Komentara: 0
Pregleda: 5340

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice (22-28. januar)

21.01.2017. u 12:33h
Izvor: Subotica.com
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se ove godine od 22-28. januara, sa ciljem podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već jedanaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice (22-28. januar)

Osnovna poruka upućena svim ženama glasi da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. Tokom ove nedelje prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, koje se sprovode u cilju sprečavanja oboljevanja i umiranja od raka grlića materice.

„Dan za zdravlje“ je slogan koji će nas usmeriti da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekara, i primeniće se neka od dostupnih mogućnosti za prevenciju ove bolesti.

Rezultati trogodišnjeg ciklusa sprovođenja programa skrininga

Krajem 2015. godine završen je prvi trogodišnji ciklus sprovođenja organizovanog programa skrininga raka grlića na teritoriji 17 opština. Za tri godine u okviru organizovanog programa skrininga raka grlića materice pozvano je na pregled 334.242 žena životne dobi od 25 do 64 godine, što čini 56,1% ciljne populacije. PAP-a test je urađen kod 190.906 žena (32%). Od svih urađenih PAP-a testova 11.740 je bilo sa pozitivnim nalazima (6,1%). Kolposkopija je urađena kod 31.473 žene, a potom 2465 biopsija kojima je patohistološki potvrđeno 112 karcinoma.

Evropska asocijacija za rak grlića materice tokom ove nedelje inicira brojne aktivnosti, a jedna od njih je i podela broševa „Biser mudrosti”. Broševi, kao simbol prenošenja znanja, dele se ne samo ženama već i svima koji podržavaju borbu protiv raka grlića materice. Do danas je preko 1,5 milion Bisera mudrosti podeljeno širom Evrope, i oni su postali prepoznatljiv simbol ove kampanje.

Rak grlića materice, već deceniju, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. Svake godine se u našoj zemlji u proseku registruje oko 1.250 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok  približno 500 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice.

Kada je reč o oboljevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlja se po umiranju od ove lokalizacije raka u ženskom delu stanovništva, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije. U Evropi je kod  žena obolelih od raka grlića materice učestalost infekcije visokorizičnim HPV virusima (tip 16 i 18) 73,4%. Svake godine u SAD oko 17500 osoba ženskog i oko 9300 muškog pola oboli od nekog karcinoma koji je prouzrokovan HPV-om.

Prema podacima Centra za kontrolu bolesti SAD oko 79 miliona Amerikanaca je trenutno inficirano HPV-om, a svake godine se beleži oko 14 miliona novozaraženih. Takođe, u svakom trenutku 1 od 100 seksualno aktivnih osoba ima genitalne kondilome.

Jedna od efikasnih mera prevencije raka grlića materice je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Vakcina je u primeni od 2006. godine (SAD), ali imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 5340

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

rak grlića materice

nedelja prevencije raka grlića materice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.