• Pregleda: 2290

Elektronska uprava i na manjinskim jezicima

Subotička lokalna samouprava primenjuje informacioni sistem koji omogućava funkcionisanje E-uprave i na jezicima nacionalnih manjina, a njegova iskustva i prednosti predstavljene su čelnicima devet vojvođanskih opština sa idejom da i oni počnu da ih primenjuju u svojim sredinama.
Elektronska uprava i na manjinskim jezicima

Prezentaciju je organizovao Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine kako organi vlasti ne bi izbegavali višejezičnost u svom radu, često nesavesno, pozivajući se na finansijske razloge, odnosno prepreke službenika da koriste više jezika.

"Teškoće koje su se do sada javile u komunikaciji između organa uprave i građana na jezicima nacionalnih manjina postale su savladive uz pomoć razvoja informatičkih i komunikacionih tehnologija i sredstava" – saopšteno je iz Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne manjine u Srbiji.

Kako se navodi, cilj ovog sastanka je bio da što veći broj lokalnih samouprava blagovremeno počne da primenjuje ovaj "dobro funkcionišući sistem".

Kako se navodi, sistem koji se već primenjuje u Subotici omogućava popunjavanje javnih isprava, donošenje upravnih akata na jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi, nezavisno od jezičkih kompetencija službenika, odnosno većih investicija u opštinsku upravu.

"U svetlu interesovanja učesnika u sledećoj fazi projekta lokalne samouprave menjaju iskustva, utvrde sledeće korake moguće saradnje i tako doprineti stvaranju zajedničke višejezične sredine, odnosno ostvarivanju jezičkih i manjinskih prava u praksi" – saopšteno je iz Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Izvor: RTV

povezane teme

7
zorandjala Odgovori
zasto ste ljudi toliko optereceni tim jezikom nacionalne manjine. zar vi kao politicari ove zemlje nebi trebalo da vodite brigu o narodu i o njegovom zivotu.ako mislite da ste birani samo zbog jezikaonda ste dosta jadni. da vam pravo kazem govedji je najbolji od njega moz skuvati paprikas.
fifi Odgovori
Smorili me s madjarskim drzavljansvom, ispravima, jezikom smorili.. Daj Boze da se nekadansji nemci i njihovi potomci u vojvodini vrate, da ne slusam vise ove baljezgarije kao jedini moguci izbor. Smorili me, totalno!
Paja patak Odgovori
A zašto vi koji lamentišete vama ovo smeta? Zašto se ne bi obrasci popunjavali i na jezicima ostalih narodnosti? I treba da vode brigu o svojoj nacionalnoj zajednici sve mađarske partije,jer ni demokrate ni ova nacionalistička vlada neće da vode brigu o mađarskoj nacionalnoj zajednici.
zorandjala Odgovori
gos patak ja nisam lamentisao mada neznam sta to znaci da netreba pisati na jezicima nacionalnih manjina nego da vode brigu da nismo gladni i bosi ato mi je sve jedno na kom jeziku pise.dajte nam redovne plate i cene od kojih se moze ziveti ,pa posle toga mozete pisati i kineski jer jos malo pa ce ih biti najvise u ovoj zemlji.
Dr. Mental Odgovori
@fifi
"Smorili me s madjarskim drzavljansvom, ispravima, jezikom smorili.."


Nemojte citati takve clanke koje Vas smaraju i nerviraju.
Citajte one tekstove koje Vas relaksiraju i zabavljaju, bolje je za zivce i opste zdravlje.
A ovakve vesti ostavite ostalima koji su jos dobrog psihickog i mentalnog stanja.
Madjar Odgovori
Mene naprimer uopšte ne nervira kada čujem kako Srpska vlada bori se za manjinska prava Srba na Kosovu. Mislim da to i treba da čine. Svi Subotičani bi trebalo da budu tolerantni na ovakve stvari. Ja cu nauciti i Turski jezik ako treba, samo da bude mira.
madman Odgovori
došli ste juče a već bi da ste najpametniji? to samo gorštaci rade, zato su još uvek gorštaci...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.