• Pregleda: 4296

Edukativne aktivnosti Centra za promociju zdravlja povodom Svetskog dana hrane

Centar za promociju zdravlja, Zavoda za javno zdravlje Subotica povodom Svetskog dana hrane organizovaće 14., 15. i 16. oktobra edukativne seminare o pravilnoj ishrani i poremećajima ishrane sa ciljem osposobljavanja mladih da biraju zdrave navike u ishrani. Polaznici su po 2-3 učenika iz svih razreda Gimnazije “Svetozar Marković” koji će naučeno preneti svojim vršnjacima.
Edukativne aktivnosti Centra za promociju zdravlja povodom Svetskog dana hrane

Sadržaj edukativnog seminara je “Piramida pravilne ishrane”, “Pripremi svoj jelovnik”, “Organska hrana”, „Posledice nepravilne ishrane”, “Anoreksija i bulimija” i ”Rešavanje problema nepravilne ishrane”.

Sadržaj će budućim edukatorima biti prenet kroz predavanja i radionice uz interaktivno uključenje učenika. Seminari će se sva tri dana održati u prostorijama škole (Svetozar Marković) u terminu  od 8 do 12 časova. Seminar će voditi nutricionista i dva lekara Zavoda za javno zdravlje Subotica.

U četvrtak, 16. oktobra, u megamarketu "0-24 Trgopromet" Dom zdravlja Subotica, Zavod za javno zdravlje Subotica i Apoteka Subotica će organizovati akciju u zajednici. Akcija će se odvijati u terminu od 9 do 12 časova, a akcenat ove akcije će se staviti na značaj pravilne ishrane.

U okviru ove akcije stanovnici će biti u prilici da provere faktore rizika svoga zdravlja i da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje: sprovešće se merenje krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi, merenje telesne visine i težine, obima struka i određivanje BMI – indeksa telesne mase i procenta masnog tkiva. Lekari i farmaceuti će deliti savete. Pozivamo stanovnike našeg grada da zajedno obeležimo Svetski dan hrane, da prekontrolišu svoje zdravlje, provere svoje rizike i promene navike u korist zdravlja.

Istog dana (četvrtak, 16. oktobar) u prostorijama Hemijsko-tehnološke škole u terminu od 13,30 časova biće organizovana tribina „A kako se ti hraniš?“ za učenike 3 i 4 razreda hemijske škole. Predavač je lekar Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Bzvz Odgovori
Steta sto edukacije nisu otvorene za sve zainteresovane. Ima nas koji zelimo da cujemo o pravilnoj ishrani a nismo srednjoskolci.
Ivana Odgovori
Dobro pitanje „A kako se ti hraniš?“ - neka već jednom pametni objasne šta je bolje jesti: 27 puta prskanu jabuku, jagode, paradajz - koje pocrvene za jednu noć (ne od sunca), tj. voće isto kao i povrće,prskano, otrovano ili mesne prerađevine pune aditiva, soli i ostalog otrova ili jesti samo organsku hranu koju ne možeš kupiti jer je preskupa - ili uopšte - šta čovek da jede?? Tek posle možemo pričati i primati savete o "posledicama nepravilne ishrane".
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.