folklor, što kroz samo učešće u kuvanju, odnosno promociji tradicionalnih bunjevačkih jela. To je svima njima prilika da sačuvaju običaje i prenesu ih dalje, na svoja pokolenja.

- Od 2011. godine i deca koja uče bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture iz OŠ "Vuk Karadžić" iz Bajmoka redovno učestvuju na festivalu bunjevačkih jela, oni uče o svojoj kulturi, običajima i tradiciji na praktičan način, pripremajući svoj štand sa predmetima iz naše prošlosti, zatim smo sa njima pripremali razna bunjevačka jela i an taj način oni neguju tradiciju i običaje, te će imati priliku da je prenesu dalje  - kaže Svetlana Mormer - Družeći se sa drugim učesnicima imaju priliku da upoznaju i jela i tradiciju drugih naroda.  Puno nam pomognu mame i bake koje za tu priliku ispeku pogače sa makom, sirom, rogačem, kakaom, višnjom, bundevom, kao tradicionlana bunjevačka jela.

Učeščem pripadnika Bunjevačke nacionalne manjine iz R. Mađarske, festival je poprimio i međunarodni karakter, a učešćem drugih nacionalnih manjina, festival otvara prostor međunacionalne, multietničke i multikulturalne saradnje.

Po rečima organizatora, festival je prevazišao lokalne okvire i po mišljenju mnogih postao je brend regiona, što, kako kažu, potvrđuje i prošlogodišnje prisustvo preko 40 učesnika iz 17 naselja, a tom prilikom pripremljeno je preko 50 vrsta jela, koliko se očekuje i ove godine.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
Bunjevac iz Srbije Odgovori
Tude necemo,svoje ne damo.Bice lipo kao i uvik iz ciste bunjevacke duse.Minusari kockasti,udarajte od zlobe minuse,smisni ste kao uvik.
Drobina
Oj moj brate bunjevče, moj zemljače, mudre su ti riječi, svaka ti je ka u Njegoša !
Živ nam bio junače !
XNXX
Sa Bajicem u nove pobede!
Dragan Odgovori
Džaba vam je, Bunjevci, nestajete. Još to malo "vaših" što se okorišćavaju o budžet ne mareći za vas i... kraj. Dogovorite se sa Srbima ko će da ugasi svetlo.
Maca
Nesekiraj se ti Dragane za Bunjevce....Opstali su i u težim vremenima opstace i sada.....Od Osijeka do Varazdina prolazim jednom nedeljno tamo su vec pogasene lampe.....sve pusto kao da je rat sad zavrsio....Proce i ovo tesko vreme ali Bunjevac ostaje Bunjevac....pozdrav navik....
simica Odgovori
Dolaze izbori,pa cemo da vidimo koliko ima bunjevaca ne Hrvata i koliko koštaju DRZAVU I GDJE TAJ NOVAC ZAVRŠAVA !!!

ps:-) izbori,pod KONTROLOM.!!!!!!
Bunjevac1 Odgovori
Simkce-Ti si neka [*...*], pa ne znas ko su Bunjevci? Evo, da te vodim na veceru ako nades deset rvata u Subotici koji nisu bili Bunjevci, moze?
Dragan
Većina su bili Bunjevci do uvođenja višestranačja 1990. godine, osnivanja hrvatskih stranaka i razbijanja SFRJ po nacionalnom ključu na osnovu ustava iz 1974. godine. Prevođenje je vodila grupa advokata koji su za to dobili automobije Daihatsu Charade i po 10.000 DM. Po vozilima ste znali ko su.
Avetinja
Neki Bunjevci se kunu u svoje hrvatsko poreklo, a pretci im nikada nisu ziveli u Hrvatskoj. Bunjevci su dosli iz Zahumljem gde su od 7-og veka do 1939 godine vladali iskljucivo srpski vladari. Cesto su se smenjivale okupacione vlasti, Osmanlijsko carstvo i Austrougarska.
Bunjevci, katolicki Srbi (Vlasi), su se poceli seliti pod pritiskom islamizacije u Hrvatsku nadajuci se da ce tu naci prijatelje po veri ali su brzo proterani i naselili su neplodnu mocvaru i osnovali grad, sadasnju Suboticu. Tek 1939-te godine, nesretnim sporazumom, to podrucje postaje deo Hrvatske ali Bunjevci vec vise od 300 godina nisu ziveli tamo. Bunjevci imaju slicnosti sa Dalmatincima jer su sa istog podrucja ali su krenuli na dva razlicita puta. I Srbi i Hrvati su isto tako slicni jer su iz iste prapostojbine ali su krenuli razlicitim putevima i sada su razlike ogromne. Bunjevci imaju slovanske korene i kada su se poceli razlikovati Srbi i Hrvati, tada su se poceli i Bunjevci razlikovati. To je zaseban narod
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.