Komentara: 0
Pregleda: 7917

Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice

24.01.2017. u 20:21h
Izvor: Subotica.com
Od raka grlića materice u našoj zemlji godišnje oboli više od 1.200 žena, a oko 500 izgubi život, iako je ovaj maligni tumor potpuno izlečiv ukoliko se otkrije na vreme,  upozorila je dr Vera Kovačević, ginekolog Dispanzera za žene povodom obeležavanja Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice.
Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice

U Vojvodini rak glića materice čini 7 odsto svih malignih tumora kod žena reproduktivne životne dobi, sa stopom od 24 obolele žene na 100 hiljada stanovnika. Za razliku od drugih malignih lokalizacija kod kojih se pouzdano ne zna uzrok, rak grlića materice izaziva infekcija  visokoonkogenim tipovima humanog papiloma virusa, najčešće tipovima 16, 18, 31, 35, 45, 52.

- U 99 odsto slučajeva raka grlića materice nalaze se ovi tipovi humanog papiloma virusa. Ne može da postoji rak grlića materice, a da ne postoji infekcija HPV, visokoonkogenim tipom. To ne znači da će sve osobe koje su HPV pozitivne dobiti karcinom. Humani papiloma virus je visoko virulentan, što znači da ne postoji osoba koja je bila seksualno aktivna, a da nije u toku života došla u kontakt sa ovim virusom. Osoba može biti pozitivna, a da ni ne zna da je došla u kontakt sa virusom. Kod 80 odsto osoba u roku od dve godine organizam razvija antitela koja će pobediti virusnu infekciju, može da dođe do samoizlečenja, a da osoba ni ne zna da je bila u kontaktu sa virusom. Međutim, kod 10 do 15 odsto organizam ne uspeva da pobedi virus, te taj virus nastavlja da živi u organizmu i posle perioda od 5 do 10 godina može doći do nastanka raka grlića materice-upozorava dr Kovačević.

Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice

Najvažnija mera prevencija je redovna kontrola kod ginekologa, najmanje jednom godišnje, kada se pacijentkinji uzima PAPA bris.

- Rak grlića materice je 100 odsto izlečiv ukoliko se osoba javi na redovan ginekološki pregled i ukoliko se otkrije na vreme, jer bolest ne nastaje preko noći. Da bi došlo do pojave raka, potreban je period od 3 do 10 godina, od kontakta sa virusom do pojave raka, tako da ginekolozi imaju jedan period kada mogu da deluju-kaže dr Kovačević-Potrebno je da pacijenti znaju da  kod PAPA brisa grupe I i II znače normalan nalaz, III grupa može značiti postojanje neke upale ili promene blagog stepena rizika, IV grupa označava karcinom koji je dobro ograničen i 100 odsto izlečiv, dok V grupa znači rak grlića materice sa pojavom metastaza.

Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice

Pored PAPA testa koji spada u sekundarne mere prevencije, postoji i primarna mera prevencije kao što je vakcinacija dece školskog uzrasta. Iako se u našoj zemlji vakcinacija na obavlja organizovano, vakcina je dostupna onima koji se odluče na ovaj vid prevencije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 7917

Povezana vest

Povezane teme

rak grlića materice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.