Komentara: 20
Pregleda: 23502

Ekskurzija, šta je to?

23.09.2016. u 15:17h
Izvor: Subotica.com
U senci događaja koji ovih dana pune novinske stupce, a odnose se na tragediju na ekskurziji na Srebrnom jezeru, i mnoštva negativnih komentara vezanih za organizaciju ekskurzija i ponašanje dece i nadležnih, skoro da smo i zaboravili pravu svrhu ovih, još uvek, omiljenih đačkih putovanja.
Ekskurzija, šta je to?

Pored zabave koja je prisutna i neminovna (ali treba da ostane u granicama pristojnosti i normale), ekskurzije nose i onu drugu, možda i važniju, edukativnu crtu i na kraju (ali ne manje važno) - druženje u neograničenim količinama!

Srećni što možemo da iznesemo i jedan pozitivan primer dobro organizovane ekskurzije koja je ispunila svoj cilj – i zabavni i edukativni, razgovarali smo sa profesorima i učenicima Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice, koji su se prošle nedelje vratili kući sa putovanja koje je proteklo bez incidenta, uz pregršt pozitivnih utisaka.

Učenici trećih i četvrtih odeljenja, predvođeni profesorima: Monikom Poljvaš, Verom Fradl, Tunde Bašić Palković i Teodorom B. Varga, proveli su četiri nezaboravna dana na ekskurziji koju će, kako kažu, dugo pamtiti - mnogi i po tome što su sa svojih 17, 18 i 19 godina prvi put videli more!

Ekskurzija, šta je to?

U periodu od 14. do 18. septembra, 46 učenika Hemijsko-tehnološke škole posetili su Plitvička jezera, Stari grad u Rovinju, Bale u Istri, obišli Pulu, Rijeku, „skoknuli“ do Venecije... Odlazaka u diskoteke nije bilo – nisu bili ni planirani.

- Učenicima se najviše svideo Stari grad u Rovinju! Oduševljeni su i Plitvičkim jezerima, dopala im se Pula, a sigurna sam da bi više uživali i u Veneciji da smo imali lepo vreme. Mnogi su prvi put videli more, prvi put se okupali u slanoj vodi! – naglašava profesorka Poljvaš, dok profesorka Fradl dodaje: - Posetili smo Park „Histria aromatica“, koji je smešten u blizini Bala, u Istri, s pogledom na more. Park obuhvata uređeno šetalište kroz plantaže i vrtove, sa više od 300 vrsta autohtonog aromatičnog, začinskog i lekovitog bilja, uz maslinjake i vinograde...I hemičarima i kozmetičarima poseta parku bila je od izuzetnog značaja jer je pružila dodir sa strukom – „Baš to smo radili na vežbama iz hemije!“ – rekli su.

Ekskurzija, šta je to?

Ekskurzija, šta je to?

A dodir sa ekologijom, prirodom u pravom smislu te reči, i učenicima i profesorima pružila je i 16 kilometara duga šetnja Plitvičkim jezerima, koja je trajala puna četiri sata! Raznolikost staništa, nesvakidašnja flora i fauna, uz prisustvo reliktnih, endemičnih, retkih, zakonom zaštićenih vrsta (od kojih se veliki broj nalazi na listi ugroženih biljnih vrsta), oduševila je đake koji  su se na licu mesta uverili zašto su Plitvička jezera izuzetno vredno područje, ne samo u Hrvatskoj, nego u Europi i svetu.

Nažalost, zbog loših vremenskih uslova, „prirodne lepote“ Venecije ostale su delimično skrivene, a šetnja ovim  čuvenim turističkim gradom u severoistočnoj Italiji, nekada Mletačkom Republikom, trajala je znatno kraće:

- Zbog kiše koja je uporno padala, skraćen je predviđeni program, ali smo ipak videli Crkvu svetog Marka, Duždevu palatu, Most uzdaha, kanale i gondole. Istakla bih posetu fabrici murano stakla, koja je na sve ostavila poseban utisak! – dodaje profesorka Poljvaš, dok profesorka Bašić Palković ističe kako su u ovoj fabrici učenici bili u neposrednom dodiru sa majstorima koji od čuvenog murano stakla prave fantastične figurice. Tajne zanata tako se najbolje uče i „kradu“...

Ekskurzija, šta je to?

Da je zabava krenula već u autobusu, čim su u večernjim satima 14. septembra prešli granicu, potvrđuje učenik trećeg razreda Siniša Lisica, budući tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, i dodaje:

- "Najveći utisak na nas ostavila su Plitvička jezera – tu posebnu lepotu treba videti svojim očima. Oduševio nas je i Stari grad u Rovinju – osim prelepih građevina poseban utisak na nas ostavili su i stanovnici koji su nam iskazali dobrodošlicu. Ni u jednom trenutku nismo se osećali neprijatno zato što smo iz Srbije, svi su bili jako ljubazni. Hotel je bio dobar, smeštaj i hrana odlični, a iz trpezarije smo imali pogled na more! Neki su sada prvi put videli more, i iako voda nije bila baš najmirnija, kupali smo se..."

Pitali smo profesore da li su se i oni (o)kupali u moru, i dobili negativan odgovor. Pazili su na đake – zaključak je jasan. Zadovoljni uslovima putovanja, hotelskim smeštajem i celokupnim programom, učenici su se kući vratili u nedelju, 18. septembra, u večernjim časovima. Iako umorni, profesori su sa putovanja takođe poneli pozitivne utiske jer, kako ističu, đaci su bili dobri i problema nije bilo.

Ekskurzija, šta je to?

- „Šta ste naučili na ekskurziji?“ – pitamo Sinišu koji kao iz topa odgovara: - Naučili smo kako se od pojedinih lekovitih biljaka pravi lek, kako od stakla nastaju čarobne figure... svašta! Bio je to pravi spoj zabave i edukacije – zaključuje i dodaje: - Kada smo stigli u Suboticu, prvo što smo poželeli bilo je da se odmah vratimo nazad!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 23502
Povezane teme

srednjoškolci

ekskurzija

hemijsko tehnološka škola

putovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.