Komentara: 9
Pregleda: 3224
Foto

Festival bunjevačke kulture za vikend u Bajmoku

22.08.2018. u 14:15h
Izvor: Subotica.com
Festival bunjevačke kulture od ove godine održava se u dva dana. Nekadašnjem festivalu bunjevačkih jela pridodat je kulturni dan sa izložbama starih zanata, projekcijom filma o istoriji Bunjevaca, promocijom festivalskog biltena, zabavnim programom i koktelom.
Festival bunjevačke kulture za vikend u Bajmoku

Festival bunjevačkih jela (bunjevački ila) po obimu i sadržaju prevazišao je osnovnu ideju manifestacije, te se ukazala potrebna da se u skladu programa i sadržaja koji su nastali tokom rada, da se manifestacija preimenuje u festival „Dani Bunjevačke kulture Bajmok 2018" koji se održava u dva dana.

Prvog dana, u popodnevnim časovima održaće se izložba i prezentacija starih zanata, kao što su korpari, grnčari, papučari, kovači, tkači i licideri. U nastavku programa (19 časova) sledi premijerno prikazivanje dokumentarnog filma posvećenog značajnim bunjevačkim ličnostima, objektu ili događaju. Ove godine dokumentarni film o ulozi i značaju Bunjevaca na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine. Kulturni program će biti prilagođen temi dokumentarnog filma. Posle promocije Festivalskog biltena (19,30), dvanaestog po redu, sledi muzički deo programa i koktel (20 časova).

Drugi dan je „Etno festival Bunjevačkih nacionalnih jela". Prema rečima organizatora, Bunjevačkog kulturnog centra "Bajmok", trenutno je prijavljeno 30 učesnika, a rok za prijavu ističe u četvrtak. Početak kuvanja je u subotu u 9,30 časova, u 10 časova je svečano otvaranje, u 13 časova biće proglašeni najuspešniji takmičari, a pola časa kasnije zajednički ručak. Od 19 časova kreće kulturni program i igranka.

Festival bunjevačke kulture za vikend u Bajmoku

Festival bunjevačke kulture za vikend u Bajmoku

Kao i ranijih godina značajnu ulogu na festivalu imaće i mladi, što kroz folklor, što kroz samo učešće u kuvanju, odnosno promociji tradicionalnih bunjevačkih jela. To je svima njima prilika da sačuvaju običaje i prenesu ih dalje, na svoja pokolenja.

- Od 2011. godine i deca koja uče bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture iz OŠ "Vuk Karadžić" iz Bajmoka redovno učestvuju na festivalu bunjevačkih jela, oni uče o svojoj kulturi, običajima i tradiciji na praktičan način, pripremajući svoj štand sa predmetima iz naše prošlosti, zatim smo sa njima pripremali razna bunjevačka jela i an taj način oni neguju tradiciju i običaje, te će imati priliku da je prenesu dalje  - kaže Svetlana Mormer - Družeći se sa drugim učesnicima imaju priliku da upoznaju i jela i tradiciju drugih naroda.  Puno nam pomognu mame i bake koje za tu priliku ispeku pogače sa makom, sirom, rogačem, kakaom, višnjom, bundevom, kao tradicionlana bunjevačka jela.

Učeščem pripadnika Bunjevačke nacionalne manjine iz R. Mađarske, festival je poprimio i međunarodni karakter, a učešćem drugih nacionalnih manjina, festival otvara prostor međunacionalne, multietničke i multikulturalne saradnje.

Festival bunjevačke kulture za vikend u Bajmoku

Po rečima organizatora, festival je prevazišao lokalne okvire i po mišljenju mnogih postao je brend regiona, što, kako kažu, potvrđuje i prošlogodišnje prisustvo preko 40 učesnika iz 17 naselja, a tom prilikom pripremljeno je preko 50 vrsta jela, koliko se očekuje i ove godine.

Izvor: Subotica.com
Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2018" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2018" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2018" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2018" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2018" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2018" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2018" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2018"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3224
Povezane teme

branko pokornić

dani bunjevačke kulture

bunjevačka nacionalna manjina

festival bunjevački nacionalni ila

festival bunjevačkih nacionalnih jela

bunjevački kulturni centar bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.