• Pregleda: 5535

EU fondovi spas za opštinski budžet

Apliciranjem za sredstva iz evropskih fondova gradovi i opštine imaju mogućnost da nadoknade nedostatak budžetskih sredstava za realizaciju brojnih projekata – zaključak je današnje sednice Saveta Severnobačkog okruga.
EU fondovi spas za opštinski budžet

Sednica je održana u proširenom sastavu, a pored prestavnika lokalnih samouprava Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša, prisustvovali su joj i Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Gabrijela Has, pomoćnica direktora Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine.

- Ideja je bila da predstavnicima lokalnih samouprava predstavimo projekte, planove i ideje koje Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu predviđa u 2017. godini. Takođe ovo je prilika i da dobijemo neposredan uvid u primenu dosadašnjih mera i propisa fiskalne konsolidacije na terenu, kao i da približimo ulogu fonda „Evropski poslovi“, insititucije na nivou Pokrajinske Vlade koja je svojim znanjem i kapacitetima spremna da podrži lokalne samouprave, ali i privredne subjekte na njihovoj teritoriji, u procesu evropskih integracija – objasnio je Ivan Bošnjak. - Činjenica je da smo zbog različitih mera i sve većih potreba prinuđeni da kanališemo budžete i da se zbog toga pojavljuju problemi. Smatramo da bi unapređenjem znanja, postupanja i delovanja lokalnih administracija u pravcu evropskih integracija i struktirnih fondova, mogli značajno da upotpunimo nedostajuća budžetska sredstva i da iskoristimo mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju.

Jedna od osnovnih aktivnosti fonda „Evropski poslovi“ je saradnja sa lokalnim samoupravama a zajednički cilj je da se ona  poboljša, kako bi se što bolje iskoristila sredstava i mogućnosti koje nudi Evropska unija.

- Evropa nudi zaista dosta mogućnosti, kao što su predpristupna pomoć, programi prekogranične saradnje a uz to postoji i niz drugih programa u kojima Srbija može da učestvuje – najavljuje Gabrijela Has, pomoćnik direktora fonda.

Po prvi put u ovom poslu učestvovaće i kancelarija Severnobačkog okruga.

- Na sednici okruga 23. avgusta sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, Gaborom Kišlinderom i Markom Lazićem, predsednicima opština Bačka Topola i Mali Iđoš, usvojeno da se formira jedinica za upravljanje projektima i Okrug će se sa lokalnim samoupravama uključiti u te aktivnosti – najavljuje Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga. - Kancelarija Okruga je među prvim prioritetnim projektima prepoznala izradu projektne ideje u vezi digitalizacije ahrive Opšte bolnice Subotica jer je ona teritorijalno okružna.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
Овца за шишање Odgovori
ЕУ нам душу узме преко инвестиција које Вођа подржава, а касније КАО даје неки новац за развој слабије развијених заједница! Овчице, у ред за шишање!
PETAR
ako ovako nastavis bices primljen u stalni radni odnos (pazi samo da ti poslodavac uplati sve doprinose tj. i p o r e z na zaradu)
PETAR
tebi je runo odavno prekrilo oci...
Овца за шишање
Најлепше је кад се ради из ентузијазма и да се беда морала и лоша власт раскринкавају - то не мора да се плати! И боље што ми је прекрило очи да не гледам беду неуротичних бескрупулозних превараната и оних који им верују и повинују им се, попут тебе!
LENIJA Odgovori
Neka se pomole Sv. Savi, tu pored njih, kakva EU!
forest gamp Odgovori
ovca za sisanje
Pa neka daju Rusi koju zutu banku. Ko je njima prodao NIS i to za dzaba. A sto se krade
u Srbiji za to nisu krivi iz Unije. Uzimaju i zuti i Crveni i ovi Crni sto su bili a uzimaju i dalje ,
bez obzira na boju dresa koji navuku .
Овца за шишање
Погрешно цениш, нисам ни за жуте, они су криви што су црни на власти! Немој имати поверења ни у ЕУ, она овакве квази-државе само држи у колонијалном ропству и никада ми нећемо бити равноправни са њима и због оваквих власти и због оваквих грађана!
Oko sokolovo Odgovori
Na šta je spala neradnička partiokratija, na fondove EU. Sve će da rade samo da ne rade.
AlwaysUltra Odgovori
Ja ovima ne bih dao ni zutu banku !! Potrosili bi na razne faze , a projekat ne bi videli ni za sto leta
...
ka Odgovori
EU fondovi spas za opštinski proračun. (budžet)
Predmetni fondovi namenjeni su za podizanje života i življenja u ruranim sredinama.
Ako sa zbog neaktivnosti, nesposobnosti stanovnika u toj sredinama propuste priliku za uzdizanje, onda će na grbaču dobiti sposobne političare, koji će znati-umeti potrošiti dobiveni novac. Evo već se organizuju. Fondovska sredstve su nepovratna, mora se na konkurs podneti elaborat koja mora da ispunjava zahteve za sredstva.
Mesne zajednice moraju da mibilišu svoja stručna lica za konkurs, materijal možete pročitati na http://www.interreg-ipa-husrb.com sajtu, masa novca preko 61 miliona €
ali G Odgovori
Pa ko je kriv da je budzet prazan?? uvek neko treba da nas spasi i da nam pozajmljuje. Sramota je ko nas vodi i ko nas predstavlja
panonski čamac Odgovori
Pazite vi tu pozadinu... СЕВЕРНОБАЧКИ УПРАВНИ ОКРУГ u staroslavenskim crkvenim slovima, i Sveti Sava pored da zabiberi!

Ma vi niste normalni. Ovo đubre od grada je pretvoreno u SNS radikalnu prćiju i kao takva treba da crkne. Da sam na mestu EU, obustavio bi sve donacije i pomoć i prepustio bih vas majci Rusiji.
Dragan Odgovori
Gospodo draga, da li su za ovakav sastav vlasti glasali marsovci ili građani Subotice.
Bez obzira da li se slađem ili ne prihvatam volju većine ali mi je teško što godinama
zbog volje "većine" živimo sve lošije i što nam se deca rasejaše po belom svetu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.