Komentara: 0
Pregleda: 2819
Foto

Ekonomski fakultet realizuje projekat „POT4food“

22.02.2024. u 14:45h
Izvor: Subotica.com
Na Ekonomskom fakultetu u Subotici počela je realizacija naučnoistraživačkog projekta „POT4food“, koji u naredne dve godine treba da donese nova saznanja iz oblasti agroekonomije.
Ekonomski fakultet realizuje projekat „POT4food“

Kako objašnjava rukovodilac projekta docent dr Bojan Matkovski,  projekat je odobren u okviru Programa za izvrsne projekte mladih istraživača i naučnika u ranoj fazi karijere Fonda za nauku Republike Srbije.

- Reč je o projektu koji se bavi potencijalima za unapređenje poljoprivredno-prehrambenog sektora Republike Srbije u funkciji održivog ekonomskog razvoja. Bavićemo se lancima snabdevanja hranom, odnosno čitavim agrobiznis kompleksom, radićemo istraživanja koja se tiču same poljoprivredne proizvodnje, prerađivačke industrije. Obuhvatićemo i ceo proces od njive do trpeze, pa ćemo se baviti i aspektima potrošača – objašnjava dr Matkovski. - Ključni ishodi ovog projekta su naučna istraživanja koja treba da budu publikovana u međunarodnim časopisima visoke kategorije, prezentovana na međunarodnim konferencijama, ali ćemo organizovati i panel diskusije, gde ćemo pokušati da povežemo nauku, privredu i kreatore politike. Godinama se bavimo ovom problematikom i naša istraživanja su pokazala das u ovakve analize itekako potrebne naročito sa apekta aktuelnog procesa liberalizacije tržišta i naše namere da postanemo deo EU.

Ekonomski fakultet realizuje projekat „POT4food“

Projekat je komplamentaran sa ostalim projektima na kojiima učestvuje Katedra za agroekonomiju Ekonomskog fakulteta, poput dva ERASMUS projekta koji se bave napređenjem konkurentnosti agrobiznis sektora i održivošću u ovom sektoru, a namenjeni su studentima.
Projekat Ekonomskog fakulteta jedan je od 30 odobrenih, od ukupno 313 prijavljenih, kao i jedan od 5 na Univerzitetu u Novom Sadu.

- To dovoljno govori o uspehu našeg tima. Naš departman koji se bavi agroekonomijom i agrobiznisom  godinama se već bavi temama kojima će se i ovaj projekat baviti – analizom lanaca snabdevanja u poljoprivredi, konkurentnošću naše poljoprivrede i mogućnošću plasmana, u smislu analize konkurentnosti, znači gde smo tu mi sada, šta treba još da uradimo. Komuniciraćemo sa relevantnim institucijama na tom polju i nadamo se da ćemo napraviti iskorak u pravcu da naša poljoprivreda postane konkurentnija, bliža i da pojačamo neke izvozne potencijale – isitiče prof. dr Nebojša Gvozdenović, dekan Ekonomskog fakulteta.

Ekonomski fakultet realizuje projekat „POT4food“Pored predstavnika Ekonomskog fakulteta u Subotici, u projektu učestvuje i jedan docent sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kao i ekspert sa Instituta Jamo iz Nemačke.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje početka realizacije naučnoistraživačkog projekta „POT4food“ Obeležavanje početka realizacije naučnoistraživačkog projekta „POT4food“ Obeležavanje početka realizacije naučnoistraživačkog projekta „POT4food“ Obeležavanje početka realizacije naučnoistraživačkog projekta „POT4food“ Obeležavanje početka realizacije naučnoistraživačkog projekta „POT4food“ Obeležavanje početka realizacije naučnoistraživačkog projekta „POT4food“ Obeležavanje početka realizacije naučnoistraživačkog projekta „POT4food“ Obeležavanje početka realizacije naučnoistraživačkog projekta „POT4food“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 meseca i 6 dana
Komentara: 0
Pregleda: 2819
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

nebojša gvozdenović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.