Komentara: 20
Pregleda: 6402

DZH: Ovi izbori su poraz svega onoga za šta smo se zalagali

21.12.2023. u 14:47h
Izvor: Subotica.com
Nakon nezadovoljavajućih rezultata na proteklim izborima, predsednik Demokratske zajednice Hrvata, Marinko Prćić, podneo je ostavku. Do stranačkih izbora predvodiće je dr Tomislav Stantić, koji smatra da su ovi izbori doneli slom svega onoga za šta se ova stranka zalagala, a da su politički procesi između dve države razarajući.
DZH: Ovi izbori su poraz svega onoga za šta smo se zalagali

Dr Tomislav Stantić osvrnuo se na izborni rezultat koji je ostvarila stranka koju će on predvoditi sve do održavanja izborne skupštine. 

 - U Subotici smo imali oko 150 glasova, što je daleko od željenog rezultata, od oko 800-1000 glasova na lokalnim izborima. Ovi izbori nisu bili praznik demokratije kao što su trebali biti, već su bili prožeti sukobima, daljim podelama, nipodaštavanjima. Sve ono za šta smo se mi zalagali, doživelo je ubedljiv poraz, i mi to priznajemo. Naša koalicija za mir i toleranciju dobila je odgovor od birača da oni nisu za to, što ja ne zameram biračima, zaista, to je atmosfera u kojoj živimo - ističe Stantić. 

DZH: Ovi izbori su poraz svega onoga za šta smo se zalagali

TV DUEL STANTIĆ-ŽIGMANOV? Ono što mislim da je korisno ali ne znam da li je izvodljivo, ja pozivam gospodina Žigmanova na tv duel, sada kada je izborni proces završen, da lično kažemo jedan drugom, u ime organizacija koje u ovom trenutku predvodimo, šta imamo, a osobito o tim optužbama koje već 10 godina trpimo - kazao je Stantić, govoreći o uticaju DZH na loš izborni plasman DZHV-a.

Uprkos ostvarenom rezultatu na proteklim izborima, on napominje da se stranka neće odreći svojih ideja, već da će nastaviti da deluju u istom pravcu kao i do sada. 

 - Mi nećemo odustati od politike mira i toelrancije. Sada nam se bliže lokalni izbori, tu je rpilično logično da na te izbore izađemo sami. Nema više smisla da zovemo DSHV (već smo ih dva puta zvali u predizbornu koaliciju), ali u svakom slučaju oni jesu fokus našeg interesovanja, s tim da nikad ne možemo pristati da stvarno kreiranje manjinske politike bude samo u Subotici. Mi imamo svoj ogrnak u Beogradu, a uskoro bi trebalo da bude i u Nišu i Novom Sadu, Podunavlju.

DZH: Ovi izbori su poraz svega onoga za šta smo se zalagali

Kada je u pitanju ujedinjenje hrvatske zajednice u Srbiji, Stantić smatra da najveći poblem dolazi sa vrha - kako jedne, tako i druge države. 

 - Politički procesi su razarajući, oni nas udaljavaju jedne od drugih, nije iskreno prijateljstvo ni sa jedne strane granice. Rukovodstva ne rade na uspostavljanju novih veza. Ja ne kažem da će ikada biti formirna nova Jugoslavija, ali partnerstvo na iskrenijim odnosima bi bilo blagotvorno za naše ljude. I oni politiku doživljavaju manje-više preko medija, ali odnosi među ljudima su, radujem se zbog toga, mnogo bolji. Nemate vi problem da odete u Hrvatsku, Bosnu, Makedoniju, Sloveniju. Problemi koji postoje jesu oni koje fabrikuju političari - ističe on.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 5 dana
Komentara: 20
Pregleda: 6402
Povezane teme

demokratska zajednica hrvata

tomislav stantić

hrvatska nacionalna manjina

izbori2023

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.