• Pregleda: 1902

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Danas se obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Trgovina ljudima je problem u porastu, kako u Evropskoj Uniji, tako i u svetu. Njene najveće žrtve su žene, deca i raseljena lica, uglavnom u svrhu prostitucije i prinudnog rada.
Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Centar za socijalni rad u Subotici u saradnji sa drugim institucijama i nevladinim organizacijama nosilac je Lokalne mreže u borbi protiv trgovine ljudima. U poslednje vreme se posebna pažnja skreće  i na migrante i azilante, koji mogu da budu deo lanca trgovine ljudima.

Svako do nas može da postane žrtva trgovine ljudima. Žene i muškarci u potrazi za boljim životom nesvesno postaju žrtve trgovine ljudima i iz tog lanca teško izlaze. U poslednje vreme je primetan porast radne eksplotacije, gde su najčešće žrtve muškarci.Na gradskom trgu građani su mogli danas se informišu o ovom problemu, jer su volonteri nekoliko nevladinih organiozacija delili flajere.

Deca se  eksploatišu radi prosjačenja i krađe. Trgovinom ljudima kao veoma unosnim poslom bave se mreže organizovanih bandi koje su sve aktivnije na teritoriji EU, ali i van nje. U oblasti trgovine ljudima, Srbija je i dalje zemlja porekla, tranzita i destinacije za žrtve trgovine ljudima, u kojoj postoje svi oblici eksploatacije, pogotovo seksualna ekspoloatacija i radna eksploatacija. Pokrenute su nove kampanje u cilju podizanja svesti, započeti su treninzi za tužioce, i ovu praksu bi trebalo nastaviti. Proširena je mreža lokalnih timova za borbu protiv trgovine ljudima i sada obuhvata 17 lokalnih zajednica. Nacrt strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period  2013- 2018. godine, kao i akcioni plan za period 2014- 2015. godina još uvek nisu usvojeni.

Prevencija, krivično gonjenje učinilaca i zaštita žrtava su glavni ciljevi EU u borbi protiv trgovine ljudima koja predstavlja vid savremenog ropstva. Bilo da smo zemlja destinacije ili porekla tih ljudi, trgovina ljudima je problem koji se tiče svih nas.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

1
pajo Odgovori
Pa to je kad covek radi za manje nego sto je minimalac! Trgovina je kada svoje dete od 18 godinamoras zaposliti u inostranstvu !
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.