Komentara: 7
Pregleda: 2692

Elektronska uprava i na manjinskim jezicima

12.03.2013. u 21:10h
Izvor: RTV
Subotička lokalna samouprava primenjuje informacioni sistem koji omogućava funkcionisanje E-uprave i na jezicima nacionalnih manjina, a njegova iskustva i prednosti predstavljene su čelnicima devet vojvođanskih opština sa idejom da i oni počnu da ih primenjuju u svojim sredinama.
Elektronska uprava i na manjinskim jezicima

Prezentaciju je organizovao Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine kako organi vlasti ne bi izbegavali višejezičnost u svom radu, često nesavesno, pozivajući se na finansijske razloge, odnosno prepreke službenika da koriste više jezika.

"Teškoće koje su se do sada javile u komunikaciji između organa uprave i građana na jezicima nacionalnih manjina postale su savladive uz pomoć razvoja informatičkih i komunikacionih tehnologija i sredstava" – saopšteno je iz Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne manjine u Srbiji.

Kako se navodi, cilj ovog sastanka je bio da što veći broj lokalnih samouprava blagovremeno počne da primenjuje ovaj "dobro funkcionišući sistem".

Kako se navodi, sistem koji se već primenjuje u Subotici omogućava popunjavanje javnih isprava, donošenje upravnih akata na jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi, nezavisno od jezičkih kompetencija službenika, odnosno većih investicija u opštinsku upravu.

"U svetlu interesovanja učesnika u sledećoj fazi projekta lokalne samouprave menjaju iskustva, utvrde sledeće korake moguće saradnje i tako doprineti stvaranju zajedničke višejezične sredine, odnosno ostvarivanju jezičkih i manjinskih prava u praksi" – saopšteno je iz Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Izvor: RTV
NSM prezentovao Informacioni sistem NSM prezentovao Informacioni sistem NSM prezentovao Informacioni sistem NSM prezentovao Informacioni sistem NSM prezentovao Informacioni sistem NSM prezentovao Informacioni sistem NSM prezentovao Informacioni sistem NSM prezentovao Informacioni sistem
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 7
Pregleda: 2692
Povezane teme

mađarski nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.