Komentara: 19
Pregleda: 5423

Fekalije po dvorištima

09.03.2015. u 03:59h
Izvor: Večernje novosti
Podzemne vode decenijama ugrožavaju domaćinstva i oranice, ali nikada kao ove godine. Izgradnja kanalske mreže jedino efikasno i dugotrajno rešenje.
Fekalije po dvorištima

Najalarmantnija situacija je na Paliću, ali ništa bolje nije ni u naseljima Zorka, Hajdukovo, Mali i Veliki Radanovac, Teslinom naselju i Ulici 51. divizije.

- Sa ovim problemom se borimo već tri decenije, svake godine je sve gore i bojimo se da se nikada neće rešiti - kaže Milan Valent, jedan od stanovnika 43. nove ulice na Paliću.

On i grupa njegovih ogorčenih komšija, koji žive u neposrednoj blizini turističkog kompleksa na obali Palićkog jezera, gradskim vlastima uputili su peticiju sa oko stotinu potpisa, u kojoj traže da se ovaj problem reši.

- Ne samo što je sve poplavljeno, nego su podzemne vode podigle i nivo fekalnih iz septičkih jama, a time su ugroženi i bunari, jer, osim kanalizacije, nemamo ni vodovod - dodaje Valent. - O neprijatnom mirisu da i ne govorimo. Obratili smo se i gradonačelniku za pomoć.

Valentove komšije dodaju da se boje zaraze i negoduju što se samo ulaže u turistički deo Palića, dok za njih, koji su samo nekoliko stotina metara dalje, niko ne haje.

U Gradskoj kući saznajemo da će se ovim problemom baviti radna grupa koju je nedavno oformio Štab za vanredne situacije.

- Ovih dana će početi da se iskopavaju kanali, da se sanira poplavljeno, ali to je samo delimično rešenje - kaže gradonačelnik Jene Maglai. - U tom delu ima problema sa nerešenim imovinsko-pravnim odnosima, ulice nisu formirane, to su privatne parcele i verovatno su tamo objekti građeni bez dozvola. Bez obzira na to, moramo da pronađemo trajno rešenje za ovaj problem.

Fekalije po dvorištima

Jedan od izlaza je izgradnja kanala, a za proleće se najavljuje donošenje odluke o formiranju kanalske mreže u nižim delovima grada, odnosno, za odvođenje atmosferskih voda prilikom velikih padavina.

Kako vreme velikih padavina tek dolazi, iz tekuće budžetske rezerve Štaba za vanredne situacije biće izdvojena sredstva kako bi počelo otčepljenje kanala, čišćenje dela ispod nadvožnjaka u centru grada i počela procedura za izradu kanalske mreže.

MEHANIZACIJA DANONOĆNO NA TERENU

"VODE Vojvodine" pozvale su građane da sve probleme na kanalskoj mreži i eventualne prepreke što pre prijave nadležnim službama tog preduzeća, jer se očekuje dodatni rast nivoa podzemnih voda, kao i nove padavine. Problemi su najveći na području srednjeg Banata. Vode ugrožavaju jesenje useve, ali i ne tako daleku prolećnu setvu, pa ne čudi što je mehanizacija danonoćno na terenu.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 19
Pregleda: 5423
Povezane teme

podzemne vode

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.