Komentara: 26
Pregleda: 5693

Fajzerova vakcina štiti i od novog soja korona virusa

24.12.2020. u 11:18h
Izvor: Subotica.com
Dok je pojava novih sojeva korona virusa u Velikoj Britaniji uzburkala javnost, epidemiolog objašnjava da su mutacije virusa normalna pojava, te da je samo pitanje da li i u drugim delovima sveta postoje novi sojevi koji još uvek nisu otkriveni. Dobra vest je da, kako dodaje, Fajzerova vakcina štiti od svih do sada otkrivenih mutiranih sojeva.
Fajzerova vakcina štiti i od novog soja korona virusa

Po rečima dr Nebojše Bohuckog, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Subotica, mutacije virusa su normalna pojava i one se uvek dešavaju, a značajne su zbog toga što postoji rizik da se osoba inficira novim sojem i tako ponovo dobije istu zaraznu bolest, bez obzira na to što ju je jednom već preležala.

IZVEŠTAJ ZAVODA - Tokom prethodnog dana u Severnobačkom okrugu je registrovano 100 novih slučajeva infekcije virusom kovid-19, od kojih najviše u Subotici, njih 73, slede Bačka Topola sa 17 i Mali Iđoš sa 10 novootkrivenih.

- Ono što znamo je da virusi, kao i mikroorganizmi, neprestano mutiraju i sama pojava novog soja ne znači da je taj, sada mutirani virus, opasniji ili da ponovo može da dovede do oboljenja. To je nešto što epidemiolozi uočavaju, a šta to znači za građane, to možemo da znamo tek nakon određenog perioda. Bitno je reći da je Fajzerova vakcina upravo takva vakcina koju kada neko primi, ima imunitet prema svim mogućim mutiranim sojevima - kaže dr Bohucki.

Fajzerova vakcina štiti i od novog soja korona virusaKako objašnjava, do sada su se vakcine pretežno pravile tako da pružaju imunitet prema određenom soju, kao kod virusa gripa, ali da je primena nove tehnologije omogućila da se napravi univerzalna vakcina protiv određenog virusa, odnosno mikroorganizma.

IZVEŠTAJ BOLNICE - U prethodna 24 sata u Kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice pregledano je 66 pacijenata, od kojih je 20 zadržano na bolničkom lečenju, dok je 16 pacijenata otpušteno iz bolnice na dalje kućno lečenje i izolaciju. Trenutno se u Kovid delu bolnice leči 167 pacijenata, od kojih je 18 na mehaničkoj ventilaciji.

- Ova ideja je zapravo stara i na njoj se počelo raditi još 2012. godine, kada je došlo do pojave novog mikroorganizma takođe iz familije koronavirida, MERS virusa. Međutim, pošto nije došlo do pandemije MERS-a, na ovome se stalo, ali sama ideja ove tehnologije postoji. Dakle, vakcina o kojoj sada govorimo nije nešto apsolutno novo, samo do sada nije bilo potrebe da se napravi u velikoj količini za ceo svet. Upravo jedna ovakva vakcina dala je mogućnost da naše imune ćelije poseduju imunitet nezavisno od toga da li će doći do mutiranja istog mikroogranizma. Tako da za građane ovo poslednje što smo čuli za Veliku Britaniju, prema postojećim podacima, ne treba da izazove zabrinutost, jer pitanje je da li i u drugim delovima sveta postoje mutacije, samo se ne uočavaju. Britanski naučnici su otkrili, ali u drugim, manje razvijenim zemljama, to ne bi bilo uočeno - poručuje dr Bohucki.

Prve doze Fajzerove vakcine, nešto manje od 5.000, stigle su juče u Srbiju, a prvi će je danas primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu, kao i premijerka Ana Brnabić i ministarka rada Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 26
Pregleda: 5693

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.