• Pregleda: 1620

EBRD pomaže ženama u njihovom poslovnom razvoju i efikasnijoj organizaciji

U organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj i Frankfurtske škole za finansije i menadžment, u Regionalnoj privrednoj komori održan je skup namenjen unapređenju poslovanja malih i srednjih preduzeća uz primenu dijagnostičkog alata Business Lens. Skup je bio namenjen ženama u biznisu.
EBRD pomaže ženama u njihovom poslovnom razvoju i efikasnijoj organizaciji

Ženama  na rukovodećim pozicijama u preduzećima predstavljene su finansijske, ali i savetodavne usluge koje nudi Evropska banka za obnovu i razvoj.

- Samo finansiranje, uzimanje kredita investicije nije dovoljno da bi preduzeća imala pravilan rast i razvoj. Jako je bitan pristup znanju da bi preduzeća bila konkurentnija i uspešnija. Akcenat kod nas je na kombinaciji finansiranja i savetodavne pomoći da bi preduzeće ostvarilo svoj maksimalni rast i postalo lider ili u svojoj branši ili u svom regionu - kaže Bojana Vukosavljević, menadžer u EBRD-u.

Prikazane su prednosti korišćenja dijagnostičkog alata Business Lens, koji omogućava da se razmotre ključne oblasti poslovanja poput finansijskog upravljanja i upravljanja rizicima, organizacije, marketinga, prodaje i  ljudskih resursa.

Prezentaciji je prisustvovalo petnaest žena koje se nalaze na čelnim pozicijama u firmama, bankama i osiguravajućim društvima u regionu. Obuka, čiji je cilj osnaživanje žena u biznisu, za direktora  Regionalne privredne komore, Slobodana Vojinovića posebno je značajna, jer naš region dokaz da su žene uspešne u biznisu.

- U našem regionu nismo imali firmu na čijem je čelu bila žena a da je ta firma otišla u stečaj. Iz ličnog iskustva imam veliko poverenje u žene na čelnim pozicijama, jer je njihova odgovornost bliža realnosti nego kada je u pitanju muški svet - smatra Vojinović.

Da su žene uspešne u poslovanju pokazuju i podaci Evropske banke za obnovu i razvoj u kojima se navodi da preduzeća na  čijem su čelu žene beleže bolje rezultate u realizaciji odobrenih projekata u poređenju sa preduzećima kojim upravljaju pripadnici jačeg pola. Preduzeća kojima upravljaju žene imaju manji procenat otkazanih i neuspešnih projekata.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
olja Odgovori
Sazovite skup namenjen zenama koje su nezaposlene a ne ispunjavaju uslove za penziju. Nece ih biti petnaest, nego 100x vise!
avet Odgovori
"- U našem regionu nismo imali firmu na čijem je čelu bila žena a da je ta firma otišla u stečaj. Iz ličnog iskustva imam veliko poverenje u žene na čelnim pozicijama, jer je njihova odgovornost bliža realnosti nego kada je u pitanju muški svet - smatra Vojinović."

Da, njegovo Lično iskustvo je velika i važna stvar.
Ova izjava najverovatnije čvrsto stoji, jer mi u našem gradu imamo dosta pomalo suprotnih primera, gde su jako dobro stojeće firme, prehrambene fabrike, za koje svi experti kažu da je tako nešto gotovo nemuguće upropastiti, ali da su ipak upropašćene, a njeni rukovodioci su bili muškarci.
Nijednu takvu firmu koja je otišla u stečaj pod sumnjivim okolnostima NIJE vodila žena.
Bingo.
firmopisac
Nema to veze jesi li žena ili muskarac. Primarno je da si pametan, vredan a pre svega čovek i da sve to umes da preneses na svoje zaposlene. Drugačije ne ide!
Vesko Odgovori
Neke od pristnih odavno ceka klub penzinera.
Liht Subotica Odgovori
Mičite ovog komedijasa molim Vas.Opašće Vam čitanost.
earthworker Odgovori
mene vredja sto ovaj ćovjek nije vec odavno u zasluženoj penziji nego i dan danas truje privredu.
Sistem, koji ne sme da se menja... Odgovori
Neprivredni drže slovo o privredi. Neznalice o znanju. Nestručni o struci. Sve je suprotno od kako treba da bude. Decenijama isto. Jedina novina su sendvičari koji sve to brane.
Uvek u pravu Odgovori
Zna se kako prođe onaj kome pomaže ovaj.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.